Авионске несреће које су промениле историју фудбала

Поводом авионске несреће која се ноћас догодила у близини Медељина у Колумбији, када су настрадали и чланови бразилског фудбалског клуба Шапекуенсеа, подсећамо се неких од највећих трагедија фудбалских екипа широм света.

Свакако је најпознатија несрећа, она о којој се и дан-данас највише говори, када се 1958. године код Минхена, на повратку из Београда после меча са Црвеном звездом, срушио авион у којем су се налазили фудбалери Манчестер јунајтеда.

Том приликом су живот изгубиле 23 особe, међу којима је било и осам фудбалера славног енглеског клуба, који су били познати под надимком "Безбијеве бебе".

Овај инцидент је познат као "минхенска трагедија". На зидинама "Олд Трафорда" стоји табла која подсећа на тај догађај, а "црвени ђаволи" обележавају сваки 6. мај у знак сећања на трагедију.

Врло слична ситуација је задесила и фудбалску репрезентацију Замбије, чијих је 18 играча и 5 званичника настрадало 28. априла 1993. на путу ка Дакару, где је требало да одиграју меч са селекцијом Сенегала у квалификацијама за Светско првенство.

Авион се срушио у Атлански океан, недалеко од обале Либревил у Габону. Истрага је открила ја узрок несреће била серија грешака пилота.

Прва позната фудбалска трагедија је била она у којој су животе изгубили чланови "Гранде Торина", односно истоименог италијанског клуба, који је у то време био врло популаран "на чизми".

Након што су одиграли пријатeљски меч против Бенфике у Лисабону, авион италијанског клуба је у повратку ударио у зид базилике Суперге недалеко од Торина. Било је то 4. маја 1949. године.

Верује се да су узроци несреће били смањена видљивост и лоши временски услови.

У "катастрофи Суперга" збрисан је цео тим "бикова", укључујући и особље и новинаре који су са њима путовали.

Поред фудбалских тимова, у авионским несрећама су страдали и чланови руског хокејашког клуба Локомотива из Јарослава (2011), женска одбојкашка репрезентација Порторика (1970), па исте године тим рагбиста америчког Универзитета "Маршал", те уругвајски рагби клуб "Олд Кристијанс" 1972. године, и други.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару