Дан када су Партизанове бебе савладале страшни Манчестер Јунајтед

Мет Базби је, након трагедије у Минхену 1958. године, поново саставио тим чија је мисија била да влада Европом. Пре полуфинала, Манчестер Јунајтед је постао први тим који је савладао Бенфику у европској утакмици у Лисабону. Било је 5:1 у четвртфиналу Купа шампиона. Џорџ Бест, један од најбољих фудбалера тога доба (а сада видимо да је био један од најбољих фудбалера и свих других доба), био је звезда тог тима. Тима који је дошао да игра са Партизаном у Београду – и изгубио...

Фудбалери тренера Абдулаха Гегића су већ направили огроман успех, иако су у домаћем шампионату играли врло променљиво (звучи познато?). До полуфинала Купа шампиона, тада још увек младог такмичења (1955. године је његов почетак), савладали су Нант, шампиона француске, Вердер из Бремена, шампиона Немачке, као и прашку Спарту, први тим Чехословачке. Али сада им је долазио тим бољи од свих побројаних и савладаних...

Само, не бисте то закључили из изјава уочи меча играча црно-белих.

"Победићемо", кратак је био Бранко Рашовић. "Верујем да ћемо победити", поручио је Радослав Бечејац. "Надам се победи у Београду", казао је Фахрудин Јусуфи.

Умеренији је био Велибор Васовић, који ће касније постати шампион Европе са Михелсовим Ајаксом: "Даћемо све од себе да рехабилитујемо наш фудбал".

Најзанимљивију изјаву дао је Мане Бајић.

"Резултат од 2:0 у Београду биће довољан да се пласирамо у финале". Тако некако и беше тог 13. априла 2016. године.

Головима Мустафе Хасанагића и Радослава Бечејца, Партизан је заиста савладао страшни Манчестер Јунајтед – Манчестер Јунајтед Мета Базбија, Бобија Чарлтона, Дениса Лоуа, Нобија Стајлса (најбољег задњег везног – у неку руку и првог – у историји енглеског фудбала, ако верујете мишљењу већине), Пета Креранда и, над свима њима, Џорџија Беста...

У другом мечу Јунајтед је славио са 1:0, голом управо Стајлса, али то је био пораз који су фудбалери Партизана врло радо прославили.

Славили су и читавих петнаестак минута, када је у финалу Купа шампиона на Хејселу, у мечу против мадридског Реала, Васовић донео предност југословенском тиму. Међутим, шпански клуб, кога и дан-данас у Србији погрешно називају "краљевским", успео је да преокрене резултат и освоји шесту титулу првака Европе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 24. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару