На Мундијалу у Катару вештачки облаци

Катар је више него решен да демантује све оне који тврде како ова блискоисточна земља није способна да организује такмичење какво је Светско првенство у фудбалу. Иако је остало још 11 година, у овој земљи се већ сада чини све како би ово Светско првенство остало запамћено као једно од најбољих.

Многи су са неодобравањем примило вест да ће управо Катар бити домаћин Светског првенства 2022. године. Противници ове одлуке, којих у јавности није било мало, наводе много разлога зашто Катар није идеално решење као место где ће се одржати највећи спортски догађај на свету. Један од тих разлога, не мање важан од осталих, су и временски услови који владају у летњим месецима целом на Блиском истоку, па самим тим и у Катару.

Али из Катара стиже вест да је организатор такмичења развио вештачке облаке који ће пружити хлад на стадионима и тренинг центрима за време трајања првенства.

Екстремне врућине су део свакодневнице у летњем периоду у овој земљи што је довело до тога да су се појавили предлози и да се Светско првенство одржи у зимским месецима, што би, сувишно је рећи, представљало преседан.

Организатори турнира прво су најавили да ће контролисати температуру на стадионима путем уређаја који ће се напајати на соларну енергију а сада научници са Катарског универзитета тврде да су развили „облак" који се може произвести по цени од пола милиона долара.

Сауд Абдул Гани, вођа инжењерског тима који је осмислио цео пројекат, рекао је медијима да је „облак" направљен од јако лаког материјала на бази угљеника и хелијума. Четири мотора на соларни погон ће омогућити да се са земље, путем даљинског управљача, управља кретањем целе структуре што ово решење чини идеалним за омогућавање оптималних услова спортистима.

Оно што је пре свега импресионирало свет, и запушило уста онима који и даље мисле да је Светско првенство требало да оде у Америку или Аустралију, су стадиони који, барем према плановима, представљају револуционарна решења у сваком смислу када су спортски објекти у питању.

Имајући у виду да температуре лети у овој земљи иду и до 50 степени целзијусових било је предлога да се Мундијал одигра у зимском периоду што би довело до померања у календарима готовo свих значајнијих светских лига.

Такође није био мали број оних који су предлагали да се поједини мечеви одиграју у околним земљама, због релативне близине самом Катару.

ФИФА је без оклевања одбила све предлоге.

Катар је добио прилику да организује Мундијал након гласања у коме је званична понуда ове земље била боља од понуда Аустралије, Америке, као и Јапана и Јужне Кореје, суорганизатора Мундијала из 2002. године.

Одлука Светске куће фудбала је, благо је рећи, изазвала неверицу имајући у виду да су сви као сигурне победнике видели Аустралију или Америку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи