Читај ми!

Милано одустао од кандидатуре за финале Лиге шампиона 2027. године

Град Милано је према незваничним информацијама одустао од одржавања финала Лиге Шампиона 2027. године.

Иако информација није званично потврђена, италијански медији најављују да ће у септембру Милано званично одустати од покушаја да угости велико финале. Разлог томе је могућа обнова стадиона, уколико Интер и Милан буду прихватили да остану у Милану. Такав исход је све извеснији након много месеци у којима су се низале различите вести о томе где би ови клубови могли да купе терене за изградњу, свако свог стадиона, те и да би стадион могао да се сруши.

Од када је последњи пут стадион Сан Сиро био домаћин финала Лиге шампиона прошло је осам година, а последњих месеци је градоначелник града Милана, Бепе Сала именовао Сан Сиро као место могућег одржавања финала, не би ли га заштитио од могућег рушења.

Одлука да се Лига шампиона не игра на Сан Сиру донета је јер се стадион мора обновити због Европског првенства 2032. године као што је то изјавио председник Италијанске фудбалске федерације и потпредседник Уефе, Габриеле Гравина. Уефа није желела да ризикује да се тако важна утакмица одржи усред градилишта.

Овај стадион кога називају и "Фудбалском Скалом" алудирајући на познату "Миланску Скалу", био је месецима предмет дискутовања врховника оба клуба, те градских власти, а за сада још увек ништа није званично одлучено о његовој судбини.

Грађани Милана желе да он остане ту где јесте, баш какав јесте, као део историје града, док архитекте осмишљавају како би могао да изгледа читав кварт Сан Сиро и како би се у њега уклопио славни стадион, те шта би постао уколико више не би био терен за игру.

До тада, односно октобра 2026. године, Савез мора да достави пројекте реновирања као и финансијско покриће за Европско првенство и ту не би требало да изостане ни Меаца. Ипак, Италија можда може да, бар се тако прича у фудбалским круговима, буде домаћин последњег меча, али на другом стадиону.

Наиме, план Б предвиђа да се све одигра у Риму. Милано није задовољан развојем догађаја јер, обзиром да је домаћин Зимских олимпијских игара 2026. године, не би било лоше да одмах 2027. буде и домаћин последње утамице Лиге шампиона.

Савез је од Милана добио неформалан извештај о томе колико би времена требало за реновирање стадиона у случају да Интер и Милан наредних седмица прихвате понуду реновирања од стране "WeBuilt" која је у односу на изградњу два нова стадиона ван самог града смањила трошкове за 300 милиона евра.

Уколико се дакле два клуба сложе, стадион ће за свечано отварање Зимских олимпијских игара већ бити приказан у једној тзв. "софт верзији реновирања" што ће омогућити угошћавање дискретног броја посетилаца, након чега би се наставило са интензивним реновирањем, не би ли, како су то поручили из компаније "WeBuilt" били спремни за Европско првенство 2032. године.

Ипак, Стадион Сан Сиро каквог га познаје публика, угостиће Црвену звезду два пута, једном у утакмици са Интером, а други пут са Миланом у оквиру овогодишње Лиге шампиона. Прилика за све носталгичаре да можда по последњи пут виде утакмице на стадиону какав је некад био, а који полако одлази у легенду и чија је субдина још неизвесна.

петак, 30. август 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару