Читај ми!

Срећни Јанис, здрави Денвер и Алхемичари из Минесоте - шта нас очекује у новој НБА сезони

Почиње нова НБА сезона, 76. по реду. Готово 100 нових кошаркаша гледаћемо на теренима широм Америке, повратнике на паркет после дугих повреда и ветеране који мотивисанији него икад улазе у борбу за прстен јер им време да освоје титулу полако истиче. Велики број уравнотежених екипа на Истоку и "Дивљи, дивљи запад" обећавају добру сезону.

Судећи по предсезони и живописном прелазном року, очекује нас изузетно занимнљива НБА сезона. "Краљ" Џејмс и Стеф Кари надмећу се за пети шампионски прстен, из прикрајка вребају Селтикси и Клиперси, док ће Никола Јокић покушати до трећег узастопног МВП признања, што је пошло за руком само легендарном Лерију Бирду.

"Џокер" од ове сезоне има велика очекивања, пошто коначно неће бити "сам у екипи", а како је неколико пута изјављивао, много су му важнији тимски трофеји него индивидуалне награде.

Чини се да је и ове сезоне Западна конференција по именима квалитенија, док ће се на Истоку водити равноправније борбе, што неије био случај у годинама за нама.

На Истоку је скупина која полаже једнака права на финале као ликови на трон Вестероса у серији Игра престола. Јанис који жели још један прстен на својој руци, Чикаго булси чија "суша" траје 26 година и Дероузен коме ће само НБА титула скинути "епитет" тремароша.

Ту је и Мајами, који је сачинио екипу од искусних ветерана и "клинаца" жељних доказивања, али и Филаделфија која "верује у процес", мада није искључено да Ембид поново заплаче у ходнику после тројке у задњој секунди која га кошта проласка у следећу рунду.

Бостонски "Келти" су прошле сезоне били близу циља, а своју детелину са четири листа траже баш ове године, Атланта неће моћи да се договори ни ко ће на загревању да држи лопту, док своју прилику да оправда улогу "вечног фаворита" покушаче да оправда Бруклин.

Западна конференција такође има своје адуте. Денвер који напокон може да се похвали здравим тимом који ће предводити двоструки узастопни МВП Никола Јокић, док Леброн са Лејкерсима јури своју пету титулу и може да каже да је још главни "баја" у екипи.

Голден Стејт брани титулу, али и играче од Дрејмонда Грина, док га воде најбољи шутери данашњице - Кари и Томпсон. Пргави Финикс неће респектовати никога, а већ су у блиској прошлости показали да могу далеко да догурају.

Клиперси имају зид на својој страни терена, а "алхемичари" из Минесоте експериментишу рецептом из осамдесетих.

Срећан Јанис = титула за Милвоки

Милвоки је своју франшизу оријентисао око Јаниса Адетокумба, урадили су све што је у њиховој моћи да га учине срећним. Јанис је предлагао са киме би волео да игра, чак је и старијег брата Танасиса, који нема квалитет за НБА лигу, довео у тим. Ипак, то се Баксима исплатило, заузврат су добили прстен.

Јанисове физичке способности су надљудске, сви знају да ће ићи на улаз и опет га је немогуће чувати. Ове године Бакси имају тим претрпан високим играчима, чак седморица играју на позицији крилног центра, коју покрива и поменути Грк.

Бакси имају искусан тим, доброг плејмејкера, младе снаге, ветеране који ће имати улогу учитеља током сезоне, чак и дефанзивне "специјалце" попут Грејсона Алена, који су ту да прискоче уколико треба да се противнички играч удаљи са терена.

Уз расположене Јаниса и Криса Мидлтона Милвоки гађа сам врх Истока.

Суша Чикаго Булса дуга 26 година

Многи верују да је дошло време да Чикаго освоји титулу коју чека још од деведесетих и Џорданове ере. Не живи се од старе славе Мајкла Џордана, па ни Дерика Роуза ког су повреде спутале да у "град ветрова" донесе ураган задовољства новом титулом шампиона.

Чикагу је било потребно освежење јер се чинило да је последњих година лутао без добро осмишљеног плана. И оно је стигло у виду неколико пажљиво селектираних трејдова и уговора.

Прво је дошао Зек Лавин, свестрани бек шутер ког красе одличне атлетске способности, затим Демар Дерозен и Никола Вучевић, а онда и класични плејмејкер Лонзо Бол.

Највише се очекује од Демара Дерозена, кошаркаша који је вереоватно најквалитетнији шутер са полудистанце у свом времену. Нажалост, познат је по треми када његова екипа уђе у плеј-оф, где му се стегне рука и пружа партије далеко испод свог стандарда и реномеа.

Ветерани и јуниори Мајамија

Ерик Сполстра је три пута мерио када је правио екипу јер се чини да је, бар на папиру, тим са Флориде најбоље попуњена скупина, не само у конференцији већ у читавој лиги.

Мајами је конкурентан ове године, али ће бити и у будућности уколико не дође до већих промена у изгледу екипе. Ветерани који су сада у тиму биће одлични учитељи за генерације које тек треба да се докажу.

Џими Батлер је несумљиво главна фаца у тиму и зна се код кога ће бити лопта кад се утакмице буду одлучивале. Кајл Лаури ће поред велике помоћи на терену бити задужен да у свлачионици влада позитивна атмосфера.

Бем Адебајо, који за тешког центра има лаку руку и одличан преглед игре, као и гомила младих играча који тек треба да закораче у озбиљне воде, а међу којима је и Никола Јовић 27. пик са овогодишњег драфта, обећавају да ће се у Мајамију гледати занимљива кошарка ове сезоне.

Бостонски "Келти" великих амбиција

Прошлосезонски финалиста неће се задовољити ништа мањим успехом ни ове сезоне. Није им много недостајало да помрсе конце Голден Стејту и сами постану шампиони, а да је екипа свесна тога говорио је након пораза главни тренер Име Удока. 

Да Удока није суспендован због наводних "љубавних" скандала, Бостон би био још већа претња него што је сада случај. 

Најјачи адут овог тима је што је у сезони за нама сваки кошаркаш знао своје место и улогу, а на новом главном тренеру Џоу Мазули је да тако нешто и ове сезоне наметне играчима.

Главни на терену и ове сезоне биће 24-годишњи крилни играч Џејсон Тејтум, који је већ сада стасао у једног од најбољих кошаркаша на својој позицији у свету. 

"Процес" у Филаделфији и себична Атланта

Поред поменутих клубова претња у Источној конференцији биће и Филаделфија и Атланта.

Од како је Ембид стигао у Филаделфију развлачи се крилатица "Верујте у процес" која се односи на стасавање Камерунца и освајање титуле, процес је још увек у току. 

Екипа из "града братске љубави" је у последњих неколико година увек јака на папиру, али се чини да им увек понешто недостаје за већи успех. Финале конференције и сузе Ембида после тројке Ленарда дуго неће бити заборављене, поготово ако се поново догоди нешто слично.

У Атланти је велики број играча који ће желети шутеве и лопту у рукама што је увек мач са две оштрице. Уколико су расположени, победе ће бити убедљиве и лаке, а уколико их не буде хтео шут личиће на екипу која се викендом скупи да игра термин у хали где свако жели да буде главна звезда.

МВП са здравим тимом циља титулу

Никола Јокић коначно може да се похвали здравим саиграчима око себе. Видело се у току прошле сезоне да МВП-ју фали један играч да преузме део терета са његових леђа јер "ношење" тима на леђима у више од 70 мечева у сезони ствара психички, можда и више него физички замор.

Из клуба тврде да су и Мајкл Портер и Џамал Мари спремни за почетак сезоне што отклања доста мука и Николи Јокићу и тренеру Мајку Мелоуну.

Уколико Мари и Портер издрже читаву сезону без повреда, навијачи Денвера моћи ће да гледају МВП-ја са кошаркашима који могу значајније да му помогну на путу ка дуго жељеној титули шампиона.

Денвер је уз шампионе Голден Стејт несумљиво највећи фаворит за финале НБА лиге.

Шампиони који туку ривале али се туку и међусобно

Ретко ко је пред почетак прошле сезоне могао да наслути да ће тим (сада) из Сан Франциска успети да освоји четврту титулу у последњих осам година. Међутим, како су утакмице пролазиле, видело се да су Вориорси озбиљна екипа, подједнако способна и да се брани и да напада.

Стеф Кари, који уз Клеја Томпсона чини најбољи двојац плејмејкер-бек у лиги, представљао је неодгонетнуту енигму за одбране великог броја екипа у лиги и све указује да ће и ове године то бити случај. Када им се придруже Џордан Пул и Ендру Вигинс њихова офанзивна претња је знатно увећана.

Једина ствар која може да брине навијаче екипе су односи између Дрејмонда Грина и Џордана Пула после оног нокаута на тренингу са почетка месеца.

Ипак, из Вориорса су објавили да се Дрејмонд извинио саиграчу и да у клубу влада добра атмосфера пред почетак сезоне.

Леброн хвата један од последњих возова ка петој титули

Време не ради за најбољег кошаркаша данашњице Леброна Џејмса, ускоро ће напунити 38 година и упитно је колико дуго ће моћи да буде носећи играч екипе.

Упркос томе што у Лејкерсима сем њега играју и Ентони Дејвис и Расел Вестбрук, екипа не изгледа попуњена до краја, али то није Леброна раније спречавало да игра финала и буде конкурентан и са лошијим играчима

Ипак, тада је био на врхунцу каријере и у потпуности здрав, пошто је прошле сезоне први пут у каријери имао дужи изостанак са терена због проблема са препоном.

Џејмс ће сигурно дати све од себе да се приближи Мајклу Џордану по броју титула, питање је хоће ли то бити довољно.

Алхемичари из Минесоте пробају експеримент из осамдесетих

Прошло је време тешких центара, игра се "смол-бол" кошарка, брзо решавање напада ситуацијама "један на један" где бржи и спретнији играч извлачи центра ван рекета и шутира тројку или га заобилази ка рекету, завршава или ствара вишак.

Тимбервулвси су у прелазном року довели Рудија Гобера и планирају да га држе у стартној петорци поред Карла Ентони-Таунса. Ово би имало смисла да су у питању осамдесете године прошлог века када су тешки центри били доминантни, мање се шутирало ван линије за три поена.

У том случају један би увек имао "мисмеч" ситуацију која би резуртирала сигурним поенима или фаулом што и данас може функционисати док не дође до брзе транзиције из одбране у напад противничке екипе.

Француски селектор Венсан Коле је покушао нешто слично у финалу Олимпијских игара против Сједињених Држава са Гобером и Фолом. Колико је делотворно било говори чињеница да су на паркету заједно били само три поседа.

Главни тренер Вулвса Крис Финч биће под великим притиском јавности уколико његово коцкање не донесе резултат.

Повратак отписаних Клиперса и незгодни Финикс

Ако остану здрави, Клиперси су тим за велика дела, са вероватно најбољом дефанзивном петорком у лиги: Џон Вол, Пол Џорџ, Кавај Ленард и Ивица Зубац важе за једне од најбољих дефанзиваца на својим позицијама.

Када се на ова имена додају Реџи Џексон, Роберт Ковингтон, Маркус Морис и Николас Батум, јасно је да се ради о једној искусној екипи која има велики потенцијал и нема шта да чека кад су у питању највиши циљеви.

С обзиром да се и Ленард и Џорџ и Вол враћају после повреда и великих дешавања у приватним животима биће им потребно време да уђу у прави ритам. 

Финикс санси су екипа јако слична Мајами хиту, имају све што им је потребно да достигну сам финиш такмичења - искусне ветеране, играче на врхунцу каријере и младе звезде које тек треба да засијају. Девин Букер, Крис Пол и Деандре Ејтон чине ударну песницу екипе.

Тренер године Монти Вилијамс има више разлога за оптимизам јер је његов тим зрелији и носи искуство које ће им више него добро доћи како се буде ближио финиш регуларне сезоне.

Од нове сезоне се очекује много, најпре једна неизвесност где велики број екипа има претензије на финале. 

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару