Читај ми!

Јокић се бори за прстен, остали за статус – очекивања од српске петорке у новој НБА сезони

Србију ће у НБА сезони 2022/23. представљати петорица играча. Актуелни МВП Никола Јокић са ојачаним Денвером има високе циљеве, Богдан Богдановић и Атланта траже прилику за дубљи пролаз у доигравању, Никола Јовић и Алексеј Покушевски се боре за минуте у Мајамију, односно Оклахоми, док је Бобан Марјановић у новој авантури у Хјустону.

Јокић се бори за прстен, остали за статус – очекивања од српске петорке у новој НБА сезони Јокић се бори за прстен, остали за статус – очекивања од српске петорке у новој НБА сезони

Утакмицама Бостон селтикс – Филаделфија севентисиксерс и Голден стејт вориорс – Лос Анђелес лејкерс кренула је 76. сезона најјаче кошаркашке лиге на свету.

Сезона која нам предстоји биће једна од занимљивијих за праћење српских играча. Доказивање је главни лајтмотив за праћење њихових партија из ноћи у ноћ.

Српска петорка састоји се и од бекова и од центара. Како од адолесцената, тако и од ветерана. Тројица ће играти на Западу, двојица на Истоку.

Потешкоће ниједног од њих нису заобишле. Они који су изградили име, морају да се носе са екипним притиском наметнутим на основу прогноза и сумњи кошаркашке јавности. Млађима је задатак да кроје своју судбину.

Није лако ни једној ни другој страни.

"Генералу" Николи Јокићу се враћа "артиљерија" за дубљи пробој плеј-оф фронта

Двоструки узастопни МВП нема више шта коме да доказује. Показао је шта може и кад има квалитетан персонал око себе и кад све падне на његова плећа, довољно велика да исподпросечан састав носи до плеј-офа.

Враћају се Џамал Мари и Мајкл Портер Џуниор. Коначно. "Џокер" ће имати додатну помоћ, још две "хаубице" које једва чекају да испале. Тај тројац је већ чинио историјска дела, вративши се два пута заредом из дефицита 3-1 у плеј-офу.

Али главно питање јесте: колико су се Мари и Портер Џуниор заиста опоравили? Уколико буду у идеалној форми, Нагетси су кандидати за најбољи напад лиге и пласман у финале Запада.

Трипл-дабл сезона? Што да не? Занимљива мисао за голицање маште. Звучи немогуће, али није неоствариво. Зависи од форме повратника Марија и Портера Џуниора, као и доприноса придошлица Иша Смита и Кентејвијуса Колдвел-Попа.

Без њих је Јокић протекле сезоне био на скоро осам асистенција по мечу, чини се да могу да се намакну још две.

Да Бог-да(н) се успешно опоравио од операције

Богдан је навршио 29 година. Није више најбољи млади играч Евролиге, признање МВП-а Ол-стар меча звезда у успону је подигао пре четири године, сада је зрео и формиран играч.

Док сте пратили репрезентацију током лета, сигурно сте у друштву имали једног који понавља реченицу: „Колико нам недостаје Богдан!", испраћену уздахом.

Операција колена је била нужна, пошто је њено пренебрегавање имало дугорочно теже последице. Захват је извршен, Богдановић се вратио тренинзима још током квалификационих прозора, показавши да је рука намештена.

Чека се тачан датум повратка на терен стотог најбољег играча НБА лиге прошле сезоне, јер је Атланти потребан у пуној снази.

Прелазак Дежонтеа Марија из Сан Антонио спарса и формирање ол-стар бековског тандема са Трејом Јангом одузеће Богдану броју додира са лоптом. За разлику од Јанга који без лопте не иде не иде ни у цркву недељом, Мари је несебичнији.

Дежонте долази из система Грега Поповича, кошаркашки писмен, стога ће поделити пас уколико Богдан буде у позицији. Обојица могу да привуку одбрану на себе, што отвара позиције за шутере какав је Богдановић. Ако буде бележио високе проценте шута, одржаће се на својих 15-16 поена у просеку.

Не треба да се изненадимо уколико крене слабије, тестирајући поверење у колено и тражећи форму. Свакако знамо да је радохолик и да му самопоуздања не фали. Систем "нису ушле три – ући ће четврта" сталан је код Богија и до сада му је увек доносио само добро.

Небрушени дијамант Никола Јовић међу ветеранима Мајамија

"Никола је толико јединствен, толико млад. Рецимо, он тек треба да заврши испите у средњој школи, и чини то преко Зума", изјавио је тренер Мајамија Ерик Сполстра после двоцифреног учинка најбољег јуниора Европе у НБА предсезони.

И ништа боље од те изјаве не илуструје Јовићеву ситуацију. Нови небрушени дијамант из Мегиног рудника је много талентован, али опет превише млад. Време ради за њега.

То што је изабран са 27. позиције, на самом крају прве рунде драфта сигурно не значи да има 26 бољих играча те генерације од њега. Од позиције је битнији тим који га драфтовао. Мајами хит је озбиљна франшиза. Знају да развијају младе играче, поставили су систем и стандарде, беспрекорне колико и зализана коса Пета Рајлија.

Мало је франшиза које ће умети да са дечацима попут Јовића раде квалитетно и да их додатно кошаркашки надграде и описмене. Један од најбољих тренера у НБА лиги, Ерик Сполстра, види тај потенцијал.

„Заиста је посебан, млад, али је његов скуп вештина нешто посебно због његове висине. Тек је почео са програмом рада у теретани и бенефите ћемо видети тек наредног лета. Уме да шутне, контролише лопту, али његов највећи квалитет у овом тренутку је смисао за пас. Остало се развија. Живи у другој држави, другом граду, новим саиграчима који су по 10 година старији од њега. Узбуђени смо кад видимо његов потенцијал", истакао је двоструки НБА шампион.

Екипа Мајамија спада у сам врх Истока. Јак састав пун искусних ветерана, бивших и садашњих ол-стар играча и шампиона. Ментора на сваком кораку. Уједно, велике амбиције значе и мањак минутаже за рукија. Николино је да искористи сваки минут и да докаже тврдњу његовог менаџера Мишка Ражнатовића „да га од Јокића дели само једно слово".

Током предсезоне је показао да је комфоран против слабијих састава, а током регуларне сезоне тих сусрета ће бити прегршт. Ако користи минуте и наметне се ефикасношћу и бројевима, место у некој од идеалних руки петорки и уврштавање у „Тим света" на ол-стару је запечаћено.

Раст Алексеја Покушевског у Оклахомином "вртићу"

Популарни "Поку", идентично Николи Јовићу, пропустио је припреме са репрезентацијом на наредбу Оклахоме. Стандардан потез НБА франшиза са младим играчима. Иза њега су већ две сезоне, током којих се десио благи пад.

Покушевски је и даље пројекат у настајању. Отежана околност је што су Тандери крцати управо таквим типовима играча. Чим си абнормално висок, кондорског распона руку и виспрен с лоптом – на радару си.

Међу најпопуларнијим "мимовима" на мрежама је онај у ком момак држи партнерку за руку, док се задивљен окреће за лепотицом у мимоходу. Тако су очи кошаркашке јавности прошле сезоне биле упрте у нову лепотицу Џоша Гидија, заборавивши да је Алексеј и даље у непосредној близини.

Тешка повреда неиздрживо ишчекиваног другог пика овогодишњег драфта Чета Холмгрена омогућила је Оклахоминим адолесцентима борбу за место под рефлектором. Док једном не смркне, другима се сване. Ту је Алексејева прилика. Ваљало би да покаже напредак, пре свега у процентима шута (наравно и маси).

Улога налик Богдановићу у Атланти, поуздана мека рука, секундарни разигравач и додатна помоћ код скокова. Мора да буде спреман да погоди кад је отворена прилика, јер ће само тако у овом тренутку себи одржати минутажу.

Ракета Бобана Марјановића слетела у Хјустон

Горостас са Ртња је трејдован у тим у поновној изгадњи. Хјустон рокетси намеравају да се окрену млађим играчима, а Марјановић је већ зашао у године. Ван терена ће бити ментор, коловођа позитивне атмосфере у свлачионици и љубимац навијача, као што је и до сад био случај.

Минутажа и учинак зависиће од форме и стања Алперена Шенгуна и Усмана Гарубе. Оно што је сигурно јесу његови духовити моменти који ће се ширити по друштвеним мрежама.

Позитивна Бобијева карактеристика је корисност и бројеви у односу на минуте. Биће утакмица када ће му лећи и противник, темпо игре, чувари, атмосфера и ето једног дабл-дабла.

Публика ће без обзира на његов учинак овацијама испратити уласке у игру и снажна закуцавања, можда и покоју тројку. Не само Хјустонова, него у свакој арени у којој се појави, од Атлантика до Пацифика.

На распореду сви осим Богдана

Први на терен у крцатом распореду друге НБА ноћи излазе Никола Јовић са Мајамијем, против "југословенских" Чикаго булса са Вучевићем, Симоновићем и Драгићем, и Бобан Марјановић, чији Хјустон игра против Атланте.

Богдановић пропушта отварање сезоне, стога неће бити "српског дербија". Ти мечеви су на распореду у ноћи између среде и четвртка од 1.30 после поноћи.

Оклахома сити и Покушевског чека дивизијски дуел са Минесота тимбервулвсима од два часа, а у три часа Николу Јокића и Денвер нагетсе чека дуел против љутог ривала Јуте џеза.

субота, 18. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара