Караџић: Фудбал не сме да прекраја државне границе

Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић рекао је да је захтев косовског савеза за чланство у УЕФА уплитање политике у спорт – па чак и спорта у политику.

"Бојим се да су озбиљно уздрмани темељи због којих је фудбал данас у свету то што јесте, много више од спорта. Зато сам уверен да у овом тренутку, као председник ФС Србије, овде не браним само и искључиво суверенитет и територијални интегритет моје земље, већ у исто време браним фудбал од политике", изнео је излагање Караџић, уочи почетка гласања о пријему Косова.

Он је нагласио да ФСС никада неће подржати сличне преседане, који сутра могу да се десе и другим чланицама УЕФА.

"Наравно да ФС Србије није против да се фудбал, укључујући и интернационални ниво, игра на свим деловима нашег континента и да млади фудбалери имају прилику да своју вештину и знање упореде са спортистима из других земаља. Међутим, као и увек до сада, доследно, против смо да савез који формално не испуњава услове за пријем и чланство, буде пуноправни члан европске фудбалске организације".

Он је нагласио да фудбал не сме да прекраја границе било које државе, и да би управо примање самопроглашене државе Косово у УЕФА то значило.

"Фудбал не сме да пређе линију и да кроји и прекраја границе било које државе. А примање самопроглашене државе Косово под окриље УЕФА би управо то значило. Пред очима света политика би на најгрубљи могући начин злоупотребила фудбал", рекао је Караџић и подсетио су Уједињене нације недавно одбиле и пријем Косова у УНЕСКО.

"Још од 2012. године ФСС се свим легалним правним средствима снажно противио и борио против идеје да се ово питање уопште нађе пред члановима најважнијих тела, а на том путу наше велике борбе увек смо имали подршку УЕФА и ФИФА. И на томе смо захвални. Подсетићу вас и на веома важну цињеницу, а то је да такозвана држава Косово није члан Уједињених нација, као и да је недавно одбијен и њен пријем у УНЕСКО".

Караџић је додао да за пријем косовског савеза у УЕФА постоје велики процедурални и правни недостаци.

"У разматрању читавог случаја треба имати у виду да је Косово и Метохија сходно важећој и обавезујућој Резолуцији Савеза безбедности УН 1244, део Републике Србије под управом Уједињених нација. И ако се 1992. године поšштовала Резолуција Уједињених нација на основу које је касније репрезентацији Југославије било онемогућено да учествује на ЕП у Шведској, зашто би се данас 'глуво и слепо' прелазило преко Резолуције Уједињених нација? Разматрање овог питања и евентуално зелено светло Фудбалском савезу Косова моžже да доведе до подела међу чланством и да отвори пут многим захтевима за пријем у чланство УЕФА", навео је Караџић и подсетио да спорт не воде политичари.

"Морамо да урадимо све да заштитимо нашу организацију и сам фудбал. Данас је овде пред вама политички, а не фудбалски предлог. А, аутономија фудбала мора да буде гарантована упркос свим политичким ударима. И зато се данас налазимо пред великим испитом. Зато данас морамо да кажемо не политици у фудбалу", закључио је Караџић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 21. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару