Црно-бели Београд

Партизан савладао Црвену звезду у 138. вечитом дербију. Једини стрелац Радослав Петровић у 73. минуту меча. "Црно-бели" током целе утакмице били бољи ривал, Црвена звезда деловала прилично неубедљиво. Два кола пре краја шампионата, Партизан има четири бода предности над вечитим ривалом и близу је освајања треће узастопне титуле.

Фудбалери Партизана тријумфовали су у најважнијем мечу српског фудбала, који је овог пута имао посебну тежину. Победом против вечитог ривала, Црвене звезде, "црно-бели" су стекли четири бода предности над најључим ривалом и два кола пре краја националног шампионата Србије, близу су освајања треће узастопне титуле.

На трибиама стадиона Партизана било је присутно преко 24 хиљаде гледалаца. Најватренији навијачи Партизана и Црвене звезде неколико пута су показали каквим пиротехничким средствима располажу, али разлога за прекидање дербија није било.

Прво полувреме дербија почело је у међусобним одмеравањем снага оба тима, без много прилика за гол. Партизан је нешто више имао лопту у свом поседу, док је Црвена звезда препустила ривалу средину терена и брзим контрама покушавала да угрози гол "црно-белих".

Прву шансу на утакмици имао је Дијара у 9. минуту утакмице, после одличног центаршута Томића са десне стране, али је брзоноги нападач „црно-белих" био непрецизан. У 19. минуту, Звездин Бразилац, Каду, покушао је атрактивно "маказицама" да угрози Божовића, али је лопта закачила једног играча Партизана и завршила у корнеру.

Најбољу прилику у првом делу игре имао је Клео, који није искористио још један употребљив центаршут са десне стране. Лопта се чудно одбила од бившег нападача Црвене звезде, чија је одбрана лако интервенисала и отклонила опасност. Још једном је Клео био у шанси, али је његов ударац са 25 метара одлично одбранио Стаменковић.

Последњи минути првог дела протекли су у доминацији "црно-белих". Звезда је тешко успевала да избаци лопту далеко од свог шеснаестерца, али осим неколико удараца са дистанце, до краја полувремена Партизан није направио озбиљнију прилику за гол.

Са друге стране, "црвено-бели" су деловали прилично неубедљиво, за разлику од финала Купа пре неколико дана и нису успели да наметну противнику свој стил игре, иако су они били ти којима је победа била неопходна.

Друго полувреме ривали почињу у истим саставима у којима су завршили први део игре, а у 65. минуту меча, виђен је први спорни тренутак. У шеснаестерцу Партизана, пао је Каду после дуела са Крстајићем, али је судија Јованетић одмахнуо руком и показао да се игра настави.

Тренер Црвене звезде, Ратко Достанић, покушава изменом нападача да појача атаке ка голу "црно-белих". Уместо Јевтића, који није много показао на терену, у игру улази Славко Перовић.

Нападачка игра "црно-белих" доноси резултат у 73. минуту. Радослав Петровић прихватио је једну лопту на средини терена, повукао је неколико корака и изузетно прецизним ударцем са преко 25 метара, савладао Стаменковића.

Црвена звезда креће офанзивније после примљеног поготка. После корнера шансу има Перовић, али се резервиста „црвено-белих" нашао у офсајд позицији. Достанић више нема шта да чека и баца све карте у напад, у игру улази још један нападач, Трифуновић.

До краја утакмице, фудбалери Црвене звезде покушавали су да нападну "црно-беле", али за то нису имали снаге. Партизан је стегао обруч испред свог гола и сачувао предност од једног гола, која га приближава новој титули шампиона Србије.

За Партизан утакмицу су започели: Божовић, Кнежевић, Ломић, Крстајић, Марко Јовановић, Петровић, Томић, Саша Илић, Мореира, Клео и Дијара. Играли су и Брана Илић, Давидов и Бранислав Јовановић.

Црвена звезда је утакмицу почела у следећем саставу: Стаменковић, Нинков, Ђорђевић, Вилотић, Рељић, Богдановић, Лазетић, Каду, Савио, Јевтић и Лекић. У игру су ушли још Перовић, Трифуновић и Савић.

Правду на дербију делио је Бошко Јованетић из Ужица са својим помоћницима.

Тренери Партизана Александар Станојевић и Црвене Звезде Ратко Достанић, клубова који су вечерас играли најзначајнији дерби српског фудбала, сложили су се да је меч протекао у коректној и доброј игри оба противника.

"Била је то добра првенства представа. Играли смо агресивно и потпуно неутралисали Партизан све до оног трнеутка док смо имали снаге. Мислим да је у првом делу сусрета Црвена Звезда оставила бољи утисак од Партизана, али смо ми наивно примили гол у другој половини другог полувремена", рекао је Достанић.

Он није желео да коментарише спорну ситуацију када је Крстајић у свом казненом простору срушио Кадуа и оставио новинарима и судијском одбору да процени да ли је судија Бошко Јованетић погрешио у тој ситуацији.

Млади тренер Партизана Александар Станојевић сматра да је утакмица била добра, у правом фудбласком амбијенту, и рекао да су играчи и публика послали одличну поруку у Европу.

"Партизан је доминирао у целој утакмици, добро смо контролисали игру Црвене звезде и заслужено победили. Иако се утисак стекао да смо желели нерешено, ми смо ипак правили план да победимо. Срећан сам што се то и остварило", рекао је Станојевић.

Занимљиво је да је РТС прва станица у земљи која је увела обраду статистичких података везаних за меч, који су сигурно улепшали гледање 138. вечитог дербија.

Број коментара 160

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи