Шта чека Србију у елитном друштву - све што треба да знате пред почетак Лиге нација

Дуелом са европским прваком Шпанијом у Београду, репрезентација Србије у четвртак започиње учешће у четвртом издању Лиге нација, први пут у елитном друштву и први пут у делимично измењеном формату такмичења.

Шта чека Србију у елитном друштву - све што треба да знате пред почетак Лиге нација Шта чека Србију у елитном друштву - све што треба да знате пред почетак Лиге нација

Четврто издање Лиге нација биће прво у којем ће се Србија такмичити у елитној А лиги.

Прву утакмицу у новом друштву "орлови" ће одиграти у четвртак на Стадиону "Рајко Митић" у Београду против Шпаније, браниоца трофеја и актуелног европског шампиона. Три дана касније, Србија ће гостовати у Данској.

Поред Србије, Шпаније и Данске, у групи А4 ће се надметати и селекција Швајцарске.

Шта је Лига нација?

Лига нација је међународно фудбалско такмичење у којем учествују сениорске мушке репрезентације држава које су чланице Уније европских фудбалских асоцијација (Уефа).

Такмичење се одржава сваке друге године, а прво издање је почело у септембру 2018.

Утакмице Лиге нација играју се у терминима који су некада били резервисани за пријатељске мечеве, а такмичење је и установљено са идејом да сви европски национални тимови, укључујући и оне слабије који ретко учествују на шампионатима Европе и света, играју више такмичарских и резултатски значајних мечева, нарочито пред својим навијачима.

Свако издање Лиге нација игра се у типичном формату такмичарске сезоне. Групна фаза је на програму у  првој половини сезоне, од септембра до новембра, док се мечеви нокаут фазе играју током друге половине сезоне, у марту и јуну.

Лигу нација су до сада освајале репрезентације Португалије, Француске и Шпаније.

Како се игра Лига нација?

Репрезентације које учествују у Лиги нација подељене су у четири различите лиге на основу резултата у претходном издању такмичења.

У лигама А, Б и Ц такмичи се по 16 националних тимова, жребом подељених у четири групе (1, 2, 3 и 4) са по четири тима, док најслабија лига Д има шест учесника, па су тимови подељени у две групе (1 и 2) са по три репрезентације.

Сваки национални тим ће током групне фазе такмичења одиграти по шест мечева у оквиру своје групе, осим тимова у лиги Д, који ће одиграти четири утакмице. Свака репрезентација одиграће по две утакмице са сваким од противника у групи - једну код куће и једну у гостима.

Победом се освајају три бода, реми вреди један бод, док поражени остаје без бодова.

Када игра Србија?

Групна фаза, група А4:
Прво коло: Србија - Шпанија (5. септембар)
Друго коло: Данска - Србија (8. септембар)
Треће коло: Србија - Швајцарска (12. октобар)
Четврто коло: Шпанија - Србија (15. октобар)
Пето коло: Швајцарска - Србија (15. новембар)
Шесто коло: Србија - Данска (18. новембар)

Ко се бори за трофеј?

Најбоље репрезентације у најјачој лиги А бориће се за трофеј Лиге нација.

Након завршетка групне фазе такмичења у лиги А, по две најбоље селекције из сваке групе пласираће се у четвртфинале Лиге нација, што је новина у односу на формат претходне сезоне.

Жреб за четвртфинале биће одржан 22. новембра 2024. у Ниону, а тимови ће бити подељени у два шешира. У првом шеширу су победници група, а у другом другопласиране репрезентације.

Четвртфинала се играју у форми двомеча, а победници група биће домаћини другог сусрета. Прве утакмице су на програму 20. марта, а реванши 23. марта 2025. године.

Четири победника четвртфинала избориће пласман на завршни турнир Лиге нација, који се састоји од два полуфинала, дуела за треће место и финалне утакмице. Полуфинала су заказана за среду 4. и четвртак 5. јун, док је финале на програму у недељу 8. јуна наредне године. 

Уефа ће међу четири квалификована тима изабрати домаћина завршног турнира, а полуфинални парови биће одређени жребом. Победник финала биће нови шампион Лиге нација.

Распоред:
Четвртфинала: 20. и 23. март 2025.
Полуфинала: 4. и 5. јун 2025.
Финале: 8. јун 2025.

Ко испада, а ко иде у боље друштво?

Репрезентације које играју у лигама Б, Ц и Д неће бити у прилици да се боре за трофеј, али ће покушати да обезбеде промоцију у квалитетнију лигу и наредно издање лиге нација дочекају у бољем друштву.

Најбољи национални тимови из сваке групе у лигама Б, Ц и Д избориће директан пласман у следећу по рангу лигу (из групе Д у групу Ц, из Ц у Б, из Б у А), док ће последњи на табели сваке групе у лигама А и Б директно испасти у нижу лигу.

Пошто лига Ц има четири групе, а најслабија лига Д две групе, само две најлошије репрезентације из лиге Ц испашће аутоматски у лигу Д.

Ко ће у плеј-оф?

Као део новог формата Лиге нација, како би такмичење било узбудљивије и занимљивије, уведен је плеј-оф. Репрезентације које нису избориле директан пласман у виши ранг или испале директно у нижи надметаће се у плеј-офу за промоцију или останак у лиги.

У плеј-офу ће играти:
- трећепласирани тимови у групама лиге А против другопласираних тимова у групама лиге Б;
- трећепласирани тимови у групама лиге Б против другопласираних тимова у групама лиге Ц;
- два најбоља од укупно четири четвртопласирана тима у лиги Ц против другопласираних тимова у групама лиге Д.

Дуели плеј-офа између репрезентација из лига А, Б и Ц играће се у марту 2025, а дуели између репрезентација из лига Ц и Д годину дана касније.

Сви мечеви плеј-офа играју се у форми двомеча, а правило гола у гостима се не примењује. Национални тимови из вишег ранга такмичења биће домаћини реванша. Тим који постигне више голова у збиру је победник. Ако је укупан резултат изједначен, играју се продужеци, а потом и пенали, ако је неопходно.

Победници двомеча дочекаће наредно издање Лиге нација у јачој, а поражени у слабијој лиги.

Распред:
Плеј-оф А/Б/Ц: 20. и 23. март 2025.
Плеј-оф Ц/Д: 26. и 31. март 2026.

Шта доноси Лига нација?

Осим престижа, трофеја и награде, Лига нација репрезентацијама са Старог континента може донети и шансу да се пласирају на Светско првенство 2026.

Након завршетка европских квалификација за Мундијал, победници сваке од 12 група избориће директан пласман, док ће се за преостала места на шампионату света у баражу борити 12 другопласираних, али и четири национална тима на основу резултата у Лиги нација.

Међу репрезентацијама које квалификације за Светско првенство неће завршити међу две најбоље у својој групи, другу шансу у баражу добиће четири најбоља победника група Лиге нација, на основу укупног пласмана.

Како је Србија до сада играла у Лиги нација?

У премијерном издању Лиге нација 2018. године "орлови" су играли у Ц лиги, где су у конкуренцији Румуније, Црне Горе и Литваније освојили прво место у групи и промоцију у Б лигу.

У наредном циклусу 2020/21. тешком муком је изборен опстанак у Б лиги у конкуренцији Мађарске, Русије и Турске.

Претходне сезоне Србија је у групи са Норвешком, Словенијом и Шведском заузела прво место вредно селидбе у најјачу А лигу Лиге нација.

среда, 04. септембар 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару