Звездин "Звездани град"

Фудбалски клуб Црвена звезда договара изградњу новог стадиона, који ће, осим спортског центра, имати тржни центар, канцеларијске куле, хотел и стамбени смештај. Португалски архитекта Марио Суа Кај сматра да је пројекат новог стадиона амбициозан и вредан града Београда и навијача "црвено-белих".

Португалски ахитекта Марио Суа Кај истакао је данас да је пројекат за нови стадион Црвене звезде амбициозан и вредан града Београда и навијача тог клуба.

"То је амбициозни пројекат који има за циљ да поново оспособи запостављену урбану локацију са интегрисаним решењем које ће укључити фудбалски стадион, велики тржни центар, хотел, блокове апартмана и подземни паркинг", рекао је Суа Кај за сајт Црвене звезде.

Према његовим речима, простране зелене површине ће обезбедити квалитетан јавни простор од кога ће имати користи цела заједница, а предлаже и друмски приступ, као и саобраћај унутар комплекса.

"Простор између стадиона и предложеног тржног центра, који ће омогућити посету и у летњим, и у зимским условима, моћи ће да се користи за пијаце, кафиће, ресторане, а обезбедиће и простор за привремене излозбе и наступе. Билетарница и клупске продавнице такође могу да буду сместене у овом покривеном простору", рекао је Суа Кај.

Он је додао да је улични ниво стадиона пројектован тако да укључује фитнес центар, амбуланту, спа центар, продавнице, као и све улазе на стадион и контролне пунктове.

"Кров тржног центра ће бити јавна башта са улазом из самог тржног центра, одакле ће посетиоци моћи да уживају у погледу на панораму града. Биће прекривен соларним плочама које ће допуњавати енергетске потребе стадиона, а користиће се и за сакупљање кишнице за наводњавање фудбалског терена и зелених поврсина комплекса", рекао је португалски архитекта.

Према његовим речима, стадион Црвене звезде биће препознатљив и по симболу клуба.

"Главну структуру стадиона пројектовали смо у облику петоугаоне звезде. Челик, стакло и природни материјали биће коришћени да би се постигла савремена и иновативна архитектонска решења и да се комплекс учини јединственим и препознатљивим обележјем Београда", рекао је Суа Кај.

Он је нагласио да је један од услова клуба био да постојећи стадион мора да функционише током изградње, а да то може да се постигне тако што ће се половина стадиона радити на постојећим темељима.

На површини од 348.000 квадратних метара требало би да буде нови стадион Црвене зведе са 50.000 места, тржни центар, канцеларијске куле, хотел и стамбени смештај.

Број коментара 42

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару