Читај ми!

Владимир Станковић за РТС: "Орлови" већ направили успех, на нама је да се надамо и медаљи

Владимир Станковић говорио је за РТС о наступима кошаркашке репрезентације Србије у досадашњем делу Мундобаскета, али и очекивањима од Пешићеве екипе у завршници такмичења. Чувени новинар присетио се и претходног меча две селекције, на Олимпијским играма у Лос Анђелесу 1984. године. "Орлови" показали да имају таленат и знање, добро су вођени – морамо да се надамо, сматра Станковић.

Владимир Станковић сматра да је кошаркашка селекција Србије на Мундобаскету већ остварила успех пласманом у полуфинале и осигуравањем олимпијске визе.

"Да ли је изненађење пласман у полуфинале? На неки начин јесте, али мислим да су момци отишли растерећени, нико од њих није тражио медаљу, нико није рекао – идите да будете светски прваци. Основни циљ је био пласман на Олимпијске игре у Паризу и то је остварено јер је Србија једна од две најбоље европске репрезентације које директно стичу право учешћа. Сад ако поврх свега буде и медаља, а ево имамо две шансе да освојимо, онда ће се утисак комплетирати. У сваком случају морамо да констатујемо да је реч о успеху. Сад да ли је то на нивоу очекивања зависи од свачијег угла гледања, да ли је реалан човек, да ли је преамбициозан или је песимиста. У сваком случају честитке Пешићу и играчима на оствареном резултату."

Станковић се присетио и дуела Југославије и Канаде на Олимпијским играма у Лос Анђелесу 1984. године и одличне партије Дражена Далипагића у мечу за бронзу.

"Ја сам био 1984. на Олимпијским играма у Лос Анђелесу кад смо их у борби за бронзану медаљу победили. Праја Далипагић је дао 37 поена на тој утакмици. Та је била подмлађена репрезентација са бековима Драженом Петровићем и Тозом Зоркићем. Далипагић је био ту најискуснији, дакле није први пут да играмо са Канадом. Ми смо некакви правни наследници те бивше Југославије. Све оне медаље које је освајала Југославија, ми их приписујемо са мање или више права, али тако је како је. Хајде да видимо после утакмице шта је и како је, јер у најави је увек тешко. Један тренер је рекао да је дужност тренера пре утакмице да објасни шта играчи треба да раде, а после утакмице треба довољно аргументовано да објасни зашто се није догодило то што је он тражио."

Србија има великих успеха у спорту и често се равноправно бори са земљама које имају много више становника, али и економски су надмоћније.

"Реч је вероватно о природном таленту за спорт, пре свега за игре са лоптом. А други фактор који сигурно утиче је помоћ државе, улагање у клубове, а онда постоји нешто што се зове стручни рад. Мада смо ту мало тањи него што смо били, али неки тренери успевају да пронађу таленте, да их обликују, да им помогну у развоју, и онда то све резултира тим медаљама и титулама у европској и светској конкуренцији. Ми смо генерално талентована нација за спорт и то се показује из године у годину, из лета у лето. И ове године, освојили смо већ доста медаља, а надам се да ће бити и догодине на Олимпијским играма. Све ће зависити каква је конкуренција у сваком од спортова у којима ћемо учествовати, али не сумњам да ће нека медаља бити освојена, јер се још није десило да се не вратимо са неким трофејом, тако да умерени оптимизам није на одмет."

Станковић сматра да је спорт одавно постао бизнис, али да се на те околности морају навићи и спортисти и гледаоци.

"Спорт је одавно бизнис. Ја не верујем да неки клинац кад почне да се бави спортом машта о томе да му први објектив буде лепа зарада и лагодан живот. То су пре свега здраве спортске амбиције да се оствари добар спортски резултат, а сад ако преко тога дође и некаква материјална корист, зашто да не. Спортисти се и физички и ментално припремају за оно што их чека ако успеју да постану врхунски спортисти, да буду део тог каравана и да иду из такмичења у такмичење, тако да ту ништа није изненађујуће, ништа није ново. Треба се адаптирати, треба се привићи на околности и у њима дати највише што се може. Понављам, ми смо спортска нација, имамо и добре стручњаке, имамо и државу која помаже спорт, тако да кад нам спортисти врате, остаје нам само да их поздравимо и да их дочекамо на оном већ чувеном балкону лепше Србије."

Од утакмице са Канадом очекује да "орлови" још једном покажу своје умеће и таленат, а да је на нама да се надамо.

"Спорт је један од терена на којем је Србија равноправна са земљама које су бројно надмоћније, економски јаче, са дужом спортском традицијом, али ето ми успевамо да одолимо и да будемо у тој најужој конкуренцији за медаље и надам се да ће и кошаркаши данас потврдити ако играју са једном практично НБА екипом јер су Канађани са 7-8 играча који су из НБА. Задатак је тежак, али већ су оправдали очекивања, показали да могу, да знају, да умеју, да имају и талента и знања и довољно су добро вођени, па да видимо, морамо да се надамо."

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару