Преминуо легендарни холандски фудбалер Јохан Нескенс

Чувени бивши холандски фудбалер Јохан Нескенс преминуо је у 73. години, објављено је и на званичној страници ФС Холандије.

Нескенс је најпознатији по својим партијама у дресу Ајакса и Холандије током 1970-их година.

У саставима у којима је главна звезда био Јохан Кројф, а са клупе предводио Ринус Михелс, Нескенс је био једна од главних узданица.

Постигао је 17 голова у 49 за Холандију, игравши два финала Мундијала - 1974. и 1978. године. Тај састав "Орањеа" сматра се једним од најбољих који никад нису освојили титулу првака света.

Професионалну каријеру започео је у малом клубу Расинг Хемштетеу, да би уследио врхунац каријере у Ајаксу. Од 1970. до 1974. је три пута заредокм био првак Купа шампиона са клубом из Амстердама, а потом се сели у Барселону, где је наступао још пет година. Са каталонским клубом се домогао Купа краља 1978. и Купа победника купова годину дана касније.

За Ајакс је постигао 33 гола на 124 утакмице, а у Барселони 35 голова у 140 мечева.

При крају каријере је брани боје чувених Њујорк космоса, затим Гронингена и Саут Флорида сана. Опробао се и у аматерском и фудбалу у затвореном.

Тренерска каријера није била ни близу играчке. Као асистент је боравио на клупи репрезентације Аустралије, Барселоне и Галатасараја, као главни тренер је водио холандски НЕЦ и Мамелоди сандаунс у Јужној Африци, а у периоду од годину дана је боравио на месту селектора "Б" састава Холандије.

понедељак, 07. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи