Читај ми!

Боде Глимт упознао навијаче са тунелом, атмосфером и историјом Звезде

Фудбалски клуб Боде Глимт приредио је текст на свом сајту о Црвеној звезди, ривалу у плеј-офу квалификација за Лигу шампиона. Аутор Никлас Ауне Јонсен је писао о познатим детаљима из историје црвено-белих, али и атмосфери коју праве навијачи Звезде и тунелу кроз који ће проћи играчи.

Боде Глимт упознао навијаче са тунелом, атмосфером и историјом Звезде Боде Глимт упознао навијаче са тунелом, атмосфером и историјом Звезде

Црвена звезда је поражена од Боде Глимта у првом од два меча у оквиру плеј-офа за Лигу шампиона, резултатом 2:1. Реванш дуел у Београду заказан је за среду од 21.00 у Београду.

На сајту Боде Глимта освануо је текст у коме норвешки тим представља ривала - Звезду. Поред познатих детаља из историје српског клуба, попут године оснивања, броја трофеја, титуле првака Европе и света, Боде је посебно апострофирао атмосферу коју праве навијачи црвено-белих и тунел којим ће играчи проћи при изласку на терен.

Аутор текста Никлас Ауне Јонсен посебну пажњу посветио је Звездином тунелу који је описао као злогласно место, уосталом као и стадион.

"Иако стадион прима око 55 хиљада гледалаца, понекад звучи као да их има бар дупло више. Навијачи Звезде су познати по томе што праве атмосферу без премца на трибинама и чине све да помогну својим јунацима на терену", наводи се у тексту.

Из Звезде су након реновирања тунела истакли да приказ мурала на зидовима представља спој уметности и фудбала, а многи некадашњи играчи црвено-белих су истицали важност тренутка пре изласка на терен и набој атмосфере на трибинама који се осећа на путу до терена.

Поред осталог, Јонсен је писао и о "вечитом дербију" у делу о оснивању клуба, не заборављајући историјски период југословеснског фудбала пре и после Другог светског рата.

Кратак преглед историје Боде Глимта

Боде Глимт основан је 1916. године у лучком граду који је тренутно има око 55.000 становника. До пре неколико година норвешки градић био је познат искључиво по преради бакалара и као одлична локација за посматрање ауроре бореалис.

Током дуге историје, Боде Глимт углавном се селио из другог у први ранг такмичења. Није успевао да направи значајнији резултат, а клубу нису била страна ни испадања у трећи ранг.

Све до 2020. године, жуто-црни су освојили само два трофеја. Трофеј Купа Норвешке су у своје витрине донели 1975. и 1993. године, после чега је уследио пост дуг 27 година.

Неколико пута су завршавали као други на табели, да би 2020. године дошли до прве титуле шампиона Норвешке, што је подухват који су поновили још два пута.

Звезда је у досадашњој историји одиграла 10 мечева против екипа из Норвешке и има позитиван скор. Српски клуб је уписао шест победа, један реми и три пораза, притом је постигао 23, а примио 10 голова. 

Победнички тим играће у реформисаној Лиги шампиона, а поражени у Лиги Европе.

уторак, 27. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару