Пола века сер Чарлса

Вероватно најбољи кошаркаш који није освојио шампионски прстен, Чарлс Баркли, данас је напунио 50 година. „Брбљиви ћелавац" је, и поред чињенице да никада није био шампион, у НБА лиги оставио дубок траг. Баркли је играч који је обарао многе рекорде, укључујући и оне везане за техничке грешке, туче, као и казне због критика судија. До последњег дана професионалне каријере Баркли је остао исти - кошаркаш са ставом, али без прстена. Срећан рођендан сер Чарлс.

Када је 1984. године одржан драфт, мало ко је слутио да ће то бити „најроднија берба" у НБА лиги. Са првог пика биран је Хаким Олејџуон, трећи је био Џордан, а пети пик Чарлс Баркли.

Ова три играча обележили су „златну еру" НБА лиге, прва двојица са шампионским прстеновима, а Баркли са бескомпромисним начином игре, али без прстена на крају каријере.

Баркли је три наступао за колеџ Оборн и у просеку је постизао 15 поена, имао је 9,6 скокова, 1,6 асистенција и 1,7 блокада по мечу. Занимљиво је да је Оборн, у част Барклија, 2001. године повукао дрес са бројем 34 из употребе.

Момак који је рођен у Алабами, где људима тамније пути није било лако да одрастају, стекао је чврст и ратоборан карактер прекаљен многим тучама. Од самог почетка каријере Баркли је ставио до знања да са њим нема шале, макар на паркету. Веома лако је потезао песнице на супарничке играче, док је у игри био бескомпромисан.

Баркли је 1984. године драфтован од стране Филаделфије, а са тимом 1985 године играо финале а 1986. године полуфинале истока. У својој трећој НБА сезони Баркли је имао сјајну статистику, али је Филаделфија играла очајно и није успела да се пласира у плеј-оф.

У Филаделфији се Баркли потпуно остварио као играч, посебно је доминирао у скоку и за врло кратко време је постао први скакач екипе, са просеком од више од десет ухваћених лопти по мечу. Овај играч је 1988. године, по трејдовању Мозеса Мелоуна Баркли постао први играч Филаделфије са просеком од 28,3 поена и 12 скокова по мечу. До последње сезоне у Филаделфији Баркли је већ био један од најпопуларнијих играча у лиги.

И поред сјајних игара снове о шампионској титули Баркли је, уместо у Филаделфији, покушао да испуни у Финикс Сансима. У редове те екипе Баркли је дошао у сезони 1992/93. У тој сезони Баркли је постизао у просеку 25,6 поена по мечу, 12,2 скока и 5,1 асистенцију, и довео је екипу Финикса до првог места у регуларном делу сезоне са скором од 62 победе и 20 пораза. Због сјајних игара Баркли је награђен титулом најбољег играча лиге.

И поред изазова упућеном Џордану, да је судбина да Санси освоје титулу, те сезоне, у финалу НБА лиге, Чикаго Булси су тријумфовали са 4:2 у серији. Никад Баркли није био ближе титули него тада. Са Финиксом је у сезони 1993/94, играо и једно финале запада, али је у невероватној серији, у којој су Санси имали вођство од 2:0 и 3:1 у серији, на крају изгубили са 4:3. У наредној сезони Баркли је погошрао повреду леђа, и даље је имао импресивну статистику, али све више је био одсутан са мечева због повреда.

Последњу шансу за освајање прстена Баркли је имао у редовима Хјустон Рокитса. У сезпни 1996/97, Баркли је у Рокитсима био други стрелац, иза Хакима Олејџуона. И те сезоне Баркли је муку мучио са повредама, одиграо је само 53 меча.

На крају је Хјустон дошао до финала запада, али ту су заустављени од стране Јуте. У наредне две сезоне све чешће повреде озбиљно су угрозиле каријеру сјајог играча. Крај је дошао у сезони 1999/00, када се тешко повредио на мечу против Филаделфије.

Ипак, Баркли није хтео да дозволи да каријеру заврши повредом. Вратио се на паркет да одигра још један меч, против екипе Ваккувера, где је постигао опроштајне кошеве, и где је са паркета испраћен овацијама. Једна велика каријера, која није крунисана шампионским прстеном се тада завршила.

И дан данас Баркли је остао један од најконтроверзнијих кошаркаша НБА лиге свих времена. Велики број техничких грешака и туча са противничким играчима остале су његов заштитни знак.

Осим што се песничио на терену, није се либио да се потуче и ван њега. Тако је ухапшен после меча са Милвокијем када је у тучи разбио једном човеку нос, док је после друге туче бацио човека кроз стакло.

Остао је упамћен и инцидент са пљувањем када је 1991. године, још док је носио дрес Филаделфије, овај играч дошао у конфликт са навијачем Њу Џерсија који га је вређао на расној основи.

Баркли се залетео ка трибинама, пљунуо човека, али је његов „хитац" погодио девојку која је седела у реду испред. Реакција лиге била је оштра, Баркли је кажњен са 10.000 долара и суспензијом. На крају каријере Баркли је признао да је то једина ствар за којом жали, иако је са девојком, коју је грешком пљунуо, и њеним родитељима касније постао пријатељ.

На крају ће остати упамћено да је Чарлс Баркли у 16-годишњој каријери играо за три НБА екипе, да је 11 пута изабран у „ол стар" тим, пет пута је био у првој постави НБА лиге, и исто толико у другом тиму, једном је проглашен за најбољег играча првенства, постигао је 23,757 (22,1 по мечу), 12,546 скокова, (11.7 по мечу), 4,215 асистенција (3.9 по мечу).

Данас на телевизији ТНТ Баркли и Шекил О'Нил воде емисију Inside the NBA, једну од најпопуларнијих спортских емисија у Америци.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару