Афера "Панамски папири": Дарко Ковачевић, Меси, Хајнце, Заморано...

Ангажман Дарка Ковачевића у Реал Сосиједаду пример је како су фудбалски клубови користили офшор-компаније како би избегли плаћање пореза, пише "Ајриш тајмс" преносећи део документације "Панамских папира" у којима се описује како је шпанским властима пријављивано да је Ковачевићева плата 2.000 долара, док му је преко једне холандске компаније исплаћено око 1,4 милиона долара.

Како преноси лист Ајриш тајмс, Ковачевић је током сезоне 2006/07, док је носио дрес Реал Сосиједада, зарађивао око 2.000 долара месечно, према писању веб-сајта Екстраконфидентал, који је у децембру објавио делове извештаја шпанског тужиоца.

Према документима панамске фирме, клуб је Ковачевићу платио око 1,4 милиона долара те сезоне преко холандске компаније "ИМФЦ Лајсенсинг".

Из прес-службе Реал Сосиједада саопштили су да је такво плаћање посредством фирми у иностранству уобичајена пракса у свим клубовима у Шпанији.

У документима које је објавио Међународни конзорцијум истраживачких новинара, на основу података процурелих из фирме "Мосак Фонсека" у склопу истраге офшор-пословања светске елите, описује се како су спортисти и њихови менаџери скривали новац на рачунима офшор-компанија.

У документацији агента за оснивање и вођење офшор-фирми се, поред Ковачевића, помињу и Лионел Меси, Мишел Платини, као и двадесетак бивших и садашњих звезда Барселоне, Манчестер јунајтеда и Реал Мадрида.

Против Месија, звезде Барселоне и најбољег фудбалера света, у Шпанији је подигнута оптужница јер је са оцем Хорхеом, користећи офшор-фирме у Белизеу и Уругвају, утајио милионе долара пореза.

Та документа показују да је Меси са оцем имао још једну офшор-компанију у Панами. У фајловима "Мосак Фонсека", панамска компанија први пут се појављује 13. јуна 2013, само дан пошто је шпански тужилац против Месија и његовог оца подигао оптужницу за утају пореза.

Меси и његов отац ће се 31. маја наћи на суду где ће одговарати за утају пореза. Оптужени су да су оштетили државу за готово 6,5 милиона долара, скривајући примања од ауторских права на продају фотографија иза мреже офшор-фирми. Меси је негирао да је покушао да било кога обмане.

Панамска фирма која је бар од 2013. у власништву Месија и његовог оца не помиње се у оптужницама шпанских власти против њих из 2014. и 2015. године.

Документа показују да је Меси потписао најмање један папир из кога се види да је он власник фирме, а његов отац Хорхе преузео је власништво у децембру 2015. Компанија је и даље активна, види се у панамском привредном регистру, преноси КРИК.

Једна од најпознатијих личности чије се име појављује у документима јесте Мишел Платини, бивши француски фудбалски великан и кључна фигура у скандалу који је потресао Фифу 2015.

Он се ослањао на агенцију "Мосак Фонсека" да му помогне у управљању офшоровима основаним у Панами 2007, исте године када је именован за председника Уефе.

Платинијев адвокат је ракао да његов клијент швајцарски држављанин и додао да су власти те земље упознате са свим његовим рачунима, инвестицијама и имовином.

У документима се појављује и име некадашњег генералног секретара Фифе Жерома Валкеа. Он је власник фирме основане јула 2013. на Британским Девичанским Оствима.

"Објавите шта хоћете. Фирма више не постоји и никада није имала сопствена средства, никада није имала рачун у банци, нити икаквих комерцијалних активности", одговорио је Валке мејлом на питања новинара.

У датотеци су и офшор-фирме двадесетак садашњих или бивших власника великих фудбалских клубова, укључујући Интер и Боку јуниорс. Играчи чија се имена појављују у документацији долазе из Бразила, Уједињеног Краљевства, Турске, Србије, Холандије, Шведске...

Помињу се фудбалер Лестера Леонардо Уљоа, звезда Чилеа Иван Заморано, као и некадашњи фудбалер Манчестер јунајтеда, Аргентинац Габријел Хајнце.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 25. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару