Читај ми!

Епска "мајсторица" у финалу АБА лиге - Ко ће постати најтрофејнији клуб регионалне кошарке?

Кошаркаши Партизана и Црвене звезде од 20 часова играју пети и одлучујући дуел финала АБА лиге у београдској "Штарк арени“. Оба тима су изједначени са по шест титула, тако да ће победник овог дуела постати најтрофејнији клуб у регионалном такмичењу. Такође, прваку ће бити врло извесно учешће у Евролиги.

Сви предуслови за епски дуел су присутни. Најјачи састави вођени највећим стручњацима у оба табора. Енормна улагања и очекивања. Битка за Евролигу и седму титулу.

Предност домаћег терена је максимално искоришћена са обе стране. Није било драме у последњим секундама, победоносним кошева уз звук сирене, пенал завршница и игре нерава. Партизан и Црвена звезда наставили су са егал борбом, коју воде од почетка сезоне. Реванширања на гстујућим теренима у Евролиги, па Звездин велики преокрет у полуфиналу Купа Радивоја Кораћа, показали су да не постоји конкретан фаворит у текућој сезони. Дошли смо до њеног краја и коначног одговора на питање - ко је бољи?

Партизан се бори против десетогодишњег поста и лоших успомена из плеј-офа Евролиге

Црно-бели су домаћини. Прати их осећање сигурности у окружењу у ком су падали евролигашки гиганти и уједно притисак да им се не понови серија са Реалом из плеј-офа елитног европског кошаркашког такмичења. Та серија је била под посебним околностима, али је и тада Партизан могао да заврши посао у "мајсторици“. Носиоци Партизана морају да буду максимално концентрисани, јер нема поправног испита.

Жељко Обрадовић у другој повратничкој сезони је опет на корак до трофеја. Чак и плласман на фајнал-фор можемо да сврстамо у тај ниво достугнућа. До сада му је измицало. Подизао је екипу до врхунца у плеј-офу Евролиге и сада мора опет да пронађе начин како да се екипа максимално спреми и фокусира на најважнији циљ сезоне. "Жоц“ ће свој статус Бога који хода земљом међу навијачима Партизана утемељити уколико им донесе прву регионалну титулу још од сезоне 2012/13.

"Мајсторице“ су прошли и против Студентског центра и против Цедевите Олимпије на путу до финала. Потребно је искористити последњу резерву енергије која је остала у ћелијама да би се "опет замало“ сезона окончала слављем.

Дизање клуба после тмурног периода прожетог финансијским проблемима, малим буџетима, скромним играчким кадром, учешћем у ФИБА Лиги шампиона, премоштеним довођењем Андрее Тринкијерија и несуђеног учешћа у финалу Еврокупа, добиће свој величанствени врхунац. Четрдесет минута их дели до круна вишегодишњег процеса.

Душко Ивановић ставља најсјајни драгуљ у круну Звездине доминације регионом

Црвена звезда је већ славила пред "гробарима“ у антологијском првом евролигашком "вечитом“ дербију. У саставу су домаћи играчи са богатим искуством оваквих утакмица против најљућег ривала. Нарочито у ери где је Звезда била фаворит, често и за класу квалитетнија. Тим Душка Ивановића јури домаћу "триплету“ и дизање на врх постоља најтрофејнијих тимова у региону. Од средине 2010-их до сада су их на путу до титуле спречили само Цибона, Будућност и корона.

На "Малом Калемегдану“, а и међи неутралим љубитељима кошарке, постоји жал за изостанком из топ осам Евролиге. Остварили су клупски рекорд од 17 победа и били "испод црте“. Ту тугу отклониће само гарант поновног учешћа, зарађен против Партизана.

Неутрални терен у "Чаиру“ био је место на ком је Факундо Кампацо показао зашто су га довели. На његовим леђима се Звезда вратила са минуса од 18 поена, остваривши невероватан велеобрт у току једне-једине утакмице. Партије омаленог, преквалитетног и перисксуног плеј су у овој финалној серији први пут биле мета критика од доласка у Београд. Конкретно, друга и трећа утакмица. Одлична партија у првом дуелу незапажена је због пораза, док је четврти меч био скроз у његовом знаку. Свестан је и он да у оваквим ситуацијама од њега траже највише, уосталом због тога га и плаћају, и код Факунда енергија и воља никад нису били под знаком питања. Даће све што има у себи, па и преко тога.

Притисак је и код Немање Недовића. Отишао као дете у клубу пред гашењем, вратио се као репрезентативац у вољени клуб. Било је феноменалних партија, као и незадовољавајућих низова. Његова прича са Звездом, такође, тражи срећан крај.

Екипе се изузетно добро и темељно познају. Мало је простора за изненађења. Тактичке замисли су дотеране до детаља. У мотивацију не сме да се сумња ни тренутка.

Најважније је да победи кошарка. Игра. Терен. Кош. Потез. Фер-плеј. Свега је било у овој серији сем тих основних вредности. Препустимо спорт професионалцима, нек нам измаме аплаузе без обзира чије боје носе. Нек најбољи победи.

Ток меча можете да пратите из часа у час на нашем порталу.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару