Читај ми!

Враћа се Премијер лига, Ливерпулов историјски поход на титулу у другом плану

Тачно 100 дана откако је сезона у Премијер лиги прекинута због пандемије коронавируса, фудбалска лопта поново ће се закотрљати на теренима широм Енглеске. Ливерпул је шест бодова далеко од историјске титуле шампиона, борба за Европу и опстанак у лиги биће далеко занимљивији. До краја такмичења остало је да се одиграју још 92 сусрета, без присуства навијача.

Враћа се Премијер лига, Ливерпулов историјски поход на титулу у другом плану Враћа се Премијер лига, Ливерпулов историјски поход на титулу у другом плану

Рестарт енглеског фудбалског шампионата очекује нас у среду, када ће Астон Вила пред празним трибинама свог "Вила парка" угостити екипу Шефилд јунајтеда (19.00).

Управо је тим из Бирмингема, пре тачно 100 дана, одиграо последњи меч у Премијер лиги, изгубивши од Лестера 4:0, после чега је сезона прекинута због епидемије коронавируса. 

Иако је Енглеска била једна од најугроженијих држава угрожених вирусом, играчи, клубови, па и сама организација желели су да се сезона заврши на зеленом тепиху уместо "за зеленим столом".

Ливерпул на шест корака до историјске титуле

После титуле шампиона Европе, Јирген Клоп има историјску прилику да Ливерпулу донесе трофеј и у Премијер лиги, нешто на шта црвена армија навијача широм света чека још од далеке 1990. године.

Екипа са "Енфилда" никада у историји није била првак Премијер лиге, а као научна фантастика делује могућност да Ливерпул у последњих девет утакмица изгуби залиху од 25 бодова у односу на другопласирани Манчестер сити.

Клоповим момцима потребно је да забележе још две победе (шест бодова), како би се и математички уписали у листу освајача Премијер лиге и ураде оно што генерације и генерације сјајних играча и тренера пре њих нису успеле.

Прилику за прве бодове после рестарта, црвени ће имати већ у недељу, када играју на "Гудисону" против градског ривала Евертона.

Ко ће у Европу?

Далеко занимљивија биће борба за пласман у европска такмичења, али и борба за опстанак у елитном такмичењу енглеског фудбала.

Велико је питање каква ће бити судбина другопласираног Ситија, који је прошле седмице пред Судом за спортску арбитражу изнео свој случај поводом жалбе на одлуку Уефе да се богатом клубу са "Етихада" забрани учешће у Лиги шампиона због кршења правила финансијског фер-плеја.

По свему судећи, коначна одлука могла би бити позната тек по окончању Премијер лиге, што отвара врата појединим клубовима да се у завршници боре за пласман у Лигу шампиона, иако то својим играма и резултатима ове сезоне то можда и нису заслужили.

Трећепласирани Лестер (53 бода) практично је обезбедио учешће у европској елити, млади тим Челсија је у одличној позицији (48), док се за последње место које води у Лигу шампиона (уколико Ситијева казна остане на снази) боре Манчестер јунајтед (45), Вулвси, Шефилд јунајтед (по 43), али и Арсенал (41) и Тотенхем (40).

Норич прежаљен, квинтет гаји наде у опстанак

Ништа мање занимљиво неће бити у настојањима да поједини клубови задрже премијерлигашки статус, што са собом повлачи не само престиж, већ и огромну материјалну корист.

Норич је у најтежој ситуацији, "канаринци" су већ прежаљени, док ће се пет екипа у наредних девет кола грчевито борити за сваки бод.

Астон Вила је освојила 25 бодова, Борнмут, Вотфорд и Вест Хем по 27, док је Брајтон у најбољој ситуацији са 29 освојених бодова, па у овом кругу треба тражити две екипе које ће, уз Норич, наредне сезоне играти у Чемпионшипу.

До краја Премијер лиге остало је да се одиграју 92 меча, а сви ће бити играни пред празним трибинама. Организатор је предвидео и нека додатна правила понашања, као што је стерилисана лопта, забрана пљувања и руковања на терену, али и обавезни тестови на ковид 19.

У претходном периоду, Премијер лига је на играчима и стручним штабовима обавила више од 8.500 тестова, а забележено је само 16 позитивних случајева.

Стодневном чекању дошао је крај. Љубитељи острвског фудбала сада могу да се опусте, наместе своје "Фантази" тимове, завале се у фотеље и уживају у чарима најзанимљивијег фудбалског такмичења у Европи.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару