Оклахома изабрала Николу Топића на НБА драфту

Српски кошаркаш Никола Топић моћи ће да игра за Оклахому, која га је изабрала са 12. места на НБА драфту. Топићу су предвиђали вишу позицију, а повреда колена је вероватно утицала на коначан исход. Прва и друга позиција припале су Французима Захарију Ризашеу и Алексу Сару, док је трећи Рид Шепард.

Оклахома изабрала Николу Топића на НБА драфту Оклахома изабрала Николу Топића на НБА драфту

Као 12. пика на драфту 2024. године Оклохома Сити тандер изабрала је Николу Топића из Србије и београдске Црвене звезде, рекао је комесар НБА лиге Адам Силвер после чега је репрезентативац Србије загрлио мајку у сали "Барклајс центра" у Бруклину и кренуо на бину да преузме качкет са амблемом свог новог клуба.

"Једва чекам да вас видим и врло сам узбуђен што сам део породице Оклахоме", рекао је Топић након избора.

Српски кошаркаш је током претходне сезоне важио за једног од кандидата за првих пет места на драфту, али је на коначан исход вероватно утицала и повредa колена у јануару, коју је обновио у мају, у првој утакмици финалне серије АБА лиге против Партизана.

НБА анализа: Кад се залети ка кошу...

НБА лига је у анализи на свом сајту Топића представила као брзог бека који комотно може да организује игру.

"Има одличан темпо у преносу лопте, кад се залети ка кошу, добру завршницу са обе руке и одличну дистрибуцију лопте, попут искусног играча", пише у анализи на сајту НБА лиге, уз напомену да би српски кошаркаш требало да набаци мишиће и поправи шут за три поена.

Оклахоми је након одласка Џоша Гидија у Чикаго булсе потребан још један плејмејкер као замена за Канађанина Шеја Гилџеса Александера, другог у трци за најбољег играча НБА лиге у недавно окончаној сезони.

Још није извесно да ли ће тим који је играо у полуфиналу Западне конференције моћи од почетка да рачуна на Топића, с обзиром на то да се и даље опоравља од повреде.

Идеална петорка АБА лиге и њен најбољи млади играч

Млади кошаркаш је у претходној сезони просечно бележио 16 поена, шест асистенција и три скока уз 65 одсто шута за игре, наступајући углавном за Мегу, пошто се повредио недуго по повратку у Звезду, после само три утакмице.

Ипак, иако није играо већи део сезоне, уврштен је у идеалну петорку АБА лиге и проглашен је за најбољег младог играча у том такмичењу.

Топић је у Звезди од 2020. године, када је заиграо за млађе категорије. Као члан "црвено-белих" био је на позајмицама у Слодесу, ОКК Београду и Меги.

Са репрезентацијом Србије до 18 година 2023. године освојио je Европско првенство и био најбољи играч турнира.

Оклахома, Дењо и Срби

Тренер Тандерса Марк Дењо у претходној сезони већ је сарађивао са српским играчима.

Дрес Оклахоме носили су Василије Мицић и Алексеј Покушевски, али је двојац током сезоне трејдован у Шарлот хорнетсе где су обојица добила веће улоге.

Србија тако – након Дарка Миличића 2003. године – још није добила новог кошаркаша у првих 10 позиција.

Миличић је био други избор 2003. године, а Топић дели друго место највише рангираних српских кошаркаша у историји НБА лутрије, заједно са Владимиром Радмановићем. 

Најбоље из Француске, поново

Два млада француска играча изабрана су са позиције један и два. Атланта хокси су узели Захарија Ризашеа, а Вашингтон визардси Алекса Сара.

Французи тако другу годину заредом имају најбољег на избору за нове наде лиге. Прошле године, Сан Антонио је као првог на драфту одабрао такође Француза Виктора Вембањаму, што говори о изузетној генерацији младих играча који долазе из ове земље.

Ризаше је до сада био кошаркаш Асвела, али на позајмици у Бургу, тиму који је предводио до финала Еврокупа, уз 11 поена, три скока и асистенцију по утакмици.

Сар је претходне године наступао за Перт вајлдкетсе у Аустралији и игра на позицији центра.

Трећа позиција припала је беку Кентакија Риду Шепарду, који је просечно бележио око 12 поена уз четири асистенције и исто толико скокова.

Иако је према пројекцијама Топић требало да игра код Грега Поповића, пут Тексаса ће, са четвртог места, плејмејкер Јукона Стефон Кесла.

Хјустон је изабрао Рона Холанда на позицији пет, а трећи Француз у првих десет је Тиђан Салон из Шолеа. Као шести избор, биће саиграч Мицићу и Покушевском у Хорнетсима.

Седма позиција припала је Доновану Клингену, као и качкет са амблемом Портланд трејлблејзерса.

Сан Антонио је са осмог места узео и Роба Дилингема, такође из Кентакија, али је он убрзо послат у Минесоту тимбервулвсе, у замену за незаштићену позицију са драфта 2031. године и пика друге рунде 2030. 

Девету позицију заузео је Зек Иди, који ће у Мемфис.

Првих десет места заокружило је крило Колорада Коди Вилијамс, кога је изабрала Јута, док је испред Топића још једино Матас Бузелис. Литванац ће наступати у Чикаго булсима.

недеља, 30. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару