Шта чека Звезду – све што треба да знате пред жреб за Лигу шампиона у новом формату

Вечерас од 18.00 часова у "Грималди форуму" у Монте Карлу биће одржан жреб за Лигу шампиона - први на којем ће главну улогу имати компјутер и први пред такмичење потпуно новог формата, са више учесника и већим бројем утакмица. Имена противника чека и Црвена звезда, једини представник Србије у европској елити.

Шта чека Звезду – све што треба да знате пред жреб за Лигу шампиона у новом формату Шта чека Звезду – све што треба да знате пред жреб за Лигу шампиона у новом формату

Радикална промена формата европских фудбалских такмичења условила је и радикалну промену процеса жребања. Место је остало традиционално - "Грималди форум" у Монте Карлу, али уместо бесконачног пребирања по посудама и отварања пластичних куглица, што је умело да пође по злу и изазове контроверзе, главну улогу преузима софтвер.

Глави разлог је скраћивање и поједностављивање процедуре, пошто би са повећаним бројем учесника и утакмица у Лиги шампиона класичан жреб био веома спор, мукотрпан и компликован. Како кажу из Уефе, ако би се стари концепт жреба применио на нови формат такмичења, било би неопходно скоро 1.000 куглица и најмање 36 посуда на сцени.

У жребању ће се зато користити такозвани "швајцарски модел", употребљаван у шаху и у крикету, а једини посао човечије руке биће да из посуде извуче куглицу са именом тима, а онда контролу преузима компјутер и одређује свих осам противника извученог тима, као и распоред одигравања утакмица. Извлачење тимова ће почети од првог шешира па наниже.

Као и до сада, софтвер ће онемогућити да се у првој фази такмичења састану тимови из исте земље, а једна екипа ће моћи да игра против највише два представника једне државе.

Преведено у праксу, Реал Мадрид у лигашкој фази сигурно неће играти против Барселоне, Атлетико Мадрида и Ђироне, али би на листи противника могли да му се нађу и Манчестер сити и Арсенал.

Црвена звезда другу годину заредом у Лиги шампиона

Једини представник Србије у реформисаној Лиги шампиона биће Црвена звезда, која ће имена противника дочекати у трећем шеширу.

Актуелни шампион Србије ће четврти пут у 21. веку и другу годину заредом бити учесник елитног европског такмичења.

Звезду је од Лиге шампиона ове сезоне делио само један круг квалификација - двомеч плеј-офа против Боде Глимта. Поражена је екипа Владана Милојевића у Норвешкој, али је на пуној "Маракани" надокнадила заостатак и изборила пласман међу најбољих 36 екипа Старог континента.

Откако се Лига шампиона игра по групама, шампион Европе и света из 1991. ниједном није прошао у нокаут фазу такмичења. Три пута су црвено-бели заузели последње место у групи, па ће им промена формата можда и пријати.

Остадоше само шешири

Под изговором динамичнијег и равноправнијег такмичења, већег броја атрактивних утакмица са резултатским значајем и чешћих сусрета најквалитетнијих европских екипа, Уефа је из корена променила формат свих европских такмичења, укључујући и елитно - Лигу шампиона.

Уместо досадашња 32, Лига шампиона ће од предстојеће сезоне имати 36 учесника. Тимови више неће бити подељени у осам група од по четири, већ ће се на основу броја сакупљених бодова рангирати на јединственој табели, као у националним шампионатима.

Разлика у односу на државна првенства је у формату надметања, који није класичан лигашки, што значи да се тимови неће по два пута састати са сваким од 35 противника, већ ће сваки учесник током прве (лигашке) фазе Лиге шампиона одиграти по осам утакмица са осам различитих противника - четири код куће и четири у гостима.

Ту на сцену ступају чувени и још увек присутни шешири, у које су екипе пред данашњи жреб распоређене на основу коефицијента. У сваком од укупно четири шешира налази се по девет учесника.

Вољом жреба, уз горе поменута ограничења, сваки тим ће, без обзира у којем се шеширу налази, добити по два противника из сваког од четири шешира - два из првог, два из другог, два из трећег и два противника из четвртог шешира. Од укупно две утакмице против тимова из истог шешира, свака екипа ће једном бити домаћин, а једном гост, за шта ће се побринути софтвер.

Као и до сада, победа у првој (лигашкој) фази такмичења вреди три бода, реми бод, док поражени остаје без бодова.

Састав шешира пред жреб

Први шешир: Реал Мадрид (Шпанија), Манчестер сити (Енглеска), Бајерн Минхен (Немачка), Пари Сен Жермен (Француска), Ливерпул (Енглеска), Интер (Италија), Борусија Дортмунд (Немачка), Лајпциг (Немачка), Барселона (Шпанија);

Други шешир: Бајер Леверкузен (Немачка), Атлетико Мадрид (Шпанија), Аталанта (Италија), Јувентус (Италија), Бенфика (Португалија), Арсенал (Енглеска), Клуб Бриж (Белгија), Шахтјор Доњецк (Украјина), Милан (Италија);

Трећи шешир: Фејнорд (Холандија), Спортинг Лисабон (Португалија), ПСВ Ајндховен (Холандија), Динамо Загреб (Хрватска), Салцбург (Аустрија), Лил (Француска), Црвена звезда (Србија), Јанг бојс (Швајцарска), Селтик (Шкотска);

Четврти шешир: Слован Братислава (Словачка), Монако (Француска), Спарта Праг (Чешка), Астон вила (Енглеска), Болоња (Италија), Ђирона (Шпанија), Штутгарт (Немачка), Штурм Грац (Аустрија), Брест (Француска).

До осмине финала два путића

Након завршетка лигашке фазе такмичења осам првопласираних тимова на табели избориће директан пласман у осмину финала и биће касније носиоци пред жреб за ту рунду.

Екипе позициониране од деветог до 24. места мораће да одиграју додатну - плеј-оф рунду, а победници двомеча ће попунити преосталих осам места у осмини финала.

На жребу за плеј-оф рунду носиоци ће бити тимови који су лигашку фазу такмичења завршили између деветог и 16. места, па ће за противника добити једну од екипа које су заузеле позиције од 17. до 24.

Последњих 12, односно тимови који су лигашки део надметања завршили испод 24. места на табели, окончаће свој европски пут, без могућности да се преселе у Лигу Европе или Лигу конференције.

Сви дуели у нокаут фази такмичења, од плеј-офа до полуфинала, играју се у форми двомеча у којем не важи гол у гостима. У плеј-оф рунди и осмини финала носиоци ће играти реванш на свом терену.

Као и до сада, домаћин финала биће унапред одређени град, а ове сезоне је то Минхен. Први пут од 2012. године најважнија утакмица европског фудбала биће одиграна на "Алијанц арени", дому фудбалера Бајерна.

Већи број утакмица уторком и средом

Нови формат Лиге шампиона условио је гушћи распоред и већи број утакмица. Уместо досадашњих 125, током предстојеће сезоне биће одиграно 189 мечева.

Све утакмице пре финала биће одигране средином недеље, уважавајући важност календара домаћих шампионата широм Старог континента, док је финале традиционално заказано за суботу.

Свако од три европска клупска такмичења имаће током сезоне једну ексклузивну седмицу, када неће бити играни мечеви преостала два такмичења.

У стандардним недељама мечеви Лиге шампиона играће се уторком и средом, док ће се мечеви Лиге Европе и Лиге конференције играти четвртком. У ексклузивној недељи Лиге шампиона утакмице ће бити игране у уторак, среду и четвртак.

Тачни датуми одигравања и времена почетака утакмица Лиге шампиона биће објављени у суботу 31. августа, како би се избегла нежељена преклапања са календарима Лиге Европе и Лиге конференције.

Распоред Лиге шампиона

Лигашка фаза:
Прво коло: 17-19. септембар 2024.
Друго коло: 1-2. октобар 2024.
Треће коло: 22-23. октобар 2024.
Четврто коло: 5-6. новембар 2024.
Пето коло: 26-27. новембар 2024.
Шесто коло: 10-11. децембар 2024.
Седмо коло: 21-22. јануар 2025.
Осмо коло: 29. јануар 2025.

Нокаут фаза:
Плеј-оф: 11-12. и 18-19. фебруар 2025.
Осмина финала: 4-5. и 11-12. март 2025.
Четвртфинале: 8-9. и 15-16. април 2025.
Полуфинале: 29-30. април и 6-7. мај 2025.
Финале: 31. мај 2025. у Минхену

четвртак, 29. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару