Читај ми!

Никола Јокић – две трећине свог тима

Када је неко јако добар у екипним спортовима и за пар летвица бољи од остатка саиграча за њега кажу да је “пола тима“. Никола Јокић је превазишао тај стадијум и са сигурношћу и пуним правом може да се каже да је он много више од тога, он је “две трећине екипе“.

Двоструки узастопни МВП НБА лиге и најбољи центар на свету у граду у ком игра већ сада има култни статус. "Џокер" како у Денверу највише воле да га зову заслужио је статус већи од кошаркашке иконе.

Дуго је најкориснији играч лиге био потцењен због његовог стила игре којим у први план не излази са великим бројем поена већ то ради целокупним утицајем на игру своје екипе. Јокић је несебичан кошаркаш који интересе тима у свакој ситуацији ставља испред својих те велики број шутева преузима само када се то од њега тражи.

Јокић није тип играча који ће по сваку цену јурити трипл-дабл попут Расела Вестбрука који би урлао на саиграче јер му нису дозволили да у последњем минуту меча ухвати 10. скок који му недостаје да се упише у ову статистичку категорију.

Денвер је тренутно први на Западној конференцији са 22 победе и 11 пораза, а у поретку читаве лиге испред њих су само Бостон селтикси са 25 победа и 10 пораза.

Актуелни МВП од почетка сезоне бележи 25,3 поена, 11 скокова и 9,5 асистенција по мечу, док из игре шутира високих 62%.

Оно што се не види из ове основне статистике су учинци којима помаже тиму а без којих Денвер не би био на позицији на којој јесте, зато ево пар напредних статистичких категорија које указују на његову доминацију.

БПМ - бокс плус/минус 

БПМ (Бокс плус/минус) је напредна статистичка категорија која мери учинак екипе када је неки кошаркаш на паркету у односу на њен учинак када је он на клупи.

Јокићев БПМ од почетка сезоне је 11,3 по мечу, што значи да његова екипа оствари најмање 11 поена више од противника док је репрезентативац Србије у игри. Никола је у овој статистичкој категорији тренутно други јер је испред њега бек Бостона Дерик Вајт чија улога у Селтиксима је далеко, далеко мања, са доста мање минута и контаката са лоптом.

Индекс корисности 

Индекс корисности кошаркаша је разлика позитивних и негативних ствари које је урадио током меча (позитивне ставке: поени, скокови, асистенције, украдене лопте и блокаде минус негативне ставке: изгубљене лопте, промашаји, фаулови)

Центар Денвера је лидер лиге у овој категорији где му је просечан индекс по мечу 21, ако се узме у обзир да је просечан индекс увек око 15, ово је једна висока бројка.

Иза Јокића је Лука Дончић са индексом 20,9. 

Офанзивна оцена 

Офанзивна оцена је статистичка категорија која процењује број поена одређеног тима или кошаркаша на сто поседа.

И у овој категорији, Никола Јокић предводи најјачу светску кошаркашку лигу. Офанзивна оцена МВП-ја од почетка сезоне је 122,8 а оно што треба напоменути да је други на листи Ерон Гордон, његов саиграч са 122,5 што је само потврда Јокићевог утицаја на игру, јер Гордон самостално не би могао доћи до ове импозантне цифре.

УП - проценат потрошених напада (лопти) 

Иако је у самом врху лиге када је у питању МВП трка и помоћ екипи још једна категорија му иде у прилог. Ова категорија показује како на помало неприметан начин Никола Јокић води свој тим ка високом месту у плеј-офу лиге.

УП није као претходне статистике у којима је висок број значио већу помоћ и нешто позитивно, ово је проценат који показује колико је један кошаркаш "потрошио" акција док је био на паркету. Дакле, сви шутеви, изгубљене лопте и фаулови у нападу. 

Никола Јокић тренутно троши свега 23 лопте по мечу док су Јанис Адетокумбо и Лука Дончић на бројци од око 37 и на првом су месту у лиги.

Проценат дефазивних скокова 

Ова категорија мери проценат вероватноће да ће једна екипа ухватити скок у нападу или одбрани.

Добар дефанзивни тимски проценат скокова је око 73% док је офанзивни на 27%, овај параметар нам показује колико је одрађени кошаркаш добар по одбрану своје екипе, што већи индивидуални проценат то кошаркаш више привређује у одбрани.

Дефанзивни проценат скокова Николе Јокића је 27,4 и тренутно је трећи у лиги испод Кевина Лава 31 и Домантиса Сабониса 29. Овај податак открива да најкориснији играч лиге хвата више од трећине дефанзивних скокова своје екипе.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару