Читај ми!

Кошарка уживо: Србија 4. у Европи

Кошаркашице Србије нису успеле да освоје бронзану медаљу на Европском првенству у Француској. У борби за треће место поражене су од Туркиња, резултат Србија - Турска 71:92 (24:21, 20:22, 12:23, 15:26). У борби за злато Шпањолке боље од Францускиња 70:69.

22.01 - Кошаркашице Шпаније уфиналу ЕП савладале домаћина Француску резултатом 70:69 и освојиле златну медаљу.

18.40 - Сигурном игром Туркиње успеле да очувају предност у последњем периоду. Наше кошаркашице покушале да се врате, рука се стегла, ништа није хтело да уђе у кош. Противнице то искористиле и увећале предсност. На крају, Турска - Србија 92:71. 

18.15 - Средином треће четвртине Туркиње преузеле иницијативу. Стао је шут наше селекције и противнице су створиле осетнију предност - 12 разлике, 61:49. Наше покушавају да се врате шутевима за три поена, међутим, неуспевају да погоде, што је Туркињама омогућило да мирно приведу четвртину крају. Једино што јсу наше успеле је да до краја периода спусте Туркиње на 10 разлике 66:56.  

17.42 - Добра игра наше селекције у првом полувремену. Убедљив пораз од Шпаније није оставио траг. Ннови меч, донео је ново лице наше репрезентације. Од самог старта кренуле су силовито стекле предност и одржавале је током целог полувремена. Туркиње на тренутке оправддавале улогу фаворита у овом мечу. Ипак, наше девојке агресивном игром успеле да парирају противницама. На полувремену Србија има минималну предност 44:43. 

17.18 - Крај прве четвртине Србија води против Турске 24:21. 

17.08 - Одличан старт наших кошаркашица, одлична реализациај напада, предност од шест поена, приморала је Турског тренера да затражи тајм аут после 5 минута игре, како би успорио нашу селекцију.

17.01 - Ток меча можете пратити на нашем блогу, Фејсбук и Твитер страници а снимке са утакмице на нашем званичном Јутјуб каналу. 

17.00 - Почео је меч између Србије и Турске у борби за бронзану медаљу. 

15.18 - Ближи се почетак меча за бронзану медаљу. Наше девојке верују у победу, што потврђују и статусима на друштвеним мрежама.

Одлична игра током целог шампионата ипак није крунисана медаљом. Оспораван им је квалитет, нико није веровао у њих. Лоше су почеле на првенству, али стигле су до завршнице. На крају четврто место представља велики успех, остаје жал за медаљом. Остварен је пласман на Светско првенство, што представља додатни мотив за екипу да настави започето и буде још боља на наредним такмичењима.

Изабранице селектора Марине Маљковић нису имале даха да истрају у огромној жељи да се оките медаљом и заслужено су поражене од објективно квалитетнијих Туркиња. Убедљив пораз у полуфиналу од Шпаније оставио је последице на игру целог тима, који је добро почео, а катастрофално завршио данашњи меч.

Српске кошаркашице храбро су ушле у утакмицу, чврсто решене да пруже максимум и остваре подвиг. Играле су веома добро цело полувреме и на одмор отишле са поеном вишка (44:43).
Чинило се тада да имају снаге за равноправну борбу против једне од најбољих европских селекција, сребрном са претходног континенталног шампионата. Међутим, у наставку меча дошло је до потпуног пада концентрације, Српкиње су заиграле нервозно и без самопоуздања, а Туркиње као да су убациле у "већу брзину".

За тили час турски тим је напунио противнички кош, обезбедио сигурну предност и наметнуо ритам којег репрезентативке Србије нису могле да прате. Узалуд је Маљковићева настојала да саветима помогне својим изабраницама, ништа им није полазило за руком, па су у последњу четвртину ушле готово летаргично, свесне да је ривал ипак много квалитетнији.
Туркиње су с лакоћом доминирале тереном и рутински окончале борбу, изборивши сигуран тријумф са 21 поеном разлике.

Кошаркашице Србије остале су без медаље, али су ипак оствариле велики успех на континенталном шампионату у Француској, где су се пласирале у полуфинале после више од 20 година. Уједно, осигурале су учешће на првенству света, следеће године у Турској.

Србија: Радочај 11, Вулић, Чађо 11, Крњић 11, Јовановић 2, Миловановић 23, Бутулија, Матић 4, Ајановић, М. Дабовић 7, А. Дабовић, Рад 2.

Турска: Палазоглу 5, Канитез, Гунај, Вардарли 17, Дајгалер 5, Тунчлер 15, Албен 7, Јилмаз 19, Чирак 2, Холингсворт 18, Ивегин 4, Чаглар.

У борби за титулу Шпанија је савладала домаћина Француску са 70:69.

Маљковић: Четврто место сјаји као медаља

Селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић рекла је да је четврто место на Европском првенству у Француској за њу успех раван медаљи.
"Нисмо успеле да дођемо до победничког постоља, али четврто место има сјај медаље. честитам не само девојкама које су играле овде, већ и свим кошаркашицама које су биле са нама на почетку овог пута, од квалификација за ЕП", рекла је Маљковићева.

"Ово је огроман успех. Иза нас су такве велесиле у женској кошарци као што су чешка, Русија, Белорусија, Хрватска или Италија. Треба ли подсећати колико ове нације улажу у кошарку, колико имају регистрованих кошаркашица, колико тренера?", казала је Маљковићева.

"Нисам личност ни тренер који тражи алиби у било којој ситуацији. Као спортисти, неком ко увек жели победу, жао ми је због пораза и пропуштене шансе да освојимо медаљу. Све сте видели, борили смо се, покушали да парирамо, али треба бити реалан - Турска већ годинама највише улаже у женску кошарку...и има најбољу лигу у Европи", рекла је Марина Маљковић.
Селекторка је најавила детаљну анализу урађеног посла од када је постала селектор.

"Сигурна сам да је направљен велики корак напред. Много девојчица у Србији се већ у току шампионата у Француској уписао у школе кошарке", рекла је Маљковићева.

Јелена Миловановић: Највећа утакмица каријере

Српска кошаркашка репрезентативка Јелена Миловановић рекла је данас да има "феноменалне" утиске са Европског првенства, као и да јој је меч за бронзану медаљу највећи који је играла у каријери.
"Феноменални су утисци јер нико није очекивао овакав резултат. Сви смо се молили да прођемо први круг, али смо ипак показали колико вредимо. Мислим да је ово тим који ће у будућности направити нешто лепо и који је подигао женску кошарку на виши ниво", рекла је Миловановићева.

"Познавале смо се од раније, не сад не знам колико година, али смо се из утакмице у утакмицу на терену све више зближавале као тим. Прва два меча није било како треба, али смо после схватиле да само као тим можемо да постигнемо успех. Надам се да ће већина цура и следеће године бити на припремама, мада сада нико не размишља о томе, јер смо још под утиском овога", рекла је Миловановићева.
Питање учешћа ове 24-годишње Крагујевчанке у даљим репрезентативним акцијама се не поставља.
"Не знам већ колико година не идем на море због репрезентације. Тако сам васпитана, из такве породице потичем. Играти за Србију, имати српски грб на срцу је нешто са чиме ништа друго не може да се пореди. Ово је мени највећа утакмица у каријери. Играла сам и финале Евролиге, али играти за Србију за треће место...Пресрећна сам", рекла је Миловановићева.
Она је оценила да су умор и квалитет Турске пресудили данашњи меч. "Феноменално смо одиграли прво полувреме, борили смо се првих 20 минута. Ко год да је улазио на терен оставио је срце на терену. У другом смо пали, вероватно од умора, а квалитетнија и искуснија екипа Турске је то искористила. Последњих пар минута стварно нисмо имали снаге, а воља је увек ту. Турска јесте боља од нас, али не за 20 разлике", рекла је Миловановићева.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару