Читај ми!

Блатер љут због оптужби да је ћутао о корупцији у Фифи

Бивши председник Међународне фудбалске федерације Сеп Блатер рекао је да су неприхватљиве оптужбе на његов рачун да је током мандата ћутао, иако је највероватније знао да су високи челници светске куће фудбала корумпирани.

"Нисам крив", рекао је видно изнвервирани Блатер на Универзитету у Базелу. Блатер је током двочасовне дебате разговарао са студентима о ситуацији и проблемима у Фифи. Он је оптужио челнике фудбалских савеза Северне и Јужне Америке за корупцију.

Дебата је завршена када је бивши тужилац Међународног кривичног суда Луис Морено Окампо навео да је Блатер знао за корупцију међу високим челницима Фифе.

Неколицина званичника Фифе ухапшени су прошлог маја у склопу истраге америчких власти о корупцији у светском фудбалу. Блатер је неколико дана касније добио пети мандат, али је убрзо морао да поднесе оставку после великог притиска јавности.

"Проблем с господином Блатером јесте то што није имао ништа са Фудбалским савезом Северне, Централне Америке и Кариба (ЦОНЦАЦАФ) и Јужноамеричким фудбалским савезом (ЦОНМЕБОЛ), али је знао", рекао је Окампо, који је био кандидат за главног истражитеља Етичког комитета Фифе.
"Чак и ако није био умешан, зашто је ћутао", питао је аргентински адвокат и додао да је "Блатер ипак знао за то, али је одлучио да ћути".

После Окампове изјаве, Блатер му је пришао, руковали су се, а затим је 80-годишњи Швајцарац отишао. Блатер је приликом изласка из зграде Универзитета у Базелу рекао да је "веома несрећан" због Окампових оптужби.

"То је неприхватљиво. То је неприхватљиво. Веома сам изненађен што је господин Окампо позван на семинар, а онда је изнео овакве оптужбе. Можда је помало разочаран јер је био кандидат за председника Етичког комитета", рекао је Блатер.

Окампо је 2012. године предложен за тужиоца Етичког комитета, али је његово именовање блокирано, под наводним утицајем тадашњег потпредседника Фифе Аргентинца Хулија Грондоне. Фифа је тада за главног тужиоца изабрала бившег њујоршког адвоката Мајкла Гарсију.

"Нисам морално одговоран за оно што други раде. Зашто сам морао да знам (за корупцију)? Ово је ново разочарање", рекао је Блатер. Блатер је суспендован пошто се против њега воде кривичне истраге америчких и швајцарских власти због сумњи на малверзације и корупцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 23. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару