Читај ми!

Други "вечити дерби" у пет дана - растерећенија Звезда на ослабљени Партизан

Први "Вечити дерби“ у АБА лиги ове сезоне, други укупно, између Партизана и Црвене звезде игра се у "Штарк“ арени од 20 часова. Домаћи црно-бели у петом колу су под већим притиском после кикса против Меге и притом ослабљени због изостанка повређеног капитена Кевина Пантера. Црвена звезда има мотив реванша и одржавања победничког низа у регионалном такмичењу. Остаје упитан приступ Шабаза Нејпира, а Јаго дос Сантос можда добије више минута на паркету.

Пет дана од евролигашког "вечитог дербија" у који су оба тима ушла неславног скора 1-3, очекује нас нови сусрет, али у регионалном такмичењу, где је ситуација потпуно другачија. Београдски клубови су уз Будућност и Игокеу тимови са најбољим стартом у АБА лиги, што се по снази оба састава и очекивало.

Обе екипе и стручни штабови се изузетно добро познају и све сем још једне егал утакмице би било право изненађење. У непосредном надигравању "прса у прса" су упознали предности и мане директних опонената на својим позицијама, одакле долази највећа опасност и како је спречити. Увек се нађе простора за неког новог играча са "икс-фактор" партијом због веће минутаже, необраћања пажње од стране одбране и додатне мотивације за доказивањем.

Ко ће преузети Пантерове шутеве код Партизана?

Оно што није било предвиђено јесте пораз екипе Жељка Обрадовића од Меге 88:86 у претходном колу, после неколико у ком се чинило да су преузели контролу над утакмицом и да ће дожи до новог тријумфа. Такви порази редовно одлучују у борби за предност домаћег терена у потенцијалном плеј-оф сусрету, иако је сезона тек на почетку. Новим поразом, поготову од најљућег ривала, Партизан ће бити на приличном заостатку од Звезде, па ће се надати неком њеном неочекиваном неуспеху уз победу у другом дербију са већом разликом за предност у међусобном скору.

Отежавајућа околност за Партизан је повреда капитена Кевина Пантера, ког неће бити две недеље на терену, а свакако је Американац у претходне две утакмице бележио лоше партије. Већи терет у креацији поена ће пасти на остале бекове. Добра ствар је то што Алекса Аврамовић не престаје са врхунским партијама само је код њега увек бојазан да га претерана жеља не доведе до брзоплетих потеза. Био је јунак црно-белих 26. октобра, његова енергија је неупитна, али га сада ривалски бекови познају.

Радује и форма Огњена Јарамаза, који је на том дуелу дигао ниво игре и завршио међу двоцифренима. Можда ће још увек неснађени Пи Џеј Доужер или Партизанов адут за неизвесне завршнице бити ти "произвођачи“ неке серије поена за прелом ривала.

За Френка Каминског са све бољим издањима у претходних пар недеља се појавила нова прилика да оправда репутацију НБА појачања против достојних ривала у рекету из редова црвено-белих.

Звезда намерава да дође до "чисте петице"

Што се тиче Црвене звезде, у њиховом табору осећају да су бољи тим и да је мало фалило да то докажу на терену. Једини тријумф са једноцифреном разликом био је против Борца у Чачку, што довољно говори о нивоу надмоћи. "Жртва" је била и Цедевита Олимпија, поражена са чак 43 разлике у Београду.

Трагичар за Звезду у претходном сусрету био је Милош Теодосић са три промашена пенала баш у најбитнијим моментима неизвесне завршнице. Компањон на спољним позицијама Јаго дос Сантос је импресионирао минијатурама за повратак Звезде у меч, па су се јавили коментари међу навијачима зашто Бразилац није добио већу минутажу? Заслужио је више од наизглед одсутног Шабаза Нејпира.

Американцу се замера ноншалација у лошем смислу, као да делује да га ништа на терену не дотиче и игра у свом ритму без обзира на стање на семафору. Ради се о изузетно квалитетном играчу, проблем је његов жар и свест о значају „вечитог дербија“ по навијаче и тим. Сцена је мања евролигашке, самим тим и притисак, и присталице гостујућег састава не би биле толико незадовољне уколико би Нејпир на "репризи“ показао какав је кад је потпуно фокусиран и спреман на победу.

Најефикаснији Звездин појединац Џоел Боломбој је најпријатније изненађење од свих летошњих појачања и његова улоге ће опет бити једнако значајна. Партизан је добро прошао са онолико датог простора Џоелу да покаже сав нападачки арсенал, иначе ретко приметљив. Лука Митровић и Дејан Давидовац су "стари морски вукови“ кад су "вечити дербији" у питању. "Тас на ваги“ би потенцијално могао да буде Рокас Гердајтис уколико шутерски уђе добро у дуел.

Поново су на трибинама "гробари“, који су причинили феноменалну атмосферу у Евролиги. Не сумњамо да би и "делије“ учиниле исто. Строгост и влеика казне довеле су максималне опрезности публике и нје начињен ниједан инцидент, надајмо се да ће тако бити и на овом сусрету, без обзира што се ради о АБА лиги.

Утакмица петог кола АБА лиге Партизан - Црвена звезда почиње у 20.00 и њен ток можете да пратите из часа у час на нашем порталу.

 

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару