Идеалан тим

Имао сам чврсту намеру да после јучерашње „лоше вести“ данашњи текст насловим са „добра вест“, али бојим се да ће тај наслов причекати...Опљачкани кинески новинари, покрадена тројица грчких играча, којима су из хотелских соба нестале паре, преврнуо се аутобус са британским туристима који су, додуше, пошли на сафари, али су можда овде због фудбала па кренули на излет пре него што се лопта закотрља...

Ипак, можда је „мини добра вест" да је локална полиција ухапсила четворо осумњичених за јучерашњу пљачку шппанских и португалских колега, али још увек није извесно када ће им бити враћен део пронађене опреме јер закон не дозвољава повратак пре суђења ! Можда се, кажу, направи изузетак јер новинару за посао свакако треба лап-топ, а фотографу његови апарати...  

Почиње такмичење, домаћин Јужна Африка и Мексико  отварају 19. Првенство света утакмицом  која је у земљи домаћина изазвала више од еуфорије. Локални лист „Ситизен"  данас је у наслову преко целе прве стране једном речју све казао: „Бафанаманиа". „Бафана, бафана"  је поклич којим локално становништво бодри своје играче, али ни Мексиканци неће бити без подршке. Од неколицине Мексиканаца чули смо да ће их бити око 25.000, иако пакет аранжман за три утакмице кошта око 15.000 долара! Кад је фудбал у питању, ништа није скупо.

Да пређем, коначно, и на фудбал. У мору посебних издања и додатака које су припремиле све  озбиљне новине у свету, у „специјалцу"  мадридске Марке пажњу ми је привукао „идеалан тим" састављен од играча који су у Јужној Африци. „Жири" су чинили новинари из 32 земље учеснице (Србију је у анкети представљао Арсеније Шошкић из Спорта), свако је саставио својих „идеалних 11" а онда је сабирањем гласова добијен „идеални тим" који изгледа овако:

Касиљас (Шпанија, 13 гласова) - Маикон (Бразил, 20), Пујол (Шпанија, 14), Тери (Енглеска, 14), Кол (Енглеска, 9) - Ћави (Шпанија, 23), Кака (Бразил,9), Иниеста (Шпанија, 19) - Кристиано Роналдо (15), Руни (Енглеска, 15), Меси (Аргентина, 29).

Евидентна је доминација Шпанаца, плус Роналдо, Кака и Меси који играју у „Примери". Занимљиво је да су Месија изоставиле колеге из Јапана, Јужне Африке и Камеруна, док је камерунски новинар у својих 11 идеалних уврстио нашег Банета Ивановића, коме је то био једини глас. Немања Видић је прошао боље, добио је 4 гласа, уз колегу Шошкића за њега су гласали новинари атинског листа Елефтерос типос, аргентинског Ла Насион и словеначки радио.

Кладио бих  се да у идеалном тиму ПОСЛЕ првенства света од ових 11 неће бити више од тројице-четворице, али и ова моја прогноза је - као и свака друга - колико незахвална толико и ризична.

Када сам већ  код додатака и прогноза, у  ономе  који је издао мадридски Ас 20 фудбалских новинара овог листа дало је прогнозу докле ће стићи свака  од 32 екипе. Када је Србија у питању, десеторица, дакле 50%, мисли да ћемо такмичење завршити у групи !Петорица нас види у осмини финала, тројица сматрају да ћемо до четвртфинала, један нам предвиђа треће место док нас Маноло Естебан, новинар коме је сектор Атлетико Мадрид и који у срцу носи шампионски тандем Антић-Пантић,види у-финалу!Из његовог пера у надлежне уши...

Деветорица мисле  да ће Гана испасти у првом кругу, сви су сагласни да Аустралија нема никакве шансе да прође групу док Хоакин Марото, водећи коментатор за међународни фудбал, предвиђа да ће у групи извисти-Немци! Истина, усамљен је у том мишљењу, јер сви остали виде Немце у наставку такмичења, али не даље од полуфинала.

Када је већ  о прогнозама реч, једна домаћа „научна  анализа", базирана на гомили статитистичких и математичких података, каже да највеће  шансе за титулу има Бразил (18,8%), следи га Немачка са 18,6 и Италија са 17,5%.Енглеској се даје 6,4% шанси, Холандији  и Шпанији  5,4, односно 5,3%.

Не знам само зашто им је за такву прогнозу била неопходна „научна студија".

Да ли сте  знали ?

- Немачка је 16 од 17 пута прошла у другу фазу  шампионата света, једини кикс  имала је 1978. у Аргентини.

- Највише голова  на једном шампионату света  дала је Мађарска.У Швајцарској  1954. Пушкаш и компанија дали  су 27 голова.

- Уругвајац Батиста  ушао је у историју светских првенстава као најбрже искључени играч. У Мексику 1986. у мечу Уругвај - Шкотска судија га је послао у свлачионицу у 56. секунди.

- Ако Аргентина  постане првак света, Марадона  ће достићи подвиге Загала (Бразил) и Бекенбауера (Немачка), који  су били прваци света као  играчи и селектори.

- Првак света  ће зарадити 30 милиона долара, 25% више  него у Немачкој 2006. Они који оду кући после првог круга утешиће се са 8 милиона, осмина финала доноси 9, четвртфинале 18, полуфинале 20 и финале 24 милиона.