Читај ми!

Канада "поломила" Дончића, да ли је Брукс препао судије

Лука Дончић је бесан протутњао поред шпалира новинара у прес центру у Манили, неколико минута пошто је Словенија, поразом од чврсте и брзе Канаде, окончала трку за завршницом Светског првенства. Револверашки обрачун у Манили, у којем се екипа Александра Секулића држала до половине треће деонице, обележила одлучна игра Канаде и искључење Дончића. Србија се, поразом Словеније, пласирала на олимпијски турнир следеће године у Паризу.

Канада "поломила" Дончића, да ли је Брукс препао судије Канада "поломила" Дончића, да ли је Брукс препао судије

"Орлови" путују у Париз, тачније у Лил, где се игра први део олимпијског кошаркашког турнира, најважнија је споредна вест после победе Канаде над Словенијом у шаховској партији у којој је Жорди Фернандез био успешнији од Александра Секулића.

План игре Канаде био је једноставан, пресинг и контакт са Дончићем на целом терену, преузимање на "пик енд ролу" и терање на оптерећену страну где га је чекао Ар-Џеј Барет. Словенија је, такав ритам, издржала двадесет минута, али је напад почео да "пуца" средином треће деонице, махом због очигледног умора Дончића.

Суштински, Канада је одиграла на сличан начин као Француска на олимпијском турниру у Токију, када су се пулени Венсана Колеа на траци смењивали покушавајући да уморе главну звезду Словеније. За разлику од Француске, која је од пораза спасила "банана" Ника Батума над Препеличем, Канада је утакмицу привела крају много раније.

На гигантски притисак на Дончића, Секулић је ризиковао и покушао да, остављајући га по страни, одигра неколико напада да највећа звезда не пипне лопту, али су се те четири акције очајно завршиле и директно утицале на серију Канаде од 12:0.

По 50 поена на полувремену, обећавало је драматичну завршницу, али је такав развој ситуације изостао јер Словенија, једноставно, није успела да издржи жесток ритам који је наметнуо противник.

На тренутке, Канада је играла и са потпуно ниском поставом у којој су играли Ар-Џеј Берет, Брукс, Дорт, Александер-Вокер и Гилџес-Александер, али Фернандезов "смол бол" експеримент није донео никакав резултат, па се у игру брзо вратио Кели Олиник.

Словенија се понадала победи када је, због приговора, искључен Дилон Брукс, али је Канада и без њега била чвршћи тим. Брукс је од почетка утакмице пприговарао због сваке судијске одлуке, а Словенци сматрају и да је успео да их уплаши.

"Један од момака ми је рекао да су му судије признале да неће свирати фаулове Бруксу јер их непрестано напада", рекао је Дончић после утакмице.

Што се тиче Брукса, Дончић је рекао да играча Хјустона многи не воле због ствари које ради. "Али ја га поштујем због ствари које ради, јер их ради јако добро", рекао је словеначки кошаркаш.

Крај словеначких нада означиле су судије, када су искључиле Луку Дончића. Дончић је примио лопту на ниском посту и из контакта шутирао преко Дорта. Судија је сматрао да је лидер Словеније сам иницирао контакт и само одмахнуо руком пре него што му је Дончић нешто добацио.

"Тешко је играти и контролисати емоције када вас туку целу утакмицу. Знам да то није сјајно, не изгледа лепо, али је веома тешко и фрустрирајуће. Он је велики играч и тешко га је чувати на регуларан начин", рекао је после меча селектор Словеније, Александар Секулић.

Дончић је, после искључења, гестукулирао ка званичницима Фибе, а после утакмице само је бесно прошао поред новинара.

Нешто касније, објаснио је да су и њега и читаву словеначку екипу судије чиниле нервозним.

"Дали смо све од себе, али судије једноставно нису биле фер... Честитам Канади на изузетно доброј и чврстој партији", рекао је Дончић.

Искључење главне звезде додало је дозу адреналина екипи Словеније, па је Грегор Хроват убацио пет поена за редом и смањио на минус 11 пре него што је направио пету личну грешку, чиме је меч и дефинитивно резултатски одлучен.

Дончић је убацио 28, Клемен Препелич 22 поена за Словенију. Шај Гилџес-Александер 31, Џеј-Ар Берет 24 за Канаду.

Победом Канаде, Србија је обезбедила место на олимпијском трурниру, чији ће се први део одржати на стадиону "Пјер Мороа" у Лилу, пре него што се такмичење не пресели у париски Берси.

Србија и Канада у петак играју за финале светског првенства. Другог финалисту одлучиће дуел између Немачке и Сједињених Држава.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару