Паспаљ и Нестеровић у "лудој вожњи" црвеним "југом"

Амбасадор АБА Лиге и један од најбољих кошаркаша Европе свих времена, Жарко Паспаљ, успео је да се са својих 207 центиметара "спакује" на сувозачево седиште у импровизованом аутомобилу "југо", док је за воланом био шест центиметара виши Радослав Нестеровић.

Двојица некадашњих кошаркаша у минијатурном моделу одмах су привукли пажњу посетилаца Спорто конференције, која се одржава у Порторожу и окупља људе из спорта и маркетинга из целог региона.  

Било је ту осмеха, шале, и подсећања на Паспаљеву младост, када су кошаркаши возили управо моделе из фабрике "Застава" из Крагујевца.

"Те године када смо ми дошли у Партизан сећам се да је Дивац возио 'југа', и то је у том моменту, осим што је био јако мали и узан, ништа друго није било чудно јер је 'Југо' још важио за ауто који релативно добро се сналази на путевима. Такво је време било, у складу са новцем које смо имали", рекао је Паспаљ, који је током недеље у Порторожу учествовао на конференцији посвећеној АБА лиги и промовисао вредности најзначајнијег спортског регионалног такмичења.

Доста је било занимљивих епизода са Дивцем и његовим 'југом' у главној улози, наставља Жарко, кроз осмех.

"Ако ме питате о вожњи без кочница током припрема репрезентације, морам одмах да кажем да то није била једна вожња, нити је то било краткотрајно. Рекао бих да је то трајало мало дуже од једног периода из чисте 'нежеље' да се промене кочнице. Дивац је изумео невероватан систем кочења, на коме би му вероватно позавидели и ови озбиљни, професионални возачи. Било је ту свега, чак је у једном моменту завршио кроз прозор хотела 'Путник'. На страну те наше поједине мангуплуке у младости, поручујем свима да обрате пажњу на безбедност, да поштују правила и да јако воде рачуна док су у саобраћају", рекао је Паспаљ.

Први аутомобил који је Паспаљ имао био је "Рено 18".

"Био је релативно добро очуван аутомобил. Све док га у једном моменту мој добри, покојни брат није ухватио под своје и релативно брзо разрешио друмске судбине. У складу са новцем ког није било пуно, сви смо се ипак слатко навозали са оним што смо тада имали".

Већ неко време Жарков избор, када је реч о четвороточкашима, је сасвим јасан.

"Последњих година одлучио сам се за ауто који има нишан на хауби, а то је Мерцедес. Имам неке старије аутомобиле тог бренда у свом власништву, они су стари преко 25 година, реч је о моделима С класе из 80-их и 90-их. Мерцедес има своју историју. Сви аутомобили су данас фантастични, који год да купиш. Не може да се погреши, само је ствар укуса. У то време је било другачије, и морам да признам када ти аутомобили изађу на улицу, понајвише то чиним због њиховог одржавања, и даље привлаче пажњу јер су ретки. Ја волим аутомобиле, одржавам их, још су у возном стању и добро су сачувани".

Током боравка у Порторожу, Паспаљ је доста говорио о важности АБА лиге за квалитет кошарке у региону.

"Без АБА Лиге нема квалитетне кошарке на просторима бивше Југославије, и верујем да је то свима јасно. Такмичење омогућава младим играчима оптималне услове за развој, лига је бесплатна, односно покрива све трошкове клубовима када је реч о путовањима на мечеве, смештају, судијама, и по томе је јединствена у Европи. То је лига која има највише скаута из НБА у целом свету, и говори да клубови имају таленте са којима је потребно радити и стварати им прилике да достигну виши ниво у једном квалитетном надметању са добрим противницима", објаснио је Паспаљ.

Он се срео и са Нестеровићем, са којим се срдачно испричао након "вожње" у "југу".

"Раша је био дете кад сам дошао 1998. године у Киндер Болоњу, и проводио је доста времена са мном и Салетом Даниловићем. У том моменту био је сјајно дете и момак, а видим да се ништа од тога односа није променило, баш као и његовог карактера, што ми је драго. На завидној је позицији у словеначком савезу. Фантастичан је момак, видели смо се скоро у Београду, волим га и кад га видим то је као кад сретнеш неког јако блиског", закључује Паспаљ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару