Могу ли Српкиње против најбољих на свету?

Женска кошаркашка селекција Србије игра данас први меч на Олимпијском квалификационом турниру у Београду, а противник ће јој бити најбољи тим на планети, екипа Сједињених Америчких Држава (РТС 1, 20.00). Шта можемо очекивати од изабраница Марине Маљковић у том окршају?

Када је жреб у Женеви одлучио да амерички тим смести у београдску турнирску групу, многи су били забринути. Ипак, убрзо је постало јасно да тај исход уопште није лош по српски тим и његове шансе да се пласира у Токио. Напротив.

Наиме, Американке су актуелне олимпијске и светске шампионке, и као такве већ су обезбедиле место на Играма 2020, те ће се играчице Србије за два места борити са екипама Нигерије и Мозамбика.

Но, иако немају резултатски императив, Американке су озбиљно схватиле турнире, те их користе као ране припреме за Токио.

Тако су у септембру без пораза (6-0) освојиле Фиба Америка куп у Порторику, а касније и предолимпијски турнир "Фиба Америкас" у Аргентини (3-0), а онда наставиле са победама против тимова са америчких колеџа.

Снага

О јачини и снази америчке женске кошаркашке репрезентације најбоље и најсликовитије говоре резултати. На последњих шест Олимпијада узимале су злато.

У укупно десет наступа на највећој спортској смотри на свету имају осам злата, једно сребро и једну бронзу и феноменалан скор од 66-3 у периоду од 1976. до данас.

Разумљиво, тај тим је убедљиво први на ранг-листи Фибе, са 835.7 бодова, односно 122 више од другопласиране Аустралије и чак 255 више од српске селекције која се налази на седмом месту.

Иако су попут својих мушких колега из репрезентације углавном доминантне где год да се појаве, Американке су последњи пораз доживеле релативно скоро. Било је то у финалу Панамеричких игара, када их је победила селекција Бразила са 79:73, што им је окончало низ од четири године без пораза у званичним мечевима.

Састав

С обзиром на то да сезона у женској НБА лиги почиње 15. маја, а кампови и припреме неких месец дана раније, готово све најбоље играчице су на располагању стручном штабу тима САД.

У тиму који ће вечерас истрчати на паркет хале "Александар Николић" наћи ће се: Сју Бирд (Сијетл), Сакјлар Дигинс-Смит (Далас), Силвија Фоулес (Минесота), Челси Греј (Лос Анђелес), Бритни Гринер (Финикс), Џуел Лојд (Сијетл), Тифани Мичел (Индијана), Ннека Огвумике (Лос Анђелес), Кети Лу Семјуелсон (Чикаго), Бријана Стјуарт (Сијетл), Ејџа Вилсон (Лас Вегас) и Ариел Еткинс (Вашингтон).

Тим је ослабљен неиграњем, по многима, најбоље играчице данашњице Дејне Таураси из Финикс Меркјурија, као и Дејмонд Дишилдс из Чикага које, иако су биле планиране, ипак неће играти у српској престоници и "храму кошарке".

Стога су улогу лидера преузеле доминантни центар Силвија Фоулс, чланица Минесота Линукса и двострука шампионка WNBA, и Американка нигеријског порекла и чланица ЛА Спаркса, крилни центар Ннека Огвумике (такође WNBA шампионка 2016), које су биле поентерски и скакачки најбоље у недавно играним припремним дуелима.

Битно је истаћи да главни тренер Дон Стејли са Јужне Каролине неће бити у могућности да предводи тим у Београду, те ће то у пару радити Ден Хјуз и Шерил Рив.

Лав и "лавице"

За разлику од вечерашњег противника, Србија, односно њена селекторка Марина Маљковић ће на располагању имати све најбоље играчице.

Позиву су се одазвала годинама најбоља играчица репрезентације Соња Васић (Петровић), увек и упркос свему присутна Јелена Брукс (Миловановић), те стандардне чланице прве петорке и, неретко јунакиње у успешним кампањама, Ана Дабовић и Невена Јовановић.

Марина Маљковић такође може да рачуна на искуство Саше Чађо и Дајане Бутулије, али и на младост Александре Црвендакић и Драгане Станковић.

Ту су још и Маја Миљковић, Николина Милић, Миљана Бојовић, Јована Ногић, Снежана Богићевић, Александра Станаћев, Маја Шкорић и Тина Крајишник.

Притисак резултата међу "лавицама" несумњиво постоји. Пред њима је лепа шанса, али и изазов да изборе место међу 12 тимова који ће играти у Токију, као и прилика да се брани бронза освојена пре четири године.

Уз то, пласман кошаркашица на ОИ, и надамо се исти успех кошаркаша (такође играју турнир у Београду), уз већ квалификоване баскеташе Србију би ставио раме уз раме са управо Сједињеним Државама, које ће имати тимове у све три кошаркашке олимпијске категорије. 

За крај, треба напоменути да је тим Америке, и поред тога што за њих турнир који нема никакав такмичарски значај, ипак фаворит у вечерашњем мечу, као што је то био и уочи послења два одмеравања снага, када је ту улогу и оправдао.

Меч у Рију 2016. године тим Сједињених Држава добио је са 110:84, док је на Светском првенству 2014. године било 94:74.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару