“Вечити” ратују речима

За “вечите” ривале, дерби још није готов. Након Звездиних оптужби да су судија Јованетић и Томислав Караџић отели Звезди титулу и да су помогли Партизану, црно-бели поручили комшијама да мора "да се шутне ка голу, како би се дошло до победе". Фудбалски савез одбацио оптужбе Звезде, Заједница суперлигаша тражи смиривање тензија.

После "вечитог" дербија, никако да се слегне прашина. И 138. дерби, као и бројни претходни, није се завршио последњим судијским звиждуком на терену. Борба, са зеленог тепиха, преселила се у клупске просторије, одакле су челници два највећа српска тима отпочела рат речима.

Црно-бели су одговорили на тврдње комшија да су судија Бошко Јованетић и Томислав Караџић помогли Партизану да дође до титуле, и поручили да "ако их је неко покрао, то су њихови играчи, који ни једном нису шутнули ка голу".

"Пред очима милионског аудиторијума показали смо да смо неупоредиво квалитетнији и фудбалски обученији и образованији и други пут у сезони победили 'вечитог' ривала. Ви, господо из Црвене звезде, кажете да сте брутално покрадени. И јесте, али од стране ваших фудбалера који за 95 минута нису били способни да упуте бар један ударац у оквир гола. Како сте очекивали да победите? Да ли сте очекивали да падањем у шеснаестерцу и симулирањем прекршаја победите у дербију?", пише у саопштењу на сајту клуба.

"Промовисали су своју нову идеологију - спортски национал-социјализам. Све грађане Србије поделили су у два табора - на оне који су српске националности и навијају за Црвену звезду и на оне који не испуњавају те услове. Ти други су, по њима, бића ниже вредности. Било би занимљиво када би српска јавност сазнала идентитет аутора те идеологије", наводи се у саопштењу .

Црно-бели сматрају да су гледаоци, како на стадиону, тако и путем директног преноса могли да се увере у надмоћност љњихове екипе над 'вечитим ривалом'. 

"Одакле Вам дрскост да потцењујете памет грађана Србије који су у директном преносу видели и препознали потпуну играчку инфериорност Вашег тима?", додаје се у саопштењу.

"Да ли смо ми из Партизана, челници Фудбалског савеза, или судије донели одлуку о смени тренера под чијим вођством сте већи део првенства боравили на првом месту? Зар су увреде упућене другима образложење те чудновате одлуке, које дугујете својим навијачима и фудбалској јавности", питају у Партизану.

Партизан на крају истиче да је, упркос свему, спреман да са Црвеном звездом и даље сарађује на развоју српског фудбала.

"Одлука је, господо, на Вама. Имате времена да се током 'пакленог' лета које најављујете дозовете памети, пронађете спортско достојанство које сте, надамо се привремено, изгубили, честитате нам заслужене победе и схватите да се спорт не своди на писање памфлета и очекивање помоћи од судија", наводи се у саопштењу Партизана.

Црно-бели на крају истичу да не могу да спрече ривала да блати и омаловажава милионе људи који у Србији и ван ње навијају за Партизан, али могу да га подсете да древну мудрост - "како радите, тако ће вам се и вратити".

Саопштење из Партизана, уследило је дан након што су челници Црвене звезде, којима се није свидело суђење главног судије, оптужили председника Фудбалског савеза Србије да је "отео" Звезди титулу.

"ФК Црвена звезда жели јасно да нагласи да јој је титула првака државе у овој сезони отета од стране председника Фудбалског савеза Србије Томислава Караџића", истакли су црвено-бели у саопштењу објављеном на сајту клуба.

Црвено-бели су се Заједници суперлигаша већ жалили на суђење и оценили да главни арбитар меча Бошко Јованетић два пута није свирао пенал за Звезду при резултату 0:0.

"Поред ове две ситуације утврдили смо још девет грешака судија у којима смо оштећени", додаје се у саопштењу на клупском сајту, на коме су и снимци свих спорних ситуација.

Звезда је подсетила и да није прихваћен њен апел да се 138. вечити дерби игра у недељу како би црвено-бели имали дан више одмора од утакмице финала Купа, која се одржала у четвртак.

"Ако их није срамота, нека се диче 'Караџићевом титулом', која је узета на основу 'Јованетићеве крађе'", стоји у саопштењу Звезде.

Челници Звезде су, такође, председника ФСС Томислава Караџића оптужили да ту организацију води као приватну фирму и оценили срамотном његову одлуку да црвено-белима не уручи пехар намењен освајачу Купа.

"Скандал са предајом пехара и јучерашња брутална крађа на дербију само су показали како Томислав Караџић намерава да уреди фудбалско првенство Србије наредних година. Његова намера је да Фудбалски савез током маја укине Заједницу суперлигаша и преузме све ингеренције око вођења такмичења. Тако би садашњи неформални утицај на такмичење и суђење претворио у формални. Тако би се легализовали притисци", истиче се у саопштењу.

Звезда је најавила и наставак борбе са "лоповима и мафијашима у српском фудбалу" и додала да ову титулу Партизана неће признати, као што Србија "не признаје насилно отимање Косова и Метохије".

Савез одбацује оптужбе

Фудбалски савез Србије одбацио је оптужбе које је Црвена звезда изнела на његов рачун и оценио да се ради о лажима, а не о чињеницама.

У саопштењу се наводи да је ФСС реаговао прошле године, када је Црвена звезда била у изузетно тешкој економској, али и спортској ситуацији, када се појавио проблем добијања лиценце за такмичење на европској сцени, а спонзора није било ни на видику.

"ФСС је желео да помогне. И помогао је, пре свега запосленима у клубу, који месецима уназад нису добили ни динар од заслужених плата. Желели смо да први помогнемо и уплатили смо, у виду краткорочне позајмице, новац на жиро рачун Спортског друштва Црвена звезда", наводи се у саопштењу.

На Примедбу Звезде да је оштећена због тога што дерби није померен за један дан, из ФСС одговарају да је исти случај био и када је Партизан тражио да се помери утакмица у Јагодни, јер су три дана раније за репрезентацију Србије у Јапану играла шесторица првотимаца црно-белих. Захтев Партизана тада је одбијен, а утакмица у Јагодини завршена је резултатом 1:1.

ФСС наводи да је беспредметно достављање било каквих података Арбитражној комисији Заједнице клубова Супер лиге, што је Црвена звезда јуче најавила.

"Чланови Арбитражне комисије неће се бавити анализом те утакмице, као и ниједне друге, јер то није њихов посао. Обавезе Арбитражне комисије су да решава спорове на релацијама клуб-тренер, тренер-клуб, клуб-играч и играч-клуб", наводи се у саопштењу.

ФСС такође наводи да је неистинита тврдња Црвене звезде да је судија Игор Радојчић запослен у националном савезу.

Национални савез одбацује и инсинуације да председник ФСС Томислав Караџић није желео да преда фудбалерима Црвене звезде пехар намењен победнику Купа Србије.

"Томислав Караџић то није урадио због процене надлежних органа МУП-а по питању његове безбедности, јер су десет дана пре финала Караџић и чланови његове породице добијали озбиљне претње. ФСС је уверен да иза тих претњи не стоје ни клуб, ни његови навијачи, али смо сигурни да ће се наћи веза са људима из сенке који воде Црвену звезду".

У саопштењу се наводи да је Караџић, пре нешто више од месец дана, добио претећи телефонски позив у којем му је речено да ће "видети ко су људи из Црвене звезде" и да је "очигледно да је почео да се развија тај сценарио".

Фудбалски савез Србије констатује да су Црвеној звезди неопходни људи који ће је заувек извући из дубоке економске кризе у којој се стицајем околности нашла, а не да клуб неким људима служи за решавање приватних егзистенцијалних питања.

"Због регуларности такмичења и жеље да сезону приведе крају, ФСС је показао високу дозу толеранције. Убудуће више нећемо остајати неми и овакви напади, у потпуности страни фудбалу и спорту уопште, биће најстроже санкционисани", наводи се у саопштењу.

Заједница суперлигаша апелује на смиривање ситуације

Генерални секретар Заједнице суперлигаша Србије, Миодраг Јанковић, позвао је управе фудбалских клубова Црвена звезда и Партизан на смиривање тензија и престанак међусобних напада.

"Цела ова ситуација није у интересу фудбала и Звезда и Партизан би као водећи клубови у Србији требало да воде рачуна о томе", рекао је Јанковић агенцији "Бета", и додао да је Заједница већ тражила поједина писана објашњења.

Удружење клубова је од Звезде тражило да се изјасни поводом саопштења у коме је оценила да је првенство Србије намештено како би титулу освојио Партизан.

Изјава је затражена и од некадашњег тренера Металца Ненада Миловановића, који је, барем према саопштењу Звезде, екипу из Горњег Милановца напустио зато што му је тражено да против Партизана на терен не изводи најјачи тим. О тој ситуацији мораће да се изјасни и руководство Металца.

"Апелујемо на Звезду и Партизан да уваже потребу за разумним и коректним односом. Да се сви окренемо фудбалу и да се престане са несмотреним изјавама које не теже смиривању ситуације", навео је Јанковић.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи