Време је за електронику

Господо из FIFA, време је да уместо испразних прича о "паметној лопти" и увођењу гол-судија не само размотрите већ и уведете модерну технологију и у фудбал! Гол који није признат Енглезима у мечу са Немачком драстичан је пример грешке која, једноставно, не сме да се догоди на светском првенству, тим пре што постоји начин да се та врста пропуста спречи.

Они који дуго памте, међу којима сам и ја, рећи ће да је историја  вратила Немцима оно што им је узела 1966, у финалу Светског првенства у Лондону када су Енглези, у продужетку, повели са 3-2  фантомским голом Џефа Харста. Тај гол досудио је ондашњи совјетски судија Бахрамов, или тако некако, више се не сећам, по коме стадион у Бакуу (Азербејџан) данас носи име. На тему тог гола направљено је много анализа, студија, били су ангажовани специјалисти свих врста, од балистичара до доктора нацртне геометрије и никада није било доказано да ли Харст у 101. минуту заиста савлдао Тилковског.

Ако се око тог гола и данас води полемика, око овог непризнатог данас нема никакве дилеме. Гол је био чист као суза, лопта је била бар пола метра у голу, видело се одмах и на ТВ и на стадиону, чак је и селектор Енглеске Фабио Капело стиснутим песницама прославио изједначење све док му на лицу није остао збланути израз када је схватио да судије нису виделе гол...

Сигуран сам да ће Сеп Блатер, председник FIFA, бранити судијску право на грешку и да ће по ко зна који пут одбацити видео-камеру као врховног арбитра, али фудбал ће преживети и Блатера и Платинија, који је такође против увођења технологије. За 5, 10 или 20 година на њихова места доћи ће млађи људи, са другачијим погледом на ову, признајем, деликанту тему али ако су многи спортови увели "електронског судију" зашто би фудбал био изузетак. Решење је релативно просто: четврти судија, који сада има "одговорни" задатак да показује замену играча и надокнаду времена, треба да седи уз тв-пријемник и сигнализира главном судији сваку спорну ситуациију. Главни судија треба да заустави игру, оде оде до телевизора и на успореном снимку види шта је судио или шта није судио. Идеја је да сам судија призна своју грешку и исправи се, или остане при одлуци коју је донео. Нико не треба да пресуђује изнад њега јер би два критеријума довела до хаоса.

Електроника је одавно присутна у америчком фудбалу, рагбију, тај-брејк је унео револуцију у тенис, у кошарци се већ годинама и титуле одлучују гледањем успореног снимка последњег шута... Зашто би фудбал био недодирљив? Зашто инсистирати на "праву на грешку" када може да постоји "право на исправку"? На страну 9 милиона долара које је Енглеска (можда) изгубила  (не значи да би добила меч и да је било 2-2) испадањем у осмини финала, али шта ћемо са живцима и осећањима британских навијача? Фудбалери сигурно имају осећај да им је нешто ускраћено, одузето, да су спречени у реакцији која је можда могла бити за историју, за велики преокрет...

Господ из FIFA, прст на чело. Време је, дефинитивно за електронику.

Дакле, Немачка и Гана, наши ривали из групе, стигли су међу 8 последњих. Једне смо победили, од других изгубили "глупим" голом из још "глупљег" пенала. Шта нам то говори? Неко ће закључити да нам је група била изузетно јака, други ће још више жалити јер ни у једном од та два меча наши играчи нису били надиграни а одавно су већ код куће... Међутим, не вреди медитирати "шта би било да је било". Боље нам је да се окренемо будућности и у том контексту врло ме занима шта ће Радомир Антић сутра у подне рећи на конференцији за штампу.

Искрено се надам да није оно што мислим.

П.С.

Први гол Тевеза у мечу Аргентина-Мексико, постигнут из дебелог офсајда, само је потврдио моју тезу о неопходности електртонике (и) у фудбалу. Две кастрофалне грешке у једном дану, у осмини финала Светског првенства ! Ако је и од судија-много је.