Читај ми!

Породица Аделман не може без Срба: Отац Рик водио Сакраменто, а син Дејвид Денвер

Док је први тренер Денвер нагетса Мајк Мелоун под здравственим и безбедносним протоколима, екипу успешно води помоћник Дејвид Аделман. Тренерски ген наследио је од оца Рика Аделмана, кога се врло добро сећамо из славног периода Сакраменто кингса за који су играли Владе Дивац и Пеђа Стојаковић.

Породица Аделман не може без Срба: Отац Рик водио Сакраменто, а син Дејвид Денвер Породица Аделман не може без Срба: Отац Рик водио Сакраменто, а син Дејвид Денвер

Никола Јокић је са 13 асистенција у победи над Денвер нагетса над Минесота тимбервулвсима постао најбољи асистент у историји франшизе са 3,680 проигравања за 568 утакмица. Оркестрира на терену, док је крај аут-линије Дејвид Аделман, помоћник који се за сада успешно сналази у улози главног тренера.

Дејвиду на клупи је лако са Голијатом на терену

Дејвид има задатак само да не упрска, тј. да се настави континуитет врхунских игара, нарочито код куће, док се Мелоун не врати. Пали су дивизијски ривали Портланд и Минесота у "Бол" арени, а Аделман је слављенички исполиван у свлачионици после успешног дебија.

Не само што саиграче чини бољима, Никола је један од оних играча који тренерима олакшава посао. Нарочито ненаданом почетнику какав је Дејвид. Већ је изграђен тим и систем око "Џокера", који зна и своје и противничке акције. Аделман је у позицији да задаје инструкције а не само предлоге, може мирније да посматра стање на терену, знајући да његов најбољи играч неће упрскати. Сведочи генијалности Сомборца из друге перспективе.

Током Јокићевог узлета у НБА стратосферу поредили су његов преглед игре са другим легендарним центрима Билом Волтоном, Арвидасом Сабонисом и Владом Дивцем. Бар нама су Дивчеви авангардни квалитети били познати.

Спона Рика Аделмана и Владе Дивца

Пре 20 година, на почетки новог миленијума, телевизори су ноћу били упаљени, а народ ненаспаван ишао на посао због Сакраменто кингса, чији важан шраф је био управо Владе Дивац. Атипичан тим без конкретне прве звезде одушевљавао је искрене љубитеље кошарке несебичном игром. Есенција идеје творца кошарке доктора Џејмса Нејсмита.

Нападачки систем "Принстон" функционисао је тако што би Владе или фантастични Крис Вебер изашли који корак ван рекета и онда процењивали кретњу осталих на терену, траживши најбоље решење. Шут са полудистанце, игра леђима или пас слободним саиграчима споља или који утрчавају у рекет. Пеђа Стојаковић је увек био спреман у ћошку.

Систем који их је довео до константног учешћа у плеј-офу и највећег успеха у модерној историји, финала Запада против моћних Лос Анеђелес лејкерса 2002. године. У многим листама најбољих тимова који нису освојили прстен наћи ћете управо те Кингсе.

Не треба да се заборави ни да је управо Дивац 2001. постао први Србин учесник ол-стар меча, као врхунац личних партија и тимских резултата.

Диригент тог састава био је Рик Аделман, Дејвидов отац. Рик, члан "Куће славних", учинио је грађане Сакрамента поносним. Нису имали среће становици су главног града савезне државе у којој су Лос Анђелес, Сан Франциско, Оукленд и Сан Дијего. Кингси су постали хит, што се последњи пут десило вероватно док је Оскар Робертсон низао трипл-даблове за Канзас Сити ројалсе, претходно име те франшизе.

Буцмасти дечак из Сомбора тада није знао да ли ће пре на хиподром или у салу. Две деценије касније, Србија има двоструког узастопног МВП-а. 

"Џокер" је везао три трипл-дабла, два са Дејвидом на клупи. Нагетси не успоравају темпо победа. Све добро функционише. Док је Аделман на клупи, за српске центре "нема зиме".

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару