Апел Цркве за одлагање дербија

Из Српске православне цркве стигао је допис који моли одговорне у два српска најтрофејнија клуба да размотре одлагање међусобног сусрета заказаног за 23. април с обзиром да се датум меча подудара са великим верским празником, Великом суботом.

Синод Српске православне цркве (СПЦ) званично је замолио управе фудбалских клубова Партизана и Црвена Звезда да одложе утакмицу која је предвиђена да се одигра 23. априла јер се датум поклапа са великим верским празником, Великом суботом.

СПЦ, како се наводи у допису упућеном клубовима, тражи одлагање меча „с обзиром на то да на тај дан ове године пада Велика субота, када се врши спомен на погреб и силазак у Ад Господа и Бога нашега Исуса Христа, а Православна црква са својом верном децом тај дан проводи молитвено и у миру".

Црква је затражила да се утакмица између Партизана и Црвене Звезде одложи „до после прославе Ускрса".

Ове године сви хришћани славе Ускрс истог дана, у недељу 24. априла. Утакмице свих већих европских лига такође се играју редовно у суботу.

Државни секретар Министарства вера и дијаспоре Миодраг Јакшић изјавио је данс Танјугу да је природно и нормално послушати препоруку Светог архијерејског синода Српске православне цркве и одложити фудбалски сусрет између Партизана и Црвене Звезде.

Имајући у виду да је готово извесно да одлагање неће бити, навијачи Црвене Звезде најавили су да се они неће појавити на стадиону а иза такве одлуке стоје стриктно верски разлози. Најбројнија навијачка групација у Србији тако неће испунити северну трибину стадиона што ће, евидентно, утицати на укупну атмосферу на стадиону у вероватно одлучујућој утакмици сезоне за обе екипе.

Навијачи Партизана нису најавили сличан потез.

С обзиром да је времена до дербија ипак остало да се донесу нове одлуке, или промене већ донете, у овом тренутку је илузорно спекулисати како ће изгледати нови окршај два српска најпопуларнија клуба.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи