Гаспром купује Звезду?

Како преноси дневни лист Новости, чим се испуне сви услови, тачније када буде донет нови Закон о спорту, Гаспром ће по истом принципу по коме је преузео Зенит 2005. године исто учинити и са најтрофејнијим српским клубом.

Како сазнају новости од извора блиских Влади Србије, руски Гаспромњефт би у блиској будућности, односно када нови Закон о спорту прође скупштинску процедуру, могао потпуно да преузме контролу над Црвеном Звездом.

Руски гигант је генерални спонзор клуба, а сарадња по уговору траје пет година, али се амбиције ту не завршавају и крајњи циљ је да се, када услови то дозволе, изврши потпуно преузимање клуба. Треба имати у виду да нови статут Црвене Звезде дозвољава било ком члану клуба, што подразумева и странце, да дође на председничку позицију и спроведе свој програм управљања.

Прича да Руси купују Звезду није нова у политичким, спортским и привредним круговима. Опсежни видови сарадње се огледају у многим аспектима, укључујући и уговор о сарадњи омладинских школа Црвене Звезде и Зенита, клуба који је већ у власништву Гаспрома, финансијске инјекције у кризним периодима и прелазним роковима као и прелиминарни договор са председником Гаспрома Алексејом Милером око куповине пројекта и изградње новог стадиона. МОжда није сувишно додати да је руски премијер Владимир Путин од недавно постао и почасни члан Црвене Звезде.

Како јављају Новости, Гаспром ће одмах санирати половину дуга који износи 10 милиона док ће преостали део дуга према банкама у Србији рефинансирати кроз своју банку "Гаспромбанк".

Модел функционисања клуба неће се разликовати од модела управљања примењеног у Зениту, који је од када је 2005. године постао власништво руске компаније освојио Лигу Европе, Суперкуп Европе као и две титуле у Русији и Куп те земље.

Из Црвене Звезде нису изашли са потврдом, нити демантом, ове информације.

Црвена Звезда је по имену и броју освојених трофеја највећи клуб којим би Руси управљали и план је, уз изградњу модерног, више стотина милиона евра вредног стадиона, враћање Црвене Звезде у сам врх европског фудбала.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи