Читај ми!

"Црно-бели" обележили јубилеј

Кошаркашки клуб Партизан обележио 20 година од освајања титуле шампиона Европе, свечаном академијом у Југословенском драмском позоришту. Свечаности присуствовао највећи део трофејне екипе, а приказан је и документарни филм "Има један тим".

На свечаној академији поводом обележавања 20 година од освајања титуле континенталног шампиона, прослављени тренер Жељко Обрадовић рекао је да титула кошаркаша Партизана треба да се памти за сва времена и да му је тај трофеј најдражи у досадашњој каријери.

Стручњак који је те историјске 1992. године водио црно-беле истакао је нужност да клуб остане авангарда као до сада и да "производи играче и тренере".

"Не треба превише враћати филм на то време, довољно је да се погледају фотографије, а главна разлика је што сам онда имао црну, а сада белу косу. Драго ми је што су овде присутне све генерације Партизана, ово треба да се памти за сва времена. Нико као Партизан", изјавио је Обрадовић на академији у Југословенском драмском позоришту (ЈДП), где се окупило око 600 званица, међу којима бројне угледне личности из јавног и спортског живота, бивши и садашњи играчи и тренери.

Партизан је пре 20 година у Истанбулу ушао међу европске кошаркашке бесмртнике победом у финалу против Хувентуда коју му је донео легендарни плејмејкер Александар Ђорђевић "тројком" у последњим секундама драматичне утакмице (71:70).

"Партизан је пре две године био близу да понови успех из Истанбула, а не знам да ли ће то моћи у будућности. Знам да је економска ситуација тешка, јер сам у сталном контакту са председником клуба Предрагом Даниловићем, али важно је да млади талентовани играчи знају где су дошли", рекао је Обрадовић и нагласио да му је титула у Истанбулу најдража зато што је била прва и што је освојена с Партизаном.

Црно-бели су до завршног турнира у Истанбулу прошли пут какав вероватно није ниједан клуб у историји европске кошарке. Они су због рата у тадашњој Југославији само једну утакмицу као домаћини одиграли у хали Пионир, док су у осталим мечевима противника угостили у мадридском предграђу Фуенлабради.

Тадашњи центар Партизана Зоран Стевановић рекао је да је осећај после тријумфа над Хувентудом и сада "заиста феноменалан".

"Не треба заборавити да је то био велики успех и Партизана и српске кошарке. Надам се да ће бити поновљен у будућности. Те године смо играли добру колективну кошарку, а било је много тешко, јер смо сваки меч као домаћини играли у Фуенлабради", подсетио је Стевановић.

Некадашње крило црно-белих Иво Накић потврдио је да је сада тешко вратити се у потпуности на финалну утакмицу против Хувентуда.

"Време је ишло брзо, имали смо само секунде до краја, али знао сам да ће Ђорђевић завршити то како треба. У првом тренутку нисмо били свесни шта се десило, ни шта смо урадили. Тада је све било другачије у европској кошарци, поготово што смо били домаћини у Шпанији", закључио је Накић.

Свечаној академији у ЈДП присуствовао је највећи део трофејне екипе Партизана, јединог српског тима који је освојио титулу првака Европе.

Током свечаности приказан је и документарни филм "Има један тим".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару