Читај ми!

Црно-бели славе Истанбул

Двадесет година касније црно-бели прослављају освајање титуле шампиона Европе. Свечаном академијом у Југословенском драмском позоришту (ЈДП) кошаркашки клуб Партизан прославиће у понедељак 16. априла 20. годишњицу од освајања титуле првака Европе.

Црно-бели су 16. априла 1992. године у Истанбулу, чувеном тројком Саше Ђорђевића савладали Хувентуд са 71:70 и освојили, за сада, једину титулу првака Европе. Том приликом биће представљен и документарни филм "Има један тим", својеврстан омаж црно-белима од оснивања клуба до данас.

"Повод за прославу и филм јесте 20. годишњица од освајања титуле првака Европе, али се заправо ради о једној врсти алманаха, који ће остати клубу "за вјек вјекова". То је нешто што клуб Партизанове традиције и величине мора да има. Биће то добра прилика да се окупе сви из богате породице клупских асова", рекао је члан шампионске генерације, а председник клуба Предраг Даниловић на конференцији за новинаре у Клубу спортиста на стадиону у Хумској.

Спортски директор црно-белих Млађан Шилобад, такође један од 12 величанствених чланова чувеног тима из Истанбула рекао је да је управа одлучила да велики јубилеј обележи на свачан начин.

"Пре десет година организовали смо ревијалну утакмицу, а сада смо одлучили да то урадимо свечаније, академијом у ЈДП-у. Биће приказана четири исечка из филма, који је у ствари скраћена верзија серијала. Позвали смо све легенде клуба и очекујемо да ће они увеличати прославу", истакао је Шилобад.

Редитељ филма "Има један тим" Гордан Матић додао је да ће филм имати ширу културолошку и историјску вредност.

"Имао сам задовољство и част да разговарам са 50 људи током снимања. Овај филм није само за навијаче Партизана, већ за све оне који воле и спорт и филм". Бавили смо се и оним што се дешавало иза камера, а не само спортским темама", истакао је Матић.

Према његовим речима серијал је подељен у три целине - почеци клуба, епоха која је обележила историју клуба и освајање титуле првака Европе у Истанбулу.

Успех тима који је предводио, тада млади тренер Жељко Обрадовић, додатно добија на значају, јер су црно-бели те сезоне због санкција Уједињених нација (УН) мечеве као домаћини играли у шпанској Фуенлабради, предграђу Мадрида.

Делегација овог града, који је свима у Партизану пристао за срце, биће специјални гост црно-белих на прослави.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару