Читај ми!

Евролига се огласила поводом примедби због суђења на утакмици Партизана и Монака

Кошаркаши Монака били су незадовољни суђењем на утакмици против Партизана у утакмици 12. кола Евролиге у којој је тим Саше Обрадовића поражен са 89:85. Монако је упутио протестну ноту на коју је Евролига одговорила званичним саопштењем.

Кошаркаши Партизана уписали су две победе пред својим навијачима у дуплом колу Евролиге, против Монака после продужетка и против миланске Олимпије, после великог преокрета.

Утакмица против Монака подигла је прашину, пошто су гости били незадовољни суђењем на мечу и упутили су протестну ноту организаторима такмичења. Није се дуго чекало на одговор Евролиге.

"Услед спекулација које прате последње нападе у продужетку утакмице Партизана и Монака одигране 5. децембра Евролига је донела следеће закључке", пише на почетку саопштења.

"На 49,3 секунде до краја Донатас Мотиејунас је промашио шут за три поена, а Џон Браун и Кевин Пантер су се борили за одбијену лопту. Лопта је изашла у аут и судије су је доделиле Партизану јер ју је последњи дотакао Браун. Исправна одлука. Ово је одлука која може да се провери прегледањем снимка. Судије су потврдиле првобитну одлуку. Судије су потом вратиле сат за истек продужетка на 50,2 секунде" објаснила је Евролига прву спорну ситуацију.

"На 35,7 секунди до краја Пи Џеј Доужер је кренуо ка кошу и имао контакт са Џеродом Блосомгејмом. Судије су одлучиле да је у питању Доужеров фаул у нападу у дефанзивном полукругу, и то је била неисправна одлука. Оваква одлука може да се ревидира гледањем поновљеног снимка јер судије нису биле сигурне да ли је одбрамбени играч био у дефанзивном полукругу. У складу са правилима, када су судије установиле да је Блосомгејм био у дефанзивном полукругу, промениле су одлуку у исправну и доделиле два слободна бацања Доужеру. Судије су потом вратиле сат на 36,9 секунди", пише у саопштењу Евролиге.

"На 23,9 секунди до краја Мотиејунас је у рекету креирао контакт са противником пре шута. У питању је маргинални контакт. Одлука да се не досуди фаул била је исправна", пише на сајту Евролиге.

"На 20,3 секунде до краја Зек Ледеј је забележио скок под Партизановим кошем после Мотиејунасовог промашаја. Додао је лопту Пантеру, који ју је вратио Ледеју, који ју је проследио Доужеру. Доужер преко линије половине терена додаје лопту Алену Смаилагићу у тренутку када је на сату 11 секунди. Судије су погрешиле не доделивши лопту Монаку јер Партизан није успео да пренесе лопту у предње поље за осам секунди. Монако је требало да добије лопту са 12,3 секунде на сату", установила је комисија елитног такмичења.

"На 9,8 секунди до краја утакмице Мотиејунас је имао контакт са Смаилагићем, а судије су одлучиле да се ради о личној грешки. Неисправна одлука. Оваква одлука може да се провери прегледањем снимка јер Мотиејунас није заправо покушавао да дође до лопте. Прекршај је промењен у неспортску грешку. Исправна одлука", пише у саопштењу Евролиге.

"На 1,2 секунде до краја Доужер убацује лопту из аута док га брани Мотиејунас који дозвољено додирује лопту, па се изводи нови аут. Пре убацивања лопте Џордан Лојд и Зек Ледеј су у контакту. Лојд држи обе своје руке око Ледеја. Казна за тај прекршај би требало да буде једно слободно бацање за Ледеја и лопта из аута за Партизан на месту најближем оном на којем је прекршај направљен. Грешка судија што нису досудиле фаул", објаснили су из елитног европског такмичења.

"Током контакта Лојда и Ледеја дошло је и до случајног контакта двојице играча док су падали на паркет, што је била последица првобитног недосуђеног прекршаја. Током прегледања снимка, судије нису идетификовале или одредиле ниједан потенцијални вид насиља, па су задржале иницијалну одлуку. Судије су вратиле сат на 1,1 секунду“, оправдали су одлуку.

Закључак Евролиге је да је судијска тројка коју су сачињавали Данијел Јерезуело, Артурас Сукис и Леандро Лезкано погрешила у два наврата у финишу продужетка. 

Прва направљена грешка је недосуђен прекршај у преношењу лопте у предње поље и недосуђена лопта Монаку, а друга је недосуђен фаул Џордана Лојда направљен над Зеком Ледејом приликом којег је Партизан требало да добије слободно бацање и лопту са стране.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару