Хиљаде људи се окупиле испред катедрале и на стадиону у Шапеку

Више хиљада људи окупило се данас испред катедрале и на стадиону у Шапеку како би одало почаст погинулима у авионској несрећи.

Авион са 77 особа срушио се јуче у Колумбији, погинула је 71 особа, међу којима и 19 чланова бразилског Фудбалског клуба Шапекоенсеа, који су путовали на утакмицу финала Купа Судамерикана против Атлетико насионала у Медељину.

Према званичним информацијама, шест особа је преживело, од којих су тројица фудбалери.

"Губитак, на тако трагичан начин, потпуно је уништио наш град и свакога од нас", рекла је Карла Вилембрини испред Катедрале Светог Антонија, обучена у зелени дрес Фудбалског клуба Шапекоенсеа.

Шапекоенсе је имао најбољу сезону у четрдесеттрогодишњој историји клуба, а играчи су самим пласманом у финале другог по квалитету такмичења у Јужној Америци ушли у легенду.

"Град је тих. Људи ће заиста схватити шта се догодило тек када тела погинулих почну да стижу", сматра бизнисмен Сесилио Ханс.

На друштвеним мрежама се понављају фотографије и видео снимци насмејаних фудбалера уочи полетања авиона за Колумбију. Од фудбалера су преживели голман Џексон Фолман, одбрамбени играч Нето и везиста Алан Рушел.

Светски медији подсећају на изјаву тренера Каја Жуниора, после пласмана у финале: "Да умрем данас, бићу срећан".

Његов син Матеус Сароли је избегао несрећу пошто је заборавио пасош, а у авиону није било ни Аргентинца Алехандра Мартинучија, који се повредио током једне од утакмица.

"Осећам дубоку тугу. Једино што могу да тражим је да се молите за моје саиграче који су били у авиону", рекао Мартинучи аргентинском радију Ла Ред.

Међу погинулима је и 20 спортских новинара. Председник Бразила Мишел Темер прогласио је тродневну жалост, док је легендарни фудбалер Пеле несрећу назвао "трагичним губитком".

"Сан није готов. Борићемо се, али сада је време да се побринемо за породице погинулих", рекао је један од челника Шапекоенсеа.

Атлетико насионал је затражио да се трофеј Купа Судамерикана додели Шапекоенсеу, а бразилски клубови су понудили своје играче Шапекоенсеу за наредну годину и затражили од водећих људи који воде фудбал да омогуће том клубу у наредне три године гарантовано место у елити, без обзира на резултате.

Бројни светски клубови су јуче пре утакмица и тренинга својих екипа одржали на терену минут ћутања, а од погинулих су се путем друштвених мрежа опростили бивши и садашњи фудбалери.

Отац преживелог голмана: Бог је сачувао мог сина

Отац једног од тројице преживелих фудбалера Шапекоенсеа у авионској несрећи, рекао је да је Бог спасио његовог сина скоро сигурне смрти.

Резервни голман Џексон Фолман, коме је ампутирана нога, један је од преживелих.

"Шансе да преживите пад авиона су практично непостојеће. То што је мој син један од преживелих је чудо од Бога", рекао је голманов отац Пауло Фолман.

Он је додао да породица још није разговарала са Џексоном, нити је добила информације о његовом здравственом стању. Рекао је и да очекује да ће за дан или два отпутовати у Колумбију.

Болница у Колумбији је саопштила да је Џексону Фолману ампутирана десна нога, али да је он у стабилном стању. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару