Незаборавни моменти у НБА финалима (други део)

Леброн Џејмс и Тим Данкан предводе Мајами и Сан Антонио до борбе за НБА трон. Некад су ове битке водиле кошаркашке громаде попут Џерија Веста, Џилијуса Ирвинга, Била Расела, Елџина Бејлора и других. Ово је наставак приче о неким од незаборавних момената у мечевима финалних серија НБА лиге.

Боб Пети је далеке 1958. године предводио Сент Луис Хоксе до шампионске титуле. Овај играч је у шестој утацкмици финалне серије постигао 50 поена, од чега је 19 поена постигао у последњој четвртини. Хокси су у финалној серији савладали Бостон Селтиксе са 4:2 у серији.

Кошаркаш Бостона Елџин Бејлор је давне 1962. године у финалној серији против Лејкерса имао невероватан учинак и поставио рекорде који до данас нису оборени. Бостон је након седам утакмица постао шампион победивши у серији са 4:3. Бејлор је у петој утакмици постигао 61 поен и имао је 22 скока. Лејкерси су ту утакмицу добили резултатом 126:121, повели су са 3:2, али Бостон је добио два наредна меча и постао шампион. Занимљиво је да је Бејлор у тих седам утакмица укупно ухватио 189 лопти што је и даље званичан НБА рекорд. У последњој, седмој утакмици те серије Бејлор је имао невероватних 40 скокова.

У седмој утакмици те финалне серије (1962. године), Бил Расел је Селтиксе предводио до шампионског трона. Овај играч је убацио 30 поена и имнао 40 скоковау победи своје екипе над Лејкерсима у продужецима од 110:107.

Џери Вест је играч који је био „убојита игла" Лејкерса у плеј офу. Овај играч је постигао одлучујуће поене у финалној серији против Бостона 1962. године када су Лејкерси повели са 2:1 у серији. Ипак, као што је претходно речено, Бостон је тријумфовао након седам утакмица и освојио шампионски прстен. Овај играч је 1969. године проглашен за МВП финалне серије али и тада су Лејкерси поражени након седмам мечева од Бостона. Вест је 1970. године у трећој утакмици финалне серије против Њујорка одвео меч у продужетке када је у последњим тренуцима меча постигао тројку са своје половине. Ипак, Лејкерси нису искористили моментум, и у продужецима су изгубили утакмицу, а на крају и финалну серију. Вест је једину титулу са Лејкерсима освојио две године касније када су у финалној серији савладани управо Њујорк Никси.

У финалној серији 1970 године у којој су након седам мечева Никси победили Лејкерсе, у последњој утакмици, такозваној „мајсторици", хероји победе екипе из Њујорка били су Вилис Рид и Волт Фрејзер. Први је ушао повређен и дао два коша, доводећи пубику у Медисон Сквер гардену у екстазу, док је Фрејзер постигао 36 мечева и 19 скокова на утакмици.

Финикс Санси су један од клубова који нису имали прилику да се оките шампионском титулом. Клуб из Аризоне два пута је играо у финалу. Прво финале Санси су играли 1976. године када су изгубили од Бостон са 4:2 у серији. У тој серији одиграна је можда и најбоља финална утакмица свих времена у којој је остао упамћен кош Џара Херда у последњим секундама који је одвео утакмицу у трећи продужетак. Тек након трећег продужетка Бостон је дошао до победе од 128:126.

Почетак осамдесетих година прошлог века означио је долазак великог играча, Меџика Џонсона. Овај кошаркаш је у својој дебитантској сезони, као руки, предводио Лејкерсе до шампионске титуле. У шестој утакмици финалне серије 1980. године у којој су Лејкерси играли против Филаделфије, Карим Абдул Џабар се повредио, тако да је Меџик морао да заузме његово место на позицији центра. Меџик је имао импресиван учинак од 42 поена и 15 скокова, и најзаслужнији је за победу Лејкерса од 123:107, и тријумф у серији од 4:2.

Џулијус Ирвинг, популарни Доктор Џеј, у истој финалној серији предводио је Филаделфију. Његов потез, на четвртом мечу против Лејкерса када је једном руком положио лопту на други обруч уврштен је у незаборавне плеј оф моменте НБА лиге.

У финалној серији 1984. године Лејкерси су имали предноср од 1:0 у серији и вођство 15 секунди пред крај меча. У последњим секундама Џералд Хендерсон успео је да покупу један лош пас Вортија и да постигне поене који су Бостону донели победу и изједначење од 1:1 у серији. Бостон је у финалној серији победио са 4:3 и освојио је нову шампионску титулу.

Занимљив сукоб догодио се у финалној серији 1986. године на петој утакмици између Хјустон Рокитса и Бостон Селтикса. Ралф Самсон из Хјустона ушао је у сукоб са играчем Бостона Џеријем Сичтингом. Након што их је судија избацио Самсон је у краткој изјави за телевизију Си-Би-Ес испсовао противника. Хјустон је добио утакмицу и смањио у серији на 3:2. Навијачи Бостона су на свом паркету направили паклени дочек за екипу из Тексаса. На крају Селтикси су победили и освојили 16. НБА титулу.

Меџик Џонсон је четврту утакмицу финалне серије 1987. године решио на начин како је обично Џабар постизао кошеве - хорогом. Кључни кош Меџик је дао након продора и хорогом који је савршено прошао кроз кош Бостона. Џабар, који је тада имао 39 година, меч је завршио са 32 поена док је Меџик, осим 16 поена имао 19 асистенција и осам скокова. Меџик је проглашен за МВП-ја регуларног дела сезоне и финала и био је тек четврти играч коме је тако нешто пошло за руком.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару