Савановић о наставку сезоне: Све је некако ”врљаво”, ја не бих играо

Некадашњи репрезентативац Србије Душко Савановић сматра да не постоје услови да се кошаркашка сезона у Европи (Евролига и Еврокуп) настави, а да ће, ако се то ипак догоди, то бити само због спонзора и њиховог новца. Савановић истиче да се он лично у оваквим околнистима не би враћао на терен.

Кошаркашка сезона у Европи је у прекиду скоро два месеца и севе су мање шансе да се она настави, о чему смо опширно и писали

Евролига пак има план да своја сва такмичења настави у јулу, а коначна одлука о томе биће донесена 24. маја.

Човек које је био пормотер фајнал-фора Евролиге у Београду 2018. године и који је дуго година у том такмичењу играо, Душко Савановић, је категорички против наставка такмичења у оваквим околностима. 

”Да је мене ово закачило као играча, готово сигурно не бих играо или боље рећи, потрудио бих се да не играм”, рекао је Савановић на почетку разговора за Спортски Журнал.

”Све ми делује много несигурно и недефинисано. Народски речено, врљаво. Шта сада све то значи? Ако је карантин и даље на снази, ако је вирус толико опасан, сигурно да није безбедно играти. Све у реду, нема публике, смањујеш ризик. Али кошарка је контакт игра. Са једне стране, цела планета пропагира социјалну дистанцу, избегавајте контакт, носите маске, будите код куће. А овамо да се игра кошарка. Благо речено, то ми све делује непромишљено. Један играч ће покупити вирус, па заразити другог. Он ће га после однети кући, у свој дом и шта онда. Породичан сам човек, имам двоје деце и тако гледам ствари. Да сам сада у позицији играча, причао бих са саиграчима, са свима у клубу и играо бих само ако баш сви хоће. У свакој другој позицији, не бих”, директан и искрен је Савановић.

Као играч који је играо за бројне клубове (Бајерн, Ефес, Валенсија, Уникс, Борац, ФМП, Севиља и Сасари), он каже да разуме делимично разуме финасијски аспект.

”Сама реч професионализам, све говори. Новац се пита за много тога. И где год је утицај спонзора и инвеститора јачи од лиге, ту ће се играти. А где год постоји више здравог разума, сезоне ће бити завршене без играња. Прогласиш крај и настављаш даље. Живот неће стати. Избије и рат, па мора да се живи, а камоли ово. Завршиш, од септембра кренеш даље и то је то. Све што се дешавало од појаве вируса ковид 19 до данас, ишло је у прилог одлуци да се сезоне завршавају. Ипак и даље је прича око играња актуелна”, каже популарни Саван и наставља:

”Као и у сваком бизнису, желиш да исцрпиш све опције да зарадиш. Сигурно се свима испипава пулс и скупљају се информације. Да се види да ли је играње могуће и како ће други да реагују. Да ли ће се неко побунити или неће. Па онда креће вагање. Неки су за то да се игра, неки су неодлучни, а неки не. Ако у свему томе, има више оних који би играли, остале ће гледати да сломе. Побуни се Фенербахче или не, види се како размишља ЦСКА или неко трећи. Па крену модификације и различите игре”.

У свему што се дешава и генерално у свету спорта, како сам Савановић каже, мало ко размишља о здрављу играча. А ту кошарка није изузетак.

”Синдикат играча се (на почетку сезоне, прим.аут.) једва изборио да не буде налепница на терену. А људи су гинули на њима. Какво здравље, спонзор је јачи од свега. Тек када су играчи побунили и рекли нећемо ни да радимо, ако тога не буде, онда се прича променила. Са друге стране, ко год је у томе, мора да прихвати да је у игри велики новац, да мора мало да потури леђа, да ризикује здравље. Евролига је недавно за себе рекла да је пословна корпорација, а не спортска организација. То делује јако сурово, али једноставно је тако. Све су то фабрике новца. А ту никога не занима здравље играча. Част изузецима, клубовима и неким организацијама. Али код већине је све то бизнис план и само се гледа како на крају да се буде у плусу ”, истакао је бивши репрезентативац Србије.

недеља, 23. јун 2024.
25° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару