Хрватска лига под истрагом

Хрватски лига је под истрагом домаћег и немачког тужилаштва. После најновијих оптужби за намештање утакмица, према писању хрватксих медија, истрагом је обухваћено више лица, међу којима су Зоран Мамић, као и судија који је делио правду на спорном мечу хрватског купа између Динама и Хајдука.

Хрватски фудбал последњих неколико дана потресају нови скандали. Само месец дана пошто је хрватска полиција, у акцији под називом "Офсајд", због сумње да су намештали утакмице ухапсила више особа, избила је нова велика афера.

Председник Динама, Здравко Мамић је заједно са својим братом, Зораном оптужен за намештање утакмице хрватског купа, коју су "модри" 2009. године играли против Хајдука и коју су добили резултатом 3:0.

И док Здравко Мамић проблем види у општој завери против Динама, а преко медија се жестоко препуцава са Ћиром Блажевићем, Министар унутрашњих послова Хрватске, Томислав Карамарко потврдио је за медије у својој земљи да се спроводи много дубља истрага целог случаја.

Карамарко је за хрватски Јутарњи лист нагласио да се од немачких истражитеља, који су покренули целу истрагу око намештања мечева, добијени нови подаци, где се осим спорне утакмице хрватског купа, као сумњив помиње и меч Динама и Арсенала.

Овај меч квалификација за Куп УЕФА, одигран је у августу 2006. године, а енглеска екипа је тријумфовала резултатом 3:0.

Један од оних који је узео велики новац на погађање тачног резултата утакмице је и Анте Шапина, који је у новембру прошле године ухапшен у Немачкој због намештања утакмица.

Шапина је и на спорној утакмици финала хрватског купа, после погађања тачног резултата подигао чак 1,4 милиона евра добитка на азијским кладионицама.

Медији у Хрватској даље наводе да је Уред за сузбијање корупције и организованог криминалитета (УСКОК), послао немачким истражитељима допис у којем их обавештава да врши истрагу против више лица због намештања мечева.

Незванично се сазнаје да се међу лицима обухваћеним истрагом, поред Шапине налазе се и његови братанци, затим Немац хрватског порекла, Марио Цвртак, Спортски директор Динама, Зоран Мамић, као и судија који је делио правду на спорној куп утакмици Динама и Хајдука, Бруно Марић.

Како медији у Хрватској извештавају, немачки истражитељи су хрватским колегама послали резултате прислушкивања телефона Шапине и Цвртака, а као кључне учеснике у намештању спорне утакмице Динамо-Хајдук, поред наведених особа, додали су име извесног Драгана из Словеније.

Медији даље наводе да су Хрватском државном тужилаштву прослеђене и анализе разговора између Шапине, Цвртака и Зорана Мамића, али да није познато да ли је то био предмет саслушавања Мамића у Ниону.

Иако УСКОК, због истраге која је у току не може да коментарише наводе медија, хрватски Јутарњи лист пише да докази које су немачки истражитељи упутили хрватској полицији нису довољни да се подигну кривичне пријаве.

Позивајући се на друге неименоване изворе, исти лист наводи да УЕФА и немачка полиција желе да истрагу доведу до врха пирамиде кладионичарске мафије, па би им у том случају Мамићево сведочење било од велике помоћи.

Према писању немачког портала спортал.де (sportal.de), државно тужилаштво у Бохуму раполаже подацима од 250 особа за које се сумња да су укључени у намештање најмање 270 утакмца у Немачкој и другим земљама.

И док пљуште међусобне оптужбе и вређања, Здравка Мамића са једне и Ћире Блажевића са друге стране, гневни Сплићани траже да се њиховом клубу врате "покрадени" трофеји, док се за актере кладионичарске афере траже најстрожије казне.

Нова сезона у Хрватској није најбоље почела, а уколико ове оптужбе добију епилог на суду, питање је како ће се цело првенство завршити.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару