"Шамар упозорења" за "орлове"

Кошаркашка репрезентација Србије поражена је у последњем мечу друге фазе Светског првенства у Кини од селекције Шпаније са 81:69. "Орлови" нису блистали, често су грешили и били кажњени за то. Утисак је да ако је пораз морао доћи, да је дошао у право време, као упозорење за даљи ток такмичења.

Шпанија је знатно лакше од очекиваног прекинула победнички низ Србије на СП, оно што је битније од тога, јесте да обе селекције иду у четвртфинале.

Није се могао ни наслутити овакав епилог након прве четвртине. "Орлови" су сјајно отворили меч, све је функционисало како треба. Активно у одбрани, на линијама додавања, одлично се преузимало, а све то резултовало је јакшим поенима у нападу. 

Шпанија је задржана на 13 поена у првој четвртини, што је најлошији учинак те селекције у почетним четвртинама у историји Мундобаскета.

Ипак, Шпанија не би била Шпанија када не би на тако нешто одговорила. "Фурија" је од првог секунда друге четвртине заиграла потпуно другачију кошарку и увела Србију у ритам који више њима одговара. 

Разлетели су се по терену, лопта је брзо ишла са једне на другу страну терена, а претили су и споља у шуту за три, али и под рекетом. Направљена је серија 13:2 и морао је Ђорђевић да реагује тајм-аутом.

Утисак је ипак да није ритам и брза кошарка изненадила нашу репрезентацију, већ да је то била сјајна комбинована одбрана Шпаније. Из поседа у посед мењала се дефанзивна тактика, па смо тако видели три типа зоне, зонски пресинг, човек на човека, али и комбинацију свих поменутих одбрана. "Орлови" нису тим одбранама прилагодили кретње и позиционирања у нападу, па су се пречесто дешавала "загушења", која су се одразила у изгубљеним лоптама, или веома лошим селекцијама шута.

Ни почетком треће деонице Србија није успела да консолидује редове. Кола су кренула низбрдо, а није било ручне кочнице коју је требало повући. Све што је могло да пође по лошем у наставку, пошло је. Олако изгубљене лопте, дриблање себи у ноге, лоше грађење скока, грешке у додавањима, машење зицера. 

Све то, праћено суђењем које није на нивоу Светског првенства, довело је до бујања емоција, које није успео да задржи Никола Јокић. Српски центар зарадио је две техничке грешке у две секунде, због чега је био искључен, а вођство Шпанаца убрзо је износило 21 поен.

Упркос томе, Србија је до краја меча показала јак карактер. Иако су теоријске шансе за повратак биле минималне, "орлови" су се борили до последње секунде. Невероватно је и то да чак и са веома лошом игром, Србија је имала шансе за резулатски прикључак. У неколико наврата смањено је било на девет поена, али слаба реализација у нападу, као и дозвољавање офанзивног скока на другој страни, потврдили су и први пораз на турниру.

Крајњи утисак је да уколико је Србија морала да буде поражена, да је "изабрала" прави тренутак за тако нешто. Кошаркашким речником, доживен је "шамар реалности" или упозорења за наставак такмичења. Србија ће морати максимално озбиљно да схвати даљи ток турнира, да научи да се прилагоди ривалу, да се припреми на разне тактичке, менталне или физичке бравуре противника.

Није први пут да Шпанија буде убедљиво боља од Србије у групној фази. Надамо се да ће се историја поновити, Србија научити лекцију, сабрати се и припремити прави одговор.

Нека се на тај одговор спреме прво Аргентинци, а надамо се потом и САД. Пут ће бити тежи, али безброј пута се показало да смо способни да зависимо од својих резултата и да сами себи кројимо судбину.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару