Више од игре, дан када Ливерпул застане на тренутак

Најпрљавија утакмица енглеског фудбала открива сву чистоћу данашњег фудбала. Најнепријатељскији пријатељски дерби на свету. Дан када се комшије, пријатељи, и родбина одричу ”ових” других на 90 минута. Време када ти дивни, романтични и уснули докови Ливерпула постају центар света. Време је за Мерсисајд дерби! Утакмица почиње у 21 час.

Бар два пута годишње, испод муља реке Мерси исплива нешто најчистије што Ливерпул има. 

Мерсисајд дерби - утакмица Евертона и Ливерпула - како га многи називају, најпријатељскији дерби на свету.

Ипак, када се мало загребе по површини, откривамо да није баш тако...

Становници овог, не баш великог, града додатно су се зближили после трагедије на Хилсбороу, у којој је 96 људи, навијача Ливерпула, погинуло. Многи су у несрећи изгубили своје рођаке, пријатеље, комшије...     

Поштују се, желе добро једни другима, поносни су на свој град, на то што је њихов дерби најдужи дерби у најјачој енглеској лиги, на то што њихов град има највише титула, на свој, готово несхватљив, scouse акценат... на све оно што их чини другачијим од остатка Енлеске.

Али, на све ово ће заборавити на 90 минута, о чему најбоље сведочи податак да је Мерсисајд дерби најпрљавија утакмица у Премијер лиги.

У 46 мечева, колико су одиграли у Премијер лиги, чак 20 пута је показан црвени картон. Од тога, 11 је показано на претходне 22 утакмице. Додуше, у последњих пет година није било искључења.

Дерби нису променили (нити су желели, нити би успели) ни сви странци који су прошли кроз оба клуба. Ни Жерар Улије, ни Рафа Бенитез, ни Роберто Мартинез, ни бројни француски, шпански играчи који су играли на терену Енфилда, односно Гудисона... Штавише, прихватили су га као свој, и као да им од тог меча животи зависе. Потпуно су се уклопили.

И у томе је драж. То је оно посебно што има овај град. Тих 90 минута најбоље описује људе овог града и њихов менталитет.

Пре и после утакмице ће се поштовати, дружити, смејати (неко више, неко нимало), али у тих 90 минута на Енфилду или Гудисону, даће апсолутно све да победе. Бескомпромисно, по било коју цену.

Јирген Клоп дебитује у Мерсисајд дербију. Менаџер Ливерпула је свестан шта овај дерби значи људима овог града и зна шта би победа значила његовим фудбалерима пред крај сезоне и изазове у, пре свега, Лиги Европе. Нада се да неће бити црвених картона.

”Може бити јака утакмица и без црвених картона. Потпуно разумем агресивност, али желим да играчи буду спремни да се повреде, а не да повреде проивника”, рекао је Немац.

Јирген Клоп је преузео Ливерпул од Брендана Роџерса, баш након прошлог Мерсисајд дербија, када је два сата после нерешеног резултата 1:1, управа ”црвених” одлучила да се захвали Роџерсу на сарадњи.

У сличној ситуацији је овај пут Рооберто Мартинез. Шпанац је, после одличних игара са ”карамелама”, сада у незавидној ситуацији, јер многи навијачи сматрају да је ова сезона за заборав и желе да виде леђа менаџеру.

Ливерпул је у бољој форми и има више здравих играча на располагању. Евертону не цветају руже претходних седмица, притом Мартинез има огромних потешкоћа у састављању тима. Међутим, свима је јасно да то неће бити пресудно у оваквом дербију.

Ијан Раш је рекордер у Мерсисајд дербијима, пошто је у дресу Ливерпула постигао 25 голова противнику. Са друге стране, легендарни Дикси Дин, чија статуа се налази са друге стране Стенли Парка, на улазу у Гудисон, постигао је 19 голова у плавом дресу. 

Од садашњих играча, Данијел Стариџ и Ромелу Лукаку имају по три гола у дербију. Обојица ће имати прилику да поправе статистику вечерас на Енфилду.

На Енфилду, једном од послењих упоришта традиције и фудбалске романтике, вечерас се игра још један, 226. по реду, Мерсисајд дерби... Најнепријатељскији пријатељски дерби на свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 23. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару