Читај ми!

Пешић за РТС: Волео бих да освајамо медаље, али и да поправимо кошаркашки систем у Србији

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић у интервјуу за РТС рекао је да су га емоција и носталгије навеле да се врати на клупу националног тима, да себи стално поставља изазове и да жели да осваја медаље, али и да мења кошаркашки систем у Србији за који сматра да је превазиђен.

Навршава се велики јубилеј, кошарка је стигла у Србију давне 1923. године. Од првог текста у Политици у којем је писало да је спортски клуб Југославија основао одељак за популарну игру "баскетбол", до светских насловница и медија у којима пише да је Србија земља кошарке прошло је 100 година.

"Оно што је некако у овом спорту најважније је тај континуитет који је успостављен. Од времена, рекао бих, од освајања прве медаље на Европском првенству 1961. године овде у Београду, у финалу против Руса, па све после тога што се дешавало, обележено је са огромним спортским резултатима југословенске, а онда и српске кошарке", почео је селектор репрезентације Србије.

Истиче да је популарност кошарке у Србији све већа из године у годину.

"Ово поднебље произвело је пре свега доста врхунских играча, наравно и тренера. Кошарка је постајала практично са фудбалом или поред фудбала најпопуларнија споредна ствар на овим нашим просторима. И данас, дошли смо дотле да у Европи поред Литваније у Србији фудбал није најпопуларнији спорт. Ја врло често кажем да кошарканикада на овим просторима није била популарнија. Наравно, да је утицај и НБА-а и наших играча који играју у НБА-у допринео да се кошарка данас у Србији прошири.

Пешић је романтичарски закључио да је кошарка усађена у сваког грађанина Србије и да је то један од најлепших осећаја за њега.

"Једноставно, кошарка је у сваком од нас и у навијачима и у играчима, и у тренерима. Она тече у венама сваког грађанина Србије и то је један леп осећај за нас који смо у том спорту", закљуио је популарни Кари.

Олимпијске игре, следеће важно такмичење

Селектор није желео да прича о потенцијалном саставу за предстојеће Олимпијске игре, и није желео да коментарише изјаву Николе Јокића у којој је центар Денвера рекао да ће Пешић бити први који ће знати да ли ће се најбољи кошаркаш света придружити репрезентацији у Паризу.

"Отприлике знамо против кога ћемо у Паризу да играмо, а са ким ћемо ми да играмо, са којим играчима, то је наравно прерано. Оно што је тачно је да смо ми сада у ове две године, откад сам ја селектор и тренер репрезентације, ипак успоставили један систем кад је у питању репрезентација", рекао је Светислав Пешић.

Наговестио је да ће млади кошаркаши заиграти у квалификацијама за Европско првенство.

"У репрезентацији никада нема такозване смене генерација, али ово време које је сада пред нама биће искоришћено да и неки млађи играчи добију своју шансу. Пред њима су сада у фебруару квалификације за Европско првенство 2025. године. Играмо код куће са Финском и у гостима са Грузијом и након тога практично немамо никакав програм. Као што знате, игра се клупко такмичења и у Европи и у НБА-у и онда долазе припреме, односно Олимпијске игре", рекао је освајач сребра на Мундобаскету.

Пешић се поново осврнуо на Николу Јокића, најбољег кошаркаша планете у тренутку који је раније отказивао играње за Србију.

"Добра је ствар да дефинитивно имамо екипу и играче који не само што желе да играју за репрезентацију, то се никада није постављало. Иако наравно у медијима се увек поставља питање зашто ова игра, зашто овај не игра, па понекад су и навијачи љути и на Јокића и на неке друге играче. Међутим, треба разумети да је све то доста тешко због таквог система такмичења где је много утакмица, долази до повреде, долази до менталног замора, ја бих рекао", закључио је Пешић.

Повратак у Србију дело носталгије и емоција

Светислав Пешић је највише тренерског периода провео у Шпанији и Немачкој, а најмање у Србији и истиче да је један од разлога за повратак на клупу репрезентације баш тај.

"Вероватно је један од разлога, јер је некако емотивно и носталгично. Ја када сам долазио овде преко лета, увек бих остајао мало дуже, али обавезе које тренери имају су такве да сте стално у покрету. Ја сам увек у Србији, значи ја ментално никад не одем из Србије. Ако нисам физички ту, ја сам ту. Ево сад сам практично тренер репрезентације, много проводим времена овде и трудим се колико могу и колико ми сви остали дозвољавају да помогнем. 

Селектор сматра да је увек више волео да види процес него успех.

"Понекад је најбоље да неко за тебе донесе одлуку, јер онда немаш никакве шансе да погрешиш. Сви смо ми на неки начин тренери, сви имају различите путеве. Мој пут је, можда различит од осталих, што ми кажемо да не дођеш на готово, него тај процес, процес до неког спортског резултата. Тако је било у Немачкој, тако је било у свим, рекао бих, пројектима, клубовима где сам ја до сада радио. Ја сам некако увек био више заинтересован за процес, не за резултат", рекао је Пешић.

Истиче да кошарка није једина ствар којом жели да научи играче.

"Увек сам сматрао да је мој посао као тренера, процес у коме ми живимо, у коме покушавамо да правимо и екипу, и да развијемо играче из аспекта и кошарке и да буду бољи људи. И то је нешто што још увек дубоко у мени ствара неке нове изазове који мене инспиришу," додао је селектор.

Пред Европско првенство у немачкој 2022. године Пешић је из екипе одстранио Милоша Теодосића.

Понекад се подразумева да у репрезентацији треба да играју 12 најбољих играча, а ја то не мислим. Сматрам да у репрезентацији треба да играју сигурно најбољи, али они који се најбоље између себе слажу. Једна екипа, наравно, за врхунске резултате потребни су и изузетни играчи. То значи играчи високог квалитета, јер на крају крајева кошарка је такав спорт да у неизвесним, у тешким утакмицама, играчи доносе одлуке у задњим секундама."

Селектор је још увек "гладан" успеха

Пешић је 2002. године са Југославијом освојио злато на Светском првенству, док је његов син Марко са репрезентацијом Немачке освојио бронзу. Тада је Пешић у једној изјави рекао да му ништа више није потребно у животу.

"Искрено да вам кажем, тад сам се стварно питао зато што је то и мој син Марко био са леве стране. Они су освојили бронзану медаљу на Светском, ми смо као што се зна освојили злато, а са те леве стране су били десет мојих играча за те време моје каријере у Немачкој и то је било једно огромно задовољство. Помислио сам: Најбоље је сада да нешто друго почнеш да радиш, шта ти више треба? Тако да за мене то је био један од најмотивнијих осјећаја или догађаја у тој мојој каријери. Ипак, као што сам малопре рекао, у мојим венама и даље тече та крв. Тако да, увек имам нове изазове", рекао је селектор Србије.

Кошаркашком систему су потребне промене

Сматра да је могуће унапредити и поправити кошаркашки систем.

"Ево, волео бих кад би у Србији не само постизали спортске резултате, већ када би комплетан тај систем мало прилагодили. Понекад ми смета што сматрамо да је све супер, да је све добро, а наравно да није. И нигде није добро, и свуда је могуће да то мало буде уређеније боље. Ја сам то доста, па сам већ и досадио, вероватно овима који то мало више прате кошарку" истакао је селектор.

Истиче да је највећи проблем у српским такмичењима.

"Без адекватног система такмичења, мислим да ми имамо врло мало шансе да правимо те спортске резултате и да развијамо наше потенцијале кад су у питању млади играчи. Значи, систем такмичења на нивоу Србије је, као што се каже, превазиђен и ми морамо ту да проналазимо нека нова решења, ако желимо и даље да будемо компетитивни и да наши млади играчи остају овде и да добију бољи начин да се развијају, не да иду тако млади у иностранство" закључио је за крај Пешић.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара