Реакције Београда на пријем Косова у Фифу

Фудбалски савез Србије и Канцеларија за Косово и Метохију осудили пријем Косова у Међународну фудбалску организацију. ФСС наставља правну борбу пред Судом за спортску арбитражу у Лозани. Удовичић: Тежак ударац за спорт.

Потпредседник Фудбалског савеза Србије (ФСС) Жељко Којић, обраћајући се делегатима Фифиног Конгреса, уочи пријема косовског савеза у међународну фудбалску организацију, истакао је да ће ФСС наставити правну борбу пред Судом за спортску арбитражу у Лозани.

"Желим да истакнем да Фудбалски савез Србије, а то је био наш став и на Конгресу Уефа, није против да се фудбал, укључујући и интернационални ниво, игра на свим деловима наше планете и да млади фудбалери имају прилику да своје вештине и знање упореде са спортистима из других земаља. Међутим, као и увек до сада, залажемо се да се у нашем спорту примењују важећа правила и да се савези који не испуњавају услове не могу примати у чланство Уефа, а касније и Фифа", истакао је Којић.

Он је додао да ће се у противном отворити други слични случајеви, тако да би у будућности Уефа и Фифа могли да буду изложени многим захтевима за пријем у чланство, а да земље из којих су савези нису пуноправни чланови Уједињених нација.

"Став ФСС је да у читавом случају има пуно политике и мотива који треба да буду изван деловања спортских, у нашем случају фудбалских организација. Мора се имати у виду да је Косово и Метохија сходно важећој Резолуцији Савета безбедности УН бр. 1244, део Републике Србије под управом Уједињених нација. Фудбалски клубови са територије Косова и Метохије (са српским играчима), укључени су у систем фудбалског спорта где надлежност има ФСС. Поставља се питање како ће ови клубови убудуће егзистирати и како ће се такмичити", рекао је Којић.

Он је додао да се поставља веома важно и начелно питање како ће савези чије матичне државе нису признале Косово као независну државу, организовати међусобне утакмице и како ће се примењивати протокол пред утакмице.

"На крају, желим још једном да истакнем да је Фудбалски савез Србије против пријема Фудбалског савеза Косова у чланство Фифа и да ће и после овог Конгреса наставити са правном борбом, која би имала за циљ да оповргне одлуку Уефа Конгреса о пријему ФС Косова у чланство ове Конфедерације", закључио је Којић.

Канцеларија за КиМ: Фифа саучесник у правном насиљу 

"Одлуком да прими такозвани косовски фудбалски савез у своје чланство, Фифа је постала саучесник у правном насиљу, на основу којег је самопроглаšшено Косово уведено у Уефу и против тога је Фудбалски савез Србије данас поднео тужžбу Међународном суду за спортску арбитражžу у Лозани", саопштила је Канцеларија за КИМ саопштила је Канцеларија за КиМ.

Одлука Фифе је најдрастичнији пример уплива политике у спорт и неодговорно затварање очију пред несагледивим последицама које ће ова одлука имати на фудбал, оцењује се у саопштењу.

"Фифа је, уместо да се брине о интересима спорта, овиме на себе преузела улогу политичког тела, потпуно занемарујући чињеницу да ће репрезентације земаља које не признају једнострано проглаšену независност Косова бити доведене пред веома тежžак избор уколико дођу у ситуацију да играју против селекције непостојоће дрžжаве".

Канцеларија за КиМ очекује да ће пониšштавање одлуке Уефе пред судом у Лозани за последицу имати и опозив данаšшње одлуке Фифе.

Удовичић: Тежак ударац за спорт

Министар омладине и спорта Србије Вања Удовичић оценио је да је одлука Светске фудбалске федерације "тежак ударац" за спорт.

"Одлука Фифе је тежак ударац на спорт. Одраз недоследности и потпуног губљења основних вредности и начела спорта. Последице ове одлуке су несагледиве не само у односу на нас, већ за фудбал уопште", наводи се у саопштењу Удовичића.

"Све репрезентације држава које не признају једострано проглашену независност Косова ће бити доведене у ситуацију да играју против селекције непостојеће државе што ће отворити питање регуларности свих такмичења на европском и светском нивоу", навео је Удовичић.

Министар је навео да држава Србија неће одустати од борбе да оспори ову одлуку.

"Верујем да ће суд (за спортску арбитражу) у Лозани поништити одлуке и Уефе и Фифе и јасно заузети став да такви преседани не могу да буду ни тема разматрања, а камоли да се овакве одлуке убудуће могу доносити у спорту на међународном нивоу", навео је Удовичић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 21. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије