Звезда изнад свега, 66. пут

Најтрофејнији, највећи, најбољи клуб на нашим просторима црвено бели - славе рођендан. Спортско друштво Црвена звезда у петак ће пригодном свечаношћу прославити 66. рођендан.

Многи спортисти са поносом су носили црвено бели дрес. Изгарали на теренима, играли и када нису били потпуно здрави, али са једом жељом да донесу радост армији навијача широм света. Срећа је пратила храбре. Момци и девојке у црвено-белим дресовима освојили су многе трофеје и медаље.  

Историја једног од два наша најтрофејнија и најпопуларнија клуба започета је 4. марта 1945. године у Београду, када су фудбалери одиграли пријатељски меч против селекције Првог батаљона Друге пролетерске бригаде и победили са 3:2.

Црвено-беле су основали омладинци, чланови Уједињеног савеза антифашистичке омладине Србије и у духу тадашњег времена назвали је Омладинско-фискултурно друштво. Покретачи акције за оснивање Црвене звезде били су Зоран Жујовић, Слободан Чосић, Љубиша Секулић и Душан Богдановић, а међу оснивачима налазили су се и Небојша Поповић, Светозар Глигорић, Милован Ерић и Мира Петровић.

Оснивачи су се најдуже договарали око избора имена, било је неколико верзија око тога зашто је изабрано име Црвена звезда, али на крају су се сви сложили да су "кумови" Слободан Чосић, касније дугогодишњи секретар фудбалског клуба, и Зоран Жујовић.

Чосић је предложио име "Звезда", а Жујовић је спонтао додао да "ако је Звезда, онда нека буде црвена".

После фудбалског, један за другим основани су и други клубови, па се Црвена звезда данас може похвалити да има клубове у готово свим спортовима.

Током више од шест и по деценија спортисти у црвено-белим дресовима освојили су мноштво титула и медаља на домаћој и међународној сцени, а свакако највећи успех остварили су фудбалери, који су 1991. године постали шампиони Европе и света.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи