Читај ми!

Фудбалери Партизана против Динама из Кијева - јубилеј и велики европски изазов

Фудбалери Партизана играће реванш сусрет другог кола квалификација за Лигу шампиона против кијевског Динама. Дуел је на програму у 20.00, директан пренос можете пратити на Првом програму РТС-а, а најважније детаље на нашем порталу.

Фудбалери Партизана против Динама из Кијева - јубилеј и велики европски изазов Фудбалери Партизана против Динама из Кијева - јубилеј и велики европски изазов

Партизан је у првом мечу одиграном у пољском Лублину доживео убедљив пораз од Динама - 6:2. У реванш сусрету биће пред великим изазовом да надокнади минус од чак четири гола и то у 300. јубиларној утакмици у европским клупским такмичењима.

Екипа црно-белих је одлично започела сезону у домаћем првенству - победама против Напретка и Јединства и то без примљеног гола. Међутим, Партизан је на европској премијери у квалификацијама за Лигу шампиона резултатски у потпуности разочарао навијачку, али и стручну фудбалску јавност. 

Тим Александра Станојевића је добро отворио меч и имао гол предности, али је лоша организација и пад у игри резултовао поразом.

Подсетимо, Динамо и Партизан су претходну сезону завршили на другим позицијама у домаћим шампионатима. Испред кијевског тима био је Шахтјор из Доњецка, а испред црно-белих - вечити ривал Црвена звезда.

Победник двомеча ће у наредном колу играти против екипе Ренџерса. Поражени ће играти треће коло квалификација за Лигу Европе против швајцарског Лугана који је у двомечу квалификација за Лигу шампиона поражен од Фенербахчеа.

Партизан уме да преокрене резултат

Партизан је претходна три пута у мечевима против Динама излазио као поражени тим. Прве сусрете у оквиру Лиге шампиона/Купа европских шампиона српски и украјински клуб одиграли су у сезони 1976/1977. 

Динамо је тада у двомечу првог кола такмичења био бољи укупним резултатом 5:0. У Београду је резултат био 2:0 за госте, а у Кијеву 3:0 за домаћи тим.

Међутим, подсећања ради, Партизану нису страни преокрети, један од најславнијих догодио се 1984. године против Квинс парк ренџерса, 7. новембра у Београду.

Црно-бели су у реванш сусрету другог кола Купа Уефа морали да надокнаде четири гола, јер су у Лондону поражени од домаћег тима са 6:2. Пред крцатим трибинама стадиона ЈНА изборили су пласман у треће коло. Познаваоци фудбала истичу да је то један од највећих преокрета у историји Партизана.

Победу против енглеског великана Партизану су головима донели Драган Манце, Драги Каличанин, Миодраг Јешић и Звонко Живковић. Црно-бели су изборили наредну рунду поменутог такмичења због бољег скора голова у гостима.

Овога пута, Партизан ће играти без публике, због Уефине казне из претходне сезоне после меча са Нордсјеландом у квалификацијама за Лигу конференција.

Динамо на скенеру

Премијер лига Украјине почиње 3. августа, а Динамо ће први меч играти против Олександрије. Упркос недостатку такмичарског ритма, за разлику од Партизана, кијевски тим је у припремном периоду одиграо низ квалитетних мечева.

Динамо је средином јула, закључно са 18. боравио у Немачкој и надметао се против Унион Берлина, Шалкеа, Падеборна, данског Брондбија и Мамелодије из Јужноафричке Републике. Уписали су пораз од Униона, победили су Мамелоди и Брондби, а ремије су уписали у мечевима са Шалкеом и Падеборном.

Кијевски тим у мечу против Партизана није показао завидан ниво организације, јер су постизали голове углавном после грешака противничких фудбалера. Игра у транзицији их је одликовала и углавном су шансе долазиле захваљујући лошој поставци црно-белих, а мање као плод креативности.

Неки од најистакнутијих играча Динама су Виталиј Бујалски, Володимир Бражко, Микола Шапаренко, Андриј Јармоленко и Владислав Ванат - офанзивни везни играчи и нападач. Тренер тима је некадашњи голман и легенда клуба Олександр Шовковски.

Правду на утакмици између Партизана и Динама делиће Румуни. Маријан Барбу биће главни, а помоћне судије Михаи Марица и Имре Ласло Бучи. Четврти судија биће Себастијан Колтеску, а у ВАР соби седеће Каталин Попа и Андреј Чивулете.

Директан пренос је на Првом програму од 20.00, а најважније детаље можете пратити на нашем порталу.

среда, 31. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару