Читај ми!

Шмајхел: Титулу на ЕП 1992. освојили смо за Југославију

Легендарни голман Манчестер јунајтеда и селекције Данске Петер Шмајхел рекао је да има помешана сећања на 1992. годину када је са националним тимом освојио титулу првака Европе, јер је Данска на финалном турниру заиграла након елиминације Југославије због санкција УН.

"У квалификацијама нисмо могли да достигнемо Југославију, али је она касније искључена и тако смо се нашли на ЕП. Наравно да смо желели да будемо на турниру у Шведској, али не због грађанског рата. Играли смо у име Југославије и свих грађана, чак смо се возили аутобусом са вашим грбом. Практично смо били Југославија и немогуће је то објаснити. Играли смо сјајно цео шампионат и још ми није јасно како смо победили Немачку у финалу", изјавио је Шмајхел новинарима у Београду, на дружењу у организацији Евробанке, која има сарадњу са Манчестер јунајтедом.

За Београд Шмајхела веже и Суперкуп Европе против Црвене звезде 1991. године. Такође, из политичких разлога одиграна је само једна утакмица, на Олд Трафорду, и Јунајтед је победио са 1:0.

"Памтим тај меч, Звезда је као шампион имала сјајан тим, али ми смо победили. Био је то мој први трофеј у Јунајтеду. Некако смо повезани са Звездом, Немања Видић је дуго био капитен и мој омиљени играч. У Србији постоји још један такав, а то је Новак Ђоковић. Морате да будете поносни на њих", истакао је Шмајхел и признао да је мало нервозан, јер Јунајтед вечерас мора да победи у Волфсбургу да би прошао у осмину финала Лиге шампиона.

Он је кратко прокоментарисао сумње да је намештена утакмица између Јерменије и Албаније, после које су Данци морали у бараж, а касније их је елиминисала Шведска.

"Мало је чудна ситуација. Завршили смо као трећи, нисмо добро играли. Председник ФС Јерменије изјавио је да су играчи били подмићени, нисам сигуран да ли је то тачно.
Мислим да Уефа и Фифа то разматрају, али иако бисмо ушли уместо Албаније не би било заслужено. То би била нова мрља за нас", закључио је Шмајхел.

Гост Београда је и финансијски директор Манчестер јунајтеда Сајмон Хопи.

"Хвала Евробанци што смо у Београду ове недеље. Циљ нам је да се укључимо са навијачима из Србије и заиста смо поносни што овде имамо 1,2 милиона обожавалаца. Евробанка нам помаже да се повежемо са њима. Имамо заједничку историју, један од њених делова је и догађај из 1958. године када се десила авионска несрећа после утакмице са Црвеном звездом, многи су изгубили животе у Минхену. Након тога смо обновили тим, нисмо се предавали и одустајали, због чега смо 10 година касније освојили титулу првака Европе. Уз то, Немања Видић је легенда клуба и то нас повезује", поручио је Хопи.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи