Читај ми!

За оне који нису чули – Барселона се вратила

Декласирање Реала, у сред Мадрида на, после дуго времена пуном, "Сантјаго Бернабеу", озваничило је повратак Барселоне међу најбоље и најквалитетније клубове на свету. Четири гола у мрежи Реала, Атлетика, Наполија, Валенсије Билбаoа и Виљареала говоре да је "Блауграна" препорођена доласком легенде Ћавија, који се намеће као један од најбољих стручњака на свету.

Готово да не постоји особа, чак ни она најоптимистичнија, која је могла да наговести Барселонину ренесансу у другом делу сезоне.

Са разлогом су многи били скептични по питању Ћавијевог ангажмана на клупи клуба у којем је провео свој читав живот.

Чак је и сам председник Барселоне Ђоан Лапорта чекао и тражио неке друге опције, па је на крају одустао и волан клуба препустио Ћавијевим рукама.

Који месец касније, исти тај Лапорта говори за све шпанске медије да не може себи да опрости то што није легенду клуба раније запослио и што је можда лимитирао успехе Барселоне ове сезоне.

Роналд Куман знао је да је потрошни и замењиви материјал, послужио је за прелазни период, прекинуо период без освојеног трофеја, дао прилику и афирмисао неколико младих и талентованих играча, али је било очигледно да се Барселона са њим на стазе старе славе вратити неће.

Ћави је својим доласком од првог дана променио многе ствари у клубу, а све то, заједно са реакцијом играча, кренуло је да даје запажене резултате. 

Како је време одмицало, Барса је све више личила на оно што је представљала годинама уназад.

Иако је елиминисана у Купу Краља, поражена у Суперкупу Шпаније, иако ће највероватније остати без трофеја у домаћем првенству, иако је елиминисана у групној фази Лиге шампиона, Барселона се налази на правом путу.

Навијачи су и почетком сезоне препознали да се клуб налази у очајној позицији, што финансијски, што резултатски и решили да покажу да је њихова љубав безусловна.

То што нема Месија, Гризмана, Нејмара, Суареза и осталих звезда, није представљало проблем у подршци на трибинама, купљеним дресовима и генералној љубави према клубу.

Ипак, доласком Ћавија, делује да су се љубитељи "Блаугране" додатно "запалили", да постају све поноснији на свој клуб, поготово због тога што је оно дете, које су гледали како годинама стасава у најбољег везисту на свету, сада као луткар управља фудбалом чак и са клупе и помаже у обнови свог вољеног клуба.

Оно што је Барселона показала за само два и по месеца, равно је чуду.

Почело је незахвално по Ћавија, јер је у првим данима у новој улози у Барси, био приморан на неке неуспехе.

Иако је дебитовао победом у каталонском дербију против Еспањола, у кратком периоду Барса је ремизирала са Бенфиком и Осасуном и била рутински поражена од Бајерна.

Ипак, период сурове доминације, убедљивих победа и темељење статуса гиганта, почело је од меча са Атлетико Мадридом.

Иако је прва примила гол на том мечу, Барселона је заиграла на неком, до тада дуго невиђеном нивоу, спаковала четири поготка до краја сусрета и савладавши директног ривала започела пењање на табели и борбу за место које је враћа у Лигу шампиона.

Пре свега тактички маестрално припремљене утакмице и тактички осмишљени постулати, а онда и перфектна реализација игре и голова гладних играча, резултовали су тиме да је Барса убедљиво савладала Валенсију са 4:1, Наполи са 4:2, Билбао са 4:0, Осасуну са 4:0 и потом истим резултатом и Реал.

Мадриђани су славили 120. година од оснивања клуба, лидери су на табели Ла Лиге, елиминисали су ПСЖ у осмини финала Лиге шампиона, освојили су Суперкуп Шпаније, боре се за три трофеја у овој сезоне.

"Краљевски клуб" је деловао као скуп аматера, пошто није успевао да споји пар минута фудбала у којем неће дозволити изгледну прилику Барселони.

Четири примљена гола изгледали су као поклон, пошто су Kаталонци врло лако могли да дођу до још толико. 

Некако се наставила традиција да када Барселона победи у "Ел класику", то буде више него убедљиво и то буде одучавање Реала од фудбала.

Ипак, до краја сезоне преостало је још много утакмица на којима Барселона мора да докаже и оправда квалитет.

Успела је да се домогне треће позиције у домаћем првенству и напокон има простора да слободније "дише".

Јурила је, сустигла и престигла је Атлетико и Бетис, дише за вратом другопласираној Севиљи, са којом игра у наредном мечу и коју уколико добије, напокон има позицију у којој може да буде нешто растерећенија.

Што се тиче Европе, иако јој не стоји играње у Лиги Европе, решени су из Барселоне да не препуштају ништа случају.

Повратак у Лигу шампиона не мора доћи нужно кроз домаће првенство, па је зато Барса наоштрена и у Лиги Европе, где се пласирала у четвртфинале, пошто је претходно елиминисала неугодне Наполи и Галатасарај.

Будућност је светла, суперталентовани играчи су ту, хемија и атмосфера на високом нивоу, назиру се и појачања за наредну сезону, али посао у текућој сезони није готов, па ће Ћави и Барселона морати да наставе са оваквим издањима, уколико и званично желе да се врате у сам Европски и светски врх.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару