Поповичево "чудо" против Јапана, тајно оружје или замка

Ако је неки скаут раније изашао са утакмице између САД и Јапана, мислећи да је већ све видео, вероватно је направио највећу грешку у животу. Американци су већи део другог полувремена играла зонску одбрану, што је било практично немогуће видети откако НБА играчи играју за репрезентацију на великим турнирима.

Амерички кошаркаши забележили су три победе у прва три меча на Светском првенству, али их до зацртаног пласмана у четвртфинале турнира чекају далеко тежи мечеви – против Грчке и Бразила.

Поповичева чета је почела турнир убедљивим тријумфом против Чешке, уследила је тешка побеа против Турске, извојевана тек после продужетка, док је Јапан декласиран са 43 поена разлике.

Управо је друго полувреме те утакмице показало зашто треба гледати меч, иако је разлика превелика и делује да играчи обе екипе једва чекају да се сусрет заврши.

Вођство од 33 поена на полувремену дало могућност селектору Поповичу да проба неке нове ствари – Американци су већи део другог полувремена играли зонску одбрану (2-3).

"Други тимови то користе против нас, па мислим да је јако важно да и ми морамо то радимо против других тимова", рекао је Донован Мичел, један од најбољих у тиму САД на Мундобаскету.

Вероватно први пут откако за селекцију САД наступају НБА играчи (од 1992. године и оригиналног "Дрим тима"), зонска одбрана уврштена је у дефанзивни арсенал. Амерички стручњаци сматрају да је у питању био експеримент, који се више неће поновити.

Ипак, знајући Грега Поповича и његово дивљење европској, нарочито југословнској школи кошарке, не би било превелико изненађење да Американци то понове против Грчке, у настојањима да се задржи најбољи играч протекле НБА сезоне Јанис Адетокумбо.

Такође, амерички тим, статистички гледано, има најбољу одбрану на шампионату, што је велика промена у односу на неке претходне генерације, када су противници "ломљени" брзом игром у нападу са великим покушајем шутева, такозваном run and gun (трчи и пуцај) игром.

Попович је вероватно једини селектор у Кини који је прва звезда екипе, а шта нам кошаркашки маг спрема за настављак такмичења сазнаћемо већ у суботу, када ће Американци играти против Јанисове Грчке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару