Читај ми!

Поповичев "прстен" не попушта, Јанису остала још једна шанса

Један Јанис Адетокумбо, макар био и најбољи играч на свету, мало је да се победи екипа коју са клупе предводи Грег Попович. Американци још једном демонстрирали бриљантну одбрану, нешто што их није красило на претходним такмичењима.

Поповичев "прстен" не попушта, Јанису остала још једна шанса Поповичев "прстен" не попушта, Јанису остала још једна шанса

Печат Грега Поповича јасно је видљив у свим сегментима игре америчког кошаркашког тима. Откад НБА кошаркаши наступају за национални тим, од Барселоне 1992. године, мало која генерација је приказала ниво одбране, као овај Грегов тим.

Први пут у историји, откада Американци играју са НБА играчима, најбољи кошаркаш на терену играо је за противнички тим. Јанис је стигао до свог дабл-дабл учинка, али то једноставно није било довољно.

САД нису користиле класичну зону, али је Јанис Адетокумбо брањен скупљањем одбране у рекет. Тиме су остали грчки кошаркаши добијали више простора, нарочито у шуту за три поена, али то на утакмици у Шенџену нису умели да искористе.

Посебан мотив су Американци имали против Грчке – то је селекција која има је нанела последњи пораз на великим такмичењима, у полуфиналу Светског првенства 2006. године.

У Кини, екипа Грега Поповича није пружила Грцима ни трунку наде да могу да понове подвиг из Јапана, иако Хелени вероватно сада имају талентованију екипу, док су Американци значајно слабији него пре 13 година.

Многи су сумњали у квалитет америчке репрезентације, поготово после утакмице са Турском, али ниво игре, превасходно у одбрани, на високом је нивоу од старта турнира.

Осим у утакмици са Турском, у којој су играни продужеци, Американци су просечно примали 55 поена по мечу. Попович је очигледно успео да усади играчима жељу да озбиљно приступе свакој утакмици.

Неке претходне америчке репрезентације имале су неупоредиво бољи нападачки потенцијал, па је одбрана некако била у другом плану. Када у екипи имате Џејмса, Дурента или Хардена, можете бити сигурни да ћете постичи више поена од противника.

Ове године није тако и то Попович врло добро зна. Зато и покушава да из својих момака извуче маскимум у одбрани, на најбољи могући начин користећи њихове атлетске способности – брзину и скочност.

Нападе прееводи Кемба Вокер, који се наметнуо као предводник ове генерације, док су Донован Мичел, Харисон Барнс, Џејлен Браун и Крис Мидлтон више него способни за пристојне офанзивне бројеве.

Американце тек очекују велика искушења на шампионату, док Грке само теорија оставља у завршници турнира. Пре Мундобаскета, многи су видели Јаниса и екипу као озбиљне кандидате за највиши пласман, али њихове партије у Кини више су него разочаравајуће.

Дуел против Чешке у понедељак за Грке је бити ил' не бити и идеалан тренутак за најбољег играча НБА лиге да покаже колико вреди.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару