НБА нема храбрости за европског тренера

Жељко Обрадовић, најтрофејнији европски тренер свих времена, довођен је у везу са преласком у екипу Детроит Пистонса. Одлазак преко баре, који би заувек променио глобалну кошаркашку карту, није се догодио, а Обрадовић сматра да зна разлог "игнорисања" европских стручњака у најјачој кошаркашкој лиги света...

Жељко Обрадовић је најтрофејнији тренер у историји европске кошарке. Његове референце су такве, било у клупсим било у репрезентативник оквирима, да нико на помен његовог имена не може и не сме да буде равнодушан. Међутим, како је сам истакао, њему никада није понуђено место првог тренера у НБА лиги.

Летимичним погледом по клупама најјаче кошаркшаке лиге света се да закључити да је за европске тренере, или уопште тренере ван Сједињених Држава, резервисано место асистента. Такав је и пример нашег Игора Кокошкова, иначе врло цењеног у НБА лиги.

Примера ради, чак је и Еторе Месија, једно од највећих европских тренерским имена, у Лејкерсима морао да се задовољи крајње пасивном улогом.

Медији су спекулисали да би први неамерички шеф струке у НБА лиги могао да буде управо Жељко Обрадовић, након његове посете Детроит Пистонсима прошле јесени.

Међутим, није прошло превише времена и постало је јасно да се такав епилог неће догодити, барем не у предвидивој будућности.

"Немам шта да кријем - конкретних понуда није било. И ту не говорим само о себи, него и о другим колегама тренерима из Европе", рекао је Обрадовић за хрватски портал "24 сата".

"Прва таква понуда биће прекретница у кошаркашким односима НБА и Европе. За сада у НБА нема храбрости за такав корак".

А док чека позив из НБА лиге, Обрадовић се спрема за нови поход на европску титулу. Његове амбиције су јасне, челника клуба такође, али Фенербахче за сада остаје тим чије контуре у овом тренутку нису познате. Нагађа се ко би могао да појача дива из Истанбула (играч који се најчешће провлачи по медијима јесте Немања Бјелица), али за сада ниједан нови играч није стигао у клуб.

"У Турској постоји правило да сваки тим мора да има седморицу домаћих играча и то је озбиљан ограничавајући фактор. Често неки од тих играча, који практично имају гарантовано место у екипи, немају мотива да ураде нешто више. Ја нисам тренер који ће да толерише такво понашање"., рекао је Обрадовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару